Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: Zuiko Digital 14-54/2.8-3.5 II

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cieszę się że mogłem być pomocny.

Aby wiedza na temat AF z detekcją kontrastu była pełniejsza dodam że na szybkość pracy ma duży wpływ sama matryca.
    Szyki AF z d.k. wymaga dużej częstotliwości próbek co z kolei wymaga wysokiego ISO. Wysokie ISO to szum który jest sygnałem silnie zakłócającym pracę detektora kontrastu.
    Skutkiem tego AF z d.k. wymaga więcej światła niż AF z d.f.
    Do wad AF z d.k. zaliczyć trzeba wrażliwość na drgania obrazu , które silnie spowalniają działanie AF a czasem uniemożliwia pracę. Poruszenie obrazu dla detektora kontrastu oznacza spadek kontrast.
    Lekarstwem na drgania korpusu jest statyw lub IS.
    Czym powolniejszy AF tym wrażliwszy na drgania obrazu.
    Darek

Awatar Daniyal9
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Łał... dadu ...szacuneczek i oby tak dalej....
    Pozdrowionka
    E-510/ ZD 14-45/ ZD 14-54/ ZD 40-150/ ZD 50-200/ Metz 58 AF/ Marumi DGH Circular+UV-wpc/ Hitech...Cokin P/ Benro A-297m8+488RC2/...pstryk!!!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar tao
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    Cieszę się że mogłem być pomocny.

Aby wiedza na temat AF z detekcją kontrastu była pełniejsza dodam że na szybkość pracy ma duży wpływ sama matryca.
    Szyki AF z d.k. wymaga dużej częstotliwości próbek co z kolei wymaga wysokiego ISO. Wysokie ISO to szum który jest sygnałem silnie zakłócającym pracę detektora kontrastu.
    Skutkiem tego AF z d.k. wymaga więcej światła niż AF z d.f.
    Do wad AF z d.k. zaliczyć trzeba wrażliwość na drgania obrazu , które silnie spowalniają działanie AF a czasem uniemożliwia pracę. Poruszenie obrazu dla detektora kontrastu oznacza spadek kontrast.
    Lekarstwem na drgania korpusu jest statyw lub IS.
    Czym powolniejszy AF tym wrażliwszy na drgania obrazu.
    za wkład w sprawę punkcik poszedł, należy sie
    JEDNO ŻYCIE JEDEN CEL, JEŹDZIĆ HONDA CBR

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Najważniejszy wniosek z tego jest taki, że choćby nie wiadomo jak szybki procesor włożyć do aparatu z detekcją kontrastu to i tak będzie on wolniej ostrzyć od korpusu wyposażonego w detekcję fazy...
    Zatem AF działający na zasadzie detekcji kontrastu ma szanse przyjąć się w aparatach udających kompakty, natomiast obecne rozwiązanie autofocusa stosowane w lustrzankach jest niezagrożone wszędzie tam, gdzie liczy się szybkość (reportaż, sport, przyroda).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Najważniejszy wniosek z tego jest taki, że choćby nie wiadomo jak szybki procesor włożyć do aparatu z detekcją kontrastu to i tak będzie on wolniej ostrzyć od korpusu wyposażonego w detekcję fazy...
    Zatem AF działający na zasadzie detekcji kontrastu ma szanse przyjąć się w aparatach udających kompakty, natomiast obecne rozwiązanie autofocusa stosowane w lustrzankach jest niezagrożone wszędzie tam, gdzie liczy się szybkość (reportaż, sport, przyroda).

Co to są aparaty udające kompakty?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Przez aparaty udające kompakty rozumiem najtańsze lustrzanki umizgujące się do dotychczasowych nabywców kompaktów funkcjami typu LV, rozpoznawanie twarzy i co tam jeszcze marketing uzna za ważne (aż boję się pomyśleć i wymienić )

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    Dodam że z detekcją kontrastu mogą pracować obiektywy bez kontroli położenia soczewek lecz jest ona nieefektywna (powolna ) gdyż opiera się na metodzie kolejnych przybliżeń.
    Aby wyposażyć obiektyw w mechanizm kontroli położenia soczewek nie zawsze wystarczy zmiana oprogramowania.
    Czyli jednak 12-60SWD może (po ewentualnej aktualizacji firmware oczywiście) wypadać w tej kwestii gorzej od 14-54II. Chyba, że mu SWD dopomoże.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Zdaje się, że OClubowicze z Wrocka mogą mieć możliwość "postrzelania" z nowego szkiełka (ZD 14 - 54 II) w najbliższy łykend. W ramach Olympus Family Tour urzęduję w galerii Magnolia Park, od piątku do niedzieli (21. - 23. 11) w godzinach 10:00 - 20:00. Jeżeli mi nikt nie "wyrwie" w ostatniej chwili (a jeśli tak się stanie, to we czwartek dopiszę do tego postu informację), to będę miał go ze sobą.
    Pozdrawiam
    Jack

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Nieładnie, że Olympus pominął Poznań
    E-30 trzeba będzie do Berlina pojechać pomacać?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    Zdaje się, że OClubowicze z Wrocka mogą mieć możliwość "postrzelania" z nowego szkiełka (ZD 14 - 54 II) w najbliższy łykend. W ramach Olympus Family Tour urzęduję w galerii Magnolia Park, od piątku do niedzieli (21. - 23. 11) w godzinach 10:00 - 20:00. Jeżeli mi nikt nie "wyrwie" w ostatniej chwili (a jeśli tak się stanie, to we czwartek dopiszę do tego postu informację), to będę miał go ze sobą.
    Pozdrawiam
    Jack
    No to w takim razie chętnie pomacam