Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: Konfiguracja ustawień SP560UZ- Pomocy !

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    To świetnie, że da się to zorganizować razem. Będę musiał zainwestować w akcesoria. Myśle jeszcze o wężyku spustowym (tym zamienniku z allegro). Ma go ktoś? Jak sie sprawuje? Wężyk dokupiłbym w późniejszym terminie ewentualnie, ale jestem ciekawy czy warto go mieć.

Cytat Zamieszczone przez ladyhawke Zobacz posta
    Tak to wygladalo ze starym tulipanem

http://www.ziemowit.mierzwiak.com/ga...ides/0255.html
    Normalnie lustro w oczach laika oczywiście.

ladyhawke rozumiem, że ten cały zestaw (ze zdjęcia) mozna uzywac tylko do najwiekszych ogniskowych bo w innym wypadku jest winietowanie?
    Ostatnio edytowane przez jopp ; 14.10.08 o 15:44

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Hehe

Tylko ze wszystkie tuleje są nie funkcjonalne, bo wymuszaja robienie zdjęć na maxymalnej ogniskowiej, a to jak wiadomo w gorach sie zbyt czesto nie przydaje.Tak więc potem ograniczylam się tylko do adaptera i tulipana.

Co do węzyka to mysle ze warto, głównie do nocnych zdjęć ew. portretów. Ale myslalam ze do 560-tki nie da sie podłączyć wezyka? O jakie zamienniki z allegro chodzi?

Edit: Ale sobie zdublowaliśmy post
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Chodzi mi o zamiennik Olympusowskiego RM-UC1

http://www.allegro.pl/item457708765_...70_uz_wwa.html

To, że wężyk jako taki jest przydatny jako taki to nie ulega wątpliwości. Ale czy ktoś korzysta z tych węzyków. Jedynym zdaniem czy to nie jest bubel?

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ladyhawke Zobacz posta
    Hehe

Tylko ze wszystkie tuleje są nie funkcjonalne, bo wymuszaja robienie zdjęć na maxymalnej ogniskowiej
    Nie no nie przesadzaj, że na maksymalnej . Można śmiało zjechać nawet przed połowe "podziałki".
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Mieszka w
    polska wieś XVIII może nawet XVII wiek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Przepraszam Cię najmocniej, podpiąłeś się do pytania gawmix-a a ja tego nie zauważyłem. Potraktowałem Twoje pytanie jakby to on je zadał i stąd moja reakcja. Jeszcze raz przepraszam.
    A tak przy okazji:
    zgodzę się
    a... tu się nie zgodzę , jest jeszcze parę rzeczy, których ustawianie jest ważne dla uzyskania dobrego (technichnie) zdjęcia
    hehehe... dzięki za wyczerpującą odpowiedź

oczywiście z ustawieniami to troszkę uprościłem... choć czasem jest tak, że "świerzakowi" uda się zrobić zdjęcie lepsze niż profesjonaliście... a i tak wiedza jest niczym bez wyobraźni.

ladyhawke - i o taką odpowiedź mi chodziło - po prostu są to bajery, z których się nie korzysta non-stop więc pozostawię te 150zł w kieszeni

a co do statywu to mam Velbona CX-440 i to już nie jest buzer ... przydał mi się m.in. do fotek księżyca, zdjęć z żoną i do ćwiczeń przy HDRach

a pytałem o te filtry bo na allegro po założeniu filtra np. niebo nie jest takie blade, nie ma odbłysku w szybach, etc... ale wiadomo - papier wszystko przyjmie i dlatego chciałem zapytać o zdanie użytkowników...

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czapka Zobacz posta
    ...a co do statywu to mam Velbona CX-440 i to już nie jest buzer ... przydał mi się m.in. do fotek księżyca, zdjęć z żoną i do ćwiczeń przy HDRach
    Ja mam Velbona CX 300 ale nie do końca jestem zadowolony. Jest "mięki" (uchwyt do mocowania aparatu z tworzywa), nie potrafię robić na nim zdjęć nieporuszonych. Muszę używać samowyzwlacza. Jak Ty sobie radzisz?
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 16.10.08 o 17:05
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    @ czapka

Ja tylko powiedzialam, że mój UV okazał sie nie potrzebny. Polara to może bym kupiła, własnie na te odbłyski w szybach i ładniejsze niebo, ale po pierwsze dobry polar to 200 zł, a po drugie najlepiej działa pod kątem 90 stopni do promieni slonecznych, wiec nie ma co oczekiwać ze zawsze wyjdzie mi pocztówkowe niebo.

Poza tym tak naprawde zawsze chodzilo mi o to żeby niebo na tle gór nie było przepalone, tylko niebieskie z chmurkami, a to mozna załatwić filtrem połowkowym szarym bądz techniką DRI w GIMPie.

Zalezy tez jakie zdjęcia masz zamiar robic, jezeli w terenie w ostrym swietle, to taki adapter +tulipan się przyda, a jezeli nie, to nie ma sensu kupować.

Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ladyhawke:
    czyli jednak to co pokazują obrazki z pudełka zestawu z np. allegro (niebo z bladego robi się niebieskie) jest do osiągnięcia?? hmm... może gra jest warta świeczki??
    Wnioskuję, że założenie adaptera+filtra+tulipana to czynność prosta i w miarę szybka (podobnie demontaż)?? Jeśli pytanie jest zbyt prostackie to wybacz, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia w praktyce...

Ladyhawke czy możesz mi opisać jak się montuje toto ustrojstwo do aparatu? Albo popraw mnie: najpierw ta przejściówka/konwerter? do aparatu, potem ewentualnie filtr lub tulipan lub filtr+tulipan razem i na końcu ewentualnie dekielek zaciskowy???

helmuth:
    ja też stosuję samowyzwalacz i jak na razie mi wystarcza. Raz czy 2x próbowałem robić zagwieżdżone niebo i tu by się sprawdził kabelek i nawet patrzyłem po necie,ale jak na razie żal mi dać ok 60zł za metrowy drucik Jeszcze się waham czy zrobić sobie taki prezencik
    Ostatnio edytowane przez czapka ; 16.10.08 o 14:33

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    @czapka

Polar:hmmm no niby tak, ale to i tak zalezy od kata padania promieni slonecznych. Ale przynajmniej niweluje refleksy sloneczny, np od lisci lub wody, wiec tak czy siak mysle ze warto kupic.

Montowanie: dokladnie tak jak mowisz. najpierw ten adapter, potem filtr potem tulipan. W razie czego wykrecasz adapter z calym kramem i choasz do torby.
    Ostatnio edytowane przez ladyhawke ; 16.10.08 o 21:01

Mieszka w
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

montaż ustrojstwa

ladyhawke

skoro kolejność już mamy to proszę jeszcze o wyjaśnienie czy to się jakoś przykręca do obiektywu czy na wcisk czy jak?? przypatrzyłem się obiektywowi w 560-tce i nie widziałem żadnego gwintu...