Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Prośba o zdjęcia z E-520 przy maks. wyostrzaniu

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    ...Wszyscy nowi na dzień dobry (po rejestracji) powinni dostawać mailem krótki tekst, że zanim zadadzą pytanie na forum niech użyją wyszukiwarki forumowej lub dobrze się zastanowią o co chcą zapytać, a następnie opiszą problem i ułożą pytanie tak by było zrozumiałe. I to wszystko pogrubioną czcionką.
    Nikomu się nie chce czytać długich tekstów. To tak samo jak ze stroną zawierającą regulamin czy coś podobnego. Musiałoby to mieć formę reklamy flash (która wkurza). Za każdym razem inne zdanie, myśl. Sęk w tym, że takiego flasha też idzie wyłączyć. Jednak myślę, że takie "jednozdaniowe tutki" są dobre.

Coś w stylu:
    Czy wiesz że?: bla bla
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Na marginesie. Co chwile wchodzi ktoś nowy. Zadaje pytanie, a później obserwuje sobie jak go powoli każdy dobija. Wiem, że trzeba robić porządek, ale nie trzeba odstraszać na dzień dobry każdego kto niewłaściwie zadał pytanie. W tym kraju, w szkołach, nie ma przedmiotu pt. "kultura dyskusji".
    Tylko tu nie chodzi o kulturę dyskusji, ale o pisownię... tego jeszcze uczą (chyba) w szkole?

+Kwestia poprawności tematu...

A to wszystko jest w REGULAMINIE FORUM!

pkt. 9a i 9b
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Na marginesie. Co chwile wchodzi ktoś nowy. Zadaje pytanie, a później obserwuje sobie jak go powoli każdy dobija. Wiem, że trzeba robić porządek
    Znam to, znam, aż do bólu
    A wracając do tematu
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    410 robi ostrzejsze zdjęcia... wręcz za ostre.
    Ale spokojnie zwiększając ostrzenie w 520 - uzyskasz zadowalający efekt.
    Potwierdzam. Jpegi z aparatu są niezłe. Ale uwaga! W E-520 ekran LCD przekłamuje faktyczny efekt zdjęcia. Jeśli obejrzymy zdjęcie z mniejszą kompresją np. Fine-super i porównamy zdjęcie z kompresją np. Fine-normal to okaże się, że to pierwsze (teoretycznie lepsze) jest "okraszone" artefaktami i mniejszą ostrością. Wystarczy wykonać dwa identyczne ujęcia i porównać na wspólnym ekranie (dzielonym). Jednak te same zdjęcia oglądane na ekranie monitora "wracają" do normy

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    ekran e520 jes fatalny jak dla mnie mam go niecale 2 miesiace, strasznie klamie z kolorami kolega ma e410 zdjecia wygladaja tam normalnie podobnie jak na kompie, za to u mnie na 520 sa jasniejsze i innych kolorow

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar sikor
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    225
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    giekon, wyostrzane są tylko jpegi. Jak poznasz, czym jest raw, to przestaniesz ich używać. A zatem poziom wyostrzania w puszce przestanie Cię interesować. Nie zaprzątaj sobie tym głowy.
    Czyli jpeg z OM lub OS bez obróbki (wywołany z RAW) będzie lepszy od jpeg'a bezpośrednio z aparatu?
    OM-1; E-M5 II; E-M1; XZ-2; trochę słoików

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wisznu Zobacz posta
    ekran e520 jes fatalny jak dla mnie mam go niecale 2 miesiace, strasznie klamie z kolorami kolega ma e410 zdjecia wygladaja tam normalnie podobnie jak na kompie, za to u mnie na 520 sa jasniejsze i innych kolorow
    To go sobie skalibruj. Ja go oceniam bardzo wysoko.
    Poza tym - jaki masz monitor? Jeśli CRT, to możesz 520 do niego dostosować kalibracją, jeśli jakiś LCD na matrycy TN, to kolory na ekranie mogą nie mieć związku z rzeczywistością.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak mam skalibrowac ekran w aparacie monitor stary paro letni Panasonic. Co to ekraniku w aparacie testowalem z kolega ma 410 na ustawieniach fabrycznych ekranu na tych samych ujeciach i ustawieniach zdjecia. Ekran w e520 strasznie klamal z kolorami (czarny wpadal w czerwnoy lekko, juz przy wlaczaniu aparatu widac jak te czerwone logo u mnie i u niego sa inne u mnie bardzo jasne wrecz pomaranczowe u niego ladny czerwony kolor) . Jezeli ktos powie jak temu zaradzic bede bardzo wdzieczny

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wisznu Zobacz posta
    Jak mam skalibrowac ekran w aparacie monitor stary paro letni Panasonic. Co to ekraniku w aparacie testowalem z kolega ma 410 na ustawieniach fabrycznych ekranu na tych samych ujeciach i ustawieniach zdjecia. Ekran w e520 strasznie klamal z kolorami (czarny wpadal w czerwnoy lekko, juz przy wlaczaniu aparatu widac jak te czerwone logo u mnie i u niego sa inne u mnie bardzo jasne wrecz pomaranczowe u niego ladny czerwony kolor) . Jezeli ktos powie jak temu zaradzic bede bardzo wdzieczny
    To o czym piszesz ma początek już w modelu E-500. Obraz na LCD tego aparatu bardziej przypominał sepię niż naturalne kolory jakie miało zdjęcie. Trzeba było mieć wyrobione wyczucie aby na tym jego LCD prawidłowo określić kolory. Myślałem że w nowszym E-510 będzie lepiej, niestety nic z tym nie zrobiono. Dalej jak piszecie w E-520 jest to samo. Jak wsadzę kartę ze zdjęciami zrobionymi w E-510 do swojego Fuji S9600 to dopiero widzę jak zdjęcia wyglądają naprawdę. Niestety ale Olympus ma LCD z kolorystyką do d.... Szukałem w instrukcji, szukałem w menii aparatu ale oprucz ustawienia jasności LCD nie znalazłem nic czym mógł bym zmienić kolory tego LCD.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    w normalny dziento nie sprawia wiekszych kolopotow ale w nocy lub jak jest polmrok ciezko z tym idzie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

ostrość E510

od niedawna mam e510 ale zaskoczylo mnie to że robi jakby mniej ostre zdjęcia niż fe115.Najgorzej wychodzą panoramy zbliżenia np twarzy są super( zacząłem juz podejżewać że e510 kupiłem w Polsce a 115 za granicą i dlatego. Znajomy ma 115 z Polski i robi fatalne zdjęcia) ale na poważnie zauważylem że w canonie jest podobnie przy matrycy 7mega mniej wyostrza na oko niż np 5 mega. Może to wina obiektywu? mam Zuiko Dig 14-42. Teraz radze sobie robjąc wszystkie zdjęcia w RAF i wyostrzam w programie. Pozdrawiam.