Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 179

Wątek: Test porównawczy?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Podałem tylko porównawczo proste sposoby manipulacji. Wybrałem łatwą dziedzinę, bo podobno na motoryzacji każdy się zna.
    Kubicą w tym przykładzie może być człowiek obsługujący sprzęt.
    Zobaczmy:
    Ja nigdy, przenigdy nie fociłem lustrzanką Canona, nigdy też nie fociłem w studio. Gdybym dostał 5DmkII do ręki w ramach "zaproszenia do testów jako niezależny ekspert", a obok stanąłby dla przykładu Willow z E-3, to kto wykonałby ciekawsze akty? Myślę, że to pytanie retoryczne, bo zanim ja bym w ogóle wstrzelał się nowym sprzętem w nowym dla mnie miejscu, to byłoby po testach.
    Stąd porównanie do kierowców, którzy siedzą w samochodach. Jako widzowie na trybunach tak naprawdę nie wiemy, czy za kierownicą siedzi Kubica, czy koleś z sąsiedztwa.
    To tak z grubsza o to mi chodziło.
    Nie rozumiem nadal!
    Porownanie z Willowem jest chybione. Goscie nie rywalizowali w konkursie na najlepszy portret.
    Postawili aparaty, dali jednakowe nastawy i pstryk. Nawet Willow nic by tu nie naprawil i nawet Ty bys nic nie uwalil.
    Jedyne co moglbys im zarzucic to oszustwo, celowe. Ja jednak bym niczego nie zarzucal. Wyniki "testu" uwarzam za w miare wiarygodne. Drobne bledy metodologiczne dostrzegam, ale nie moga one wplywac znaczaco na wynik.
    Czesc.Ch.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    To co w końcu jest lepsze? Pedalskie Sony za $3k czy profi MF za $30K? Ktoś wyciągnął wnioski?
    Ale argument, pasuje do milosnika fotografii!! Robisz sie wybitnym intelektualista!
    Czesc.Ch.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 29.10.08 o 22:25 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Panowie,

pleciecie i pleciecie o marketingu itd, a czy zdajecie sobie sprawe jakie wy slogany powtarzacie na temat sredniego formatu. Slogany wyrosle z czasow analoga. Powtarzacie o powiazaniu Boneckiego z Sony i ze to oczywiscie w kazdej sytuacji bedzie stronnicze. Identycznie sytuacja wyglada z panem Wantuchem. Mnostwo osbob nie slucha jego wypowiedzi dlaczego czesto uzywa Olympusow lecz wyrazaja wlasne opinie, ze Olympus mu dobrze placi.
    Moze Sony placi Boneckiemu a Olympus Wantuchowi, niemniej jednak nie zawsze musi miec to scisly zwiazek z dzialaniem marketingowym. Jesli mojej firmie Dekoral placilby za reklame i uzywanie ich materialow to w zadnym wypadku bym z tego nie skorzystal bo niebylibysmy w stanie na nich dobrze pracowac, natomiast Dulux nie musi dawac mi bonusow a i tak bedziemy uzywac ich materialow, a dodatkowe gratisy jesli sie zdarzaja, zawsze ciesza. Pan Bonecki nie jest pajacem, ktory dalby sie osmieszyc w swoim srodowisku przez napisanie sponsorowanego tesu.
    Hasselblad to excluzywny kllub, srodowisko, podobnie jak Harley. Sony to zwyklak. Ale jakosc obrazowania to juz inna bajka i nie wynika z ekskluzywnosci ale inzynierii.
    Darujcie chlopaki, ale czasy sie zmieniaja.

pozdrawiam
    S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8

Fotografia Ślubna Lublin

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Nie rozumiem nadal!
    No trudno.Wydawało mi się, że dość jasno wskazałem, jak można manipulować wynikami zachowując względny obiektywizm dla zewnętrznego obserwatora. Chociażby taką duperelą jak jakość paliwa.
    Widocznie nie mam daru objaśniania.

Porownanie z Willowem jest chybione. Goscie nie rywalizowali w konkursie na najlepszy portret.
    Postawili aparaty, dali jednakowe nastawy i pstryk.
    Przebrnięcie przez menu choćby semiprofi E-3 i ustawienie go "na swoją miarę" to kilka-kilkanaście minut. Wyczucie sprzętu to już kwestia godzin. Nie wiem, być może nie ma tam nic do ustawiania, być może przynieśli swoje sprzęty, a być może przyszli, nastawili migawkę i przysłonę w sprzęcie, który widzieli pierwszy raz na oczy nie wdając się w menu sprzętu.
    Być może...

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Smerf Maruda Zobacz posta
    ...chodzi mi jedynie o to, że sam autor otwarcie wyraził swoje stanowisko - nikt nie powinien mieć mu nic w tym momencie do zarzucenia.
    Pozwól, że jednak będę miał swoje zdanie. W zasadzie skopiuję, co już wcześniej napisałem. Osobiście przeszkadza mi ton w jakim wypowiada się Bonecki. Konkluzja jest taka, że wszystko w A900 ma Ci odpowiadać. Inaczej zgodnie z nomenklaturą autora podpadasz pod sieciowego ignoranta, pseudo speca i fanatyka sprzętowego.

Nie wiem jak ty, ale ja nie lubię jak ludzie zabierają się za szufladkowanie innych. Robi się z tego totalny syf. Bonecki robi zdjęcia jakie chciałbym, by dane mi było kiedyś zrobić, ale pisze rzeczy jakich osobiście bym się wstydził. Ma prawo handlować swoim wizerunkiem, użyczać go wszelakim organizacjom, grupom wsparcia czy też dużym koncernom. Mam, to w powarzaniu. Dobrze, by jednak było, by przy tej okazji nie robił z innych kretynów. Zrobił się strasznie bufoniasty i mało powściągliwy.

Populistyczne posty zamieszczone na www.klubkm.pl przysporzyły mu jak można zauważyć sporo zwolenników. Przynajmniej wśród tamtejszej społeczności. Skoro, to działa podczas kampanii wyborczych, to zadziała i podczas kampanii reklamowej. Mądrość polega jednak na tym, by nikogo przy tej okazji nie zrazić. Dla zleceniodawcy reklamy każdy potencjalny klient jest ważny

O samym teście chyba już wszystko napisano.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 29.10.08 o 23:39

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    No trudno.Wydawało mi się, że dość jasno wskazałem, jak można manipulować wynikami zachowując względny obiektywizm dla zewnętrznego obserwatora. Chociażby taką duperelą jak jakość paliwa.
    Widocznie nie mam daru objaśniania.

Przebrnięcie przez menu choćby semiprofi E-3 i ustawienie go "na swoją miarę" to kilka-kilkanaście minut. Wyczucie sprzętu to już kwestia godzin. Nie wiem, być może nie ma tam nic do ustawiania, być może przynieśli swoje sprzęty, a być może przyszli, nastawili migawkę i przysłonę w sprzęcie, który widzieli pierwszy raz na oczy nie wdając się w menu sprzętu.
    Być może...
    Jakie paliwo stary? O czym Ty piszesz? Co ma byc tym paliwem w aparacie?
    Jakie zmiany w menu? O czym Ty piszesz? Zrobili RAW-y, co mieli grzebac w menu?
    Czesc.Ch.

diabolique
    Gość
    Jakie paliwo stary? O czym Ty piszesz? Co ma byc tym paliwem w aparacie?
    Jakie zmiany w menu? O czym Ty piszesz? Zrobili RAW-y, co mieli grzebac w menu?
    Czesc.Ch.
    Nic, nic... Nieważne. Masz rację.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Ale argument, pasuje do milosnika fotografii!! Robisz sie wybitnym intelektualista!
    Czesc.Ch.

To nie moja wina, że lustrzanki Sony są najczęściej wybierane przez homoseksualistów oraz przez grupę wiekową 8-16 lat

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez C+ Zobacz posta
    To nie moja wina, że lustrzanki Sony są najczęściej wybierane przez homoseksualistów oraz przez grupę wiekową 8-16 lat
    och, a ja taka nieoczytana i głupia wybrałam Olympusa, a fe ;P

(śmieszą mnie takie badania, myślę, że są zamawiane przez firmy, które chcą dotrzeć do jakiejś grupy, czy to do kobiet, czy do homo, czy do hydraulikow, czy niemowlaków. zamawiają i dostają wynik taki jaki chcą dostać. Wiele osób się nim pokieruje)
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 30.10.08 o 10:06

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    och, a ja taka nieoczytana i głupia wybrałam Olympusa ;P
    dżemik jak wybierałaś Olka (co by nie mówić Olek to men) to jeszcze Sony nie było

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    ale było KM, a to też kobieta i to o dwóch twarzach ;P