Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: SIGMA 70-300 DL Macro Super od Canona a Olympus E510?

manol
    Gość

SIGMA 70-300 DL Macro Super od Canona a Olympus E510?

Witam.

Będąc na "pchlim targu" kupiłem za grosze (około 40PLN) ww obiektyw. Od dwóch dni próbuję znaleźć przejściówkę która pozwoli mi podłączyć go do mojego E510. Przeglądając forum odnalazłem wątek z linkiem do rosyjskiej strony z adapterami tylko że na mocowanie FD.
    Niestety ww obiektyw ma mocowanie EF (Canon). Czy ktoś z Was może wie czy istnieje jakiś sposób by zainstalować te szkło w Olympusie.
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje.

PS. Jeżeli nie istnieje możliwość instalacji tego szkła - proszę o info - odpuszczę sobie szukanie adapterów.
    Ostatnio edytowane przez manol ; 1.10.08 o 13:59

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    ja bym sobie dał spokój bo AF i tak ci nie będzie działał kup sobie 70-300 Olympusa

aha wcześniej bym się przywitał w odpowiednim do tego temacie

manol
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rennsport Zobacz posta
    ja bym sobie dał spokój bo AF i tak ci nie będzie działał kup sobie 70-300 Olympusa

aha wcześniej bym się przywitał w odpowiednim do tego temacie
    1. Nie używam auto fokusa - mam matówkę od Katz Eye i mi całkowicie ten sposób ostrzenia wystarcza(70-300 już mam). Kupiłem tę Sigmę bo...była a jeszcze nie miałem żadnego szkła z mocowaniem Canona.

2. Rzeczywiście "mea culpa" nie przywitałem się w "odpowiednim wątku" ponieważ...nigdy tego nie robię w specjalnie do tego stworzonych wątkach, których i tak nikt nie czyta.

...wnioskując z Twojego postu: istnieje adapter pozwalający połączyć obiektywy z mocowaniem EF do Olympusa? Mam rację?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    z tego co ja wiem, to będzie na okrętkę, czyli:
    adapter 4/3 -> OM -> EOS inaczej się chyba nie da. Wydatek około 250 zł Cię zatem czeka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a "pan z Lublina" tego nie zrobi?

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jaki ma nick "pan z Lublina" na allegro?
    mente et malleo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nicka nie znam, ale tu jest strona Pana z Lublina:
    http://www.foto-akcesoria.com.pl/

Nawet, jak jakiejś przejściówki tam nie ma, to warto do niego zadzwonić i pogadać, to może zrobi.

Pozdrowienia

manol
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    z tego co ja wiem, to będzie na okrętkę, czyli:
    adapter 4/3 -> OM -> EOS inaczej się chyba nie da. Wydatek około 250 zł Cię zatem czeka.
    dzemski niestety nie udało mi się znaleźć JAKIEGOKOLWIEK adaptera który by umożliwiał podłączenie szkła z mocowaniem Canona (EF) do innego systemu. Wybór szkieł od Canona jest ogromny i nie rozumiem dlaczego nikt nie produkuje adapterów "obiektyw Canon"-->inny system?

Chodzi mi wyłącznie o fizyczne przytwierdzenie szkła do body. Mam nadzieję że nie będę musiał przykleić na stałe do aparatu.

Dzięki za pomoc.

PS. Jeżeli gdzieś widziałeś adapter: szkło Canon --> xxx system to proszę podeślij linka .

manol
    Gość
    Niestety. Po spędzeniu wielu godzin w poszukiwaniu rozwiązania problemu odkryłem - nie ma możliwości podłączenia szkieł Canona EF do Olympusa, nawet uwzględniają zastosowanie różnych adapterów.

PS. Chyba że...ktoś ma dostęp do obrabiarek i specjalnie taki adapter zrobi.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Podobny problem

Mam pytanie?Czy rozwiązałeś problem z obiektywem.
    Posiadam obiektyw sigma 75-300 DL od Canona EOS 500N i chcę go podpiąć do Olempusa e 500.
    Szukałem adapteru ale nic z tego-podobno są z soczewką to by rozwiązało problem chyba nie tylko mój.
    Pozdrawiam!!