Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 132

Wątek: System Cokin P / Hitech dla żółtodziobów

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Holder, adapter - tak.
    Filtr - nie.
    Po pierwsze, dlatego że to marnej jakości badziewie.
    Po drugie - dlatego, że na 58 mm lepiej nadają się filtry typu hard, soft może mieć zbyt szerokie przejście. W ogóle, ta ogniskowa jest bardzo kłopotliwa - przy ogniskowej 52 mm zdecydowanie doradzam filtry Hard, przy 67 i więcej - soft. A pośrodku... cięzko powiedzieć, przy 58 mm - raczej Hard.
    Ogniskowej??? Na pewno chodzi Ci o ogniskową, czy może o średnicę obiektywu? Jeśli o ogniskową, to ja planuję korzystać z filtra połówkowego głównie przy krótkiej ogniskowej (14-20mm w Olympusie, czyli 28-40mm).

A taki hard to nada się do zdjęć w górach? Np. przy takim zdjęciu jak zaprezentowałeś w tym wątku polecając przy nim filtr soft...

Jaki filtr zaproponowałbyś mi do tego obiektywu i zdjęć krajobrazowych w górach (od jury Krakowsko-Częstochowskiej po Tatry wysokie)? Możesz polecić coś konkretnego?

Dzięki wielkie,
    Olek E-510 z dual kitem...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Vafloo Zobacz posta
    Ogniskowej??? Na pewno chodzi Ci o ogniskową, czy może o średnicę obiektywu? Jeśli o ogniskową, to ja planuję korzystać z filtra połówkowego głównie przy krótkiej ogniskowej (14-20mm w Olympusie, czyli 28-40mm).

A taki hard to nada się do zdjęć w górach? Np. przy takim zdjęciu jak zaprezentowałeś w tym wątku polecając przy nim filtr soft...

Jaki filtr zaproponowałbyś mi do tego obiektywu i zdjęć krajobrazowych w górach (od jury Krakowsko-Częstochowskiej po Tatry wysokie)? Możesz polecić coś konkretnego?

Dzięki wielkie,
    Ozywiśie że chodziło mi o średnicę - przejęzyczenie
    W góry w ciemno polecam 0,6 soft (lub 0,9 soft) - ale, tak jak pisałem, im mniejsza średnica obiektywu, tym trudniej stosować filtry typu soft. Po prostu samo przejście zajmie ci dużą część kadru... wolałbym, aby zdecydowanie wypowiedziały się osoby używające Hitechów na gwincie 58 mm (ja używam ich na 67 mm).

S4INT
    Gość
    Holder, adapter - tak.
    Filtr - nie.
    Po pierwsze, dlatego że to marnej jakości badziewie.
    Po drugie - dlatego, że na 58 mm lepiej nadają się filtry typu hard, soft może mieć zbyt szerokie przejście. W ogóle, ta ogniskowa jest bardzo kłopotliwa - przy ogniskowej 52 mm zdecydowanie doradzam filtry Hard, przy 67 i więcej - soft. A pośrodku... cięzko powiedzieć, przy 58 mm - raczej Hard.

Ja kupiłem połówkę 0.6 soft i na fi58mm można było go używać jako filtra pełnego szarego właściwie...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja mam taki filterek z allegro za 40zł. Porównywałem z cokinem(90zł). Nie dopatrzyłem się żadnych różnic jakościowych. Na zdjęciach oczywiście, bo to jest ważne. Ten tańszy jest jedynie trochę grubszy, przez co lepiej się trzyma w holderze.

PS. MZ do 58mm raczej nie jest konieczne twarde przejście. Może się przydać, ale inne też dają radę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dokładnie - są trzy "rozmiary" Cokin-ów, z tym, że typ P (średni) jest najpopularniejszy i najczęściej stosowany, obejmuje (na oko) 99% średnic obiektywów stosowanych w małym obrazku i cyfrowych lustrach.

Jak się wymawia? Kokę chyba
    Mariush - znawco systemu Jakie są te największe i gdzie można kupić? Bo chyba będę kombinować z 7-14...
    Ostatnio edytowane przez Plumek ; 27.10.08 o 10:51

Swoje fotki wrzucam na Insta

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta
    Mariush - znawco systemu Jakie są te największe i gdzie można kupić? Bo chyba będę kombinować z 7-14...
    Do 82 mm chyba.
    Tak jak ci pisałem w wątku - musisz mieć polara Cokina, holder (normalny, z obciętymi skrzydełkami), tulejkę zakładaną na tulipana od 7-14 i adapter zakładany na te tulejkę. Musisz zmierzyć średnicę tulipana i taką tulejkę skombinować.

Holder, tulejkę i adapter kup gdziekolwiek na allegro (w jednym sklepie żeby nie płacić za przesyłkę kilka razy), a polara ode mnie
    Ostatnio edytowane przez mariush ; 27.10.08 o 10:49

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Do 82 mm chyba.
    Tak jak ci pisałem w wątku - musisz mieć polara Cokina, holder (normalny, z obciętymi skrzydełkami), tulejkę zakładaną na tulipana od 7-14 i adapter zakładany na te tulejkę. Musisz zmierzyć średnicę tulipana i taką tulejkę skombinować.

Holder, tulejkę i adapter kup gdziekolwiek na allegro (w jednym sklepie żeby nie płacić za przesyłkę kilka razy), a polara ode mnie
    Już sobie znalazłam...

System "X-Pro". Znaleźć mżna TUTAJ. Holder kosztuje majątek, bo 276 PLN (ale jak się komuś zachciewa obiektywów z najwyższej pólki, to niech płaci, nie?). Powiedzmy, ze da się przełknąć. Nie do przyjęcia jest cena kołowego filtra polaryzacyjnego: ponad 1400 PLN! Dla porównania system P: jedynie 255 złotych. Ciśnienie mi opadło, jak znalazłam cenę szaraków (pełnych i połówek) - w okolicach 2 stówek/szt.

Czy Hitech robi ten rozmiar?

Mariush... obcięcie skrzydełek w normalnym holderze? Znaczy w tym z systemu P? Nie da rady! Będzie go widać w kadrze Nie da sie też odsunąć filtra dalej niż tuż przy tulipanie (przedniej soczewce), bo będzie łapać odbicia od strony aparatu, które następnie widać w kadrze - to widać właśnie nawet, jak się niedokładnie przyłoży bezpośrednio filtr do tulipana... Bo tulipan jest wycięty nierówno, tzn. dwa skrzydełka ma dłuższe, dwa krótsze. Więc tam, gdzie krótsze - światło wpada. Musiałaby być tulejka, która da równą płaszczyznę do przyłożenia filtra, ale wtedy będzie pewnie winieta gigant.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Już sobie znalazłam...

System "X-Pro". Znaleźć mżna TUTAJ. Holder kosztuje majątek, bo 276 PLN (ale jak się komuś zachciewa obiektywów z najwyższej pólki, to niech płaci, nie?). Powiedzmy, ze da się przełknąć. Nie do przyjęcia jest cena kołowego filtra polaryzacyjnego: ponad 1400 PLN! Dla porównania system P: jedynie 255 złotych. Ciśnienie mi opadło, jak znalazłam cenę szaraków (pełnych i połówek) - w okolicach 2 stówek/szt.

Czy Hitech robi ten rozmiar?

Mariush... obcięcie skrzydełek w normalnym holderze? Znaczy w tym z systemu P? Nie da rady! Będzie go widać w kadrze Nie da sie też odsunąć filtra dalej niż tuż przy tulipanie (przedniej soczewce), bo będzie łapać odbicia od strony aparatu, które następnie widać w kadrze - to widać właśnie nawet, jak się niedokładnie przyłoży bezpośrednio filtr do tulipana... Bo tulipan jest wycięty nierówno, tzn. dwa skrzydełka ma dłuższe, dwa krótsze. Więc tam, gdzie krótsze - światło wpada. Musiałaby być tulejka, która da równą płaszczyznę do przyłożenia filtra, ale wtedy będzie pewnie winieta gigant.
    Hitech robi ten rozmiar, ale ceny są kosmiczne.
    X-Pro ci nie proponowałem bo wiem ile kosztuje.
    Proponowałby ci spróbować jednak z systemem Cokin-P. Może nie będzie tak źle. Zrób inaczej niż piszesz - kup tulejkę spiralną 72-82 (to max w Cokin-P) na tyle długą, aby nie wchodziła na szkło (nie wiem czy taką znajdziesz... jeśli nie znajdziesz to nich ci ktoś spreparuje). Reszta tak jak pisałem - obcięty holder _ polar Cokina. Nie ręczę za efekt, ale to najsensowniejszy patent za normalną cenę chyba...

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hitech robi ten rozmiar, ale ceny są kosmiczne.
    X-Pro ci nie proponowałem bo wiem ile kosztuje.
    Proponowałby ci spróbować jednak z systemem Cokin-P. Może nie będzie tak źle. Zrób inaczej niż piszesz - kup tulejkę spiralną 72-82 (to max w Cokin-P) na tyle długą, aby nie wchodziła na szkło (nie wiem czy taką znajdziesz... jeśli nie znajdziesz to nich ci ktoś spreparuje). Reszta tak jak pisałem - obcięty holder _ polar Cokina. Nie ręczę za efekt, ale to najsensowniejszy patent za normalną cenę chyba...
    Hm... Powiem tak... Chętnie wypróbuję... Ale Google nie zna niczego z wyrażeniem "tulejka spiralna" :O Poza tym... Tulipan ma średnicę 86,5mm...

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Hm... Powiem tak... Chętnie wypróbuję... Ale Google nie zna niczego z wyrażeniem "tulejka spiralna" :O Poza tym... Tulipan ma średnicę 86,5mm...
    Sam nie wiem czy jest taka tulejka... teoretyzuję Poszukaj na allegro producentó takich tulejek, opisz o co ci chodzi i pytaj.
    I tulejki nei zakłądaj na tulipana, ale normalnie, zamiast filtra.