Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Konfiguracja ustawień SP560UZ- Pomocy !

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czapka Zobacz posta
    - czy macie w swoich 560-tkach takie buzery (głownie chodzi mi o ten konwerter i filtry) jak powyżej? czy warto to kupić (czytaj: czy jakość zdjęć będzie współmierna do wydanej kasy, czy jest to tylko taki "buzer") ????
    Filtr polaryzacyjny sie przydaje (jesli znajdziesz adapter na gwint obiektywu). Jesli nie to odpusc sobie wogole - w starych olkach obiektyw nie zmienial wymiarow, teraz zmienia i montowanie na oryginalnym adapterze filtrow to porazka, bo przy najkrotszej ogniskowej bedzie winieta.
    O konwerterach mozesz zapomniec. Masz zakres 27 - 486, jak potrzebujesz wiecej kup lustrzanke
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    do wszystkich:

- czy macie w swoich 560-tkach takie buzery (głownie chodzi mi o ten konwerter i filtry) jak powyżej? czy warto to kupić (czytaj: czy jakość zdjęć będzie współmierna do wydanej kasy, czy jest to tylko taki "buzer") ????
    No po prostu, opadła mi "kopara" Jeszcze nie wiesz jak skonfigurować aparat a już myślisz o dokupieniu "buzerów" Owszem, kup- zdjęć lepszych nie zrobisz, ale za to będziesz intrygująco wyglądał z tymi "buzerami" na kompakcie Zawsze to taniej niż super bryka a może nawet wyrwiesz jakiegoś "lachona"
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    No według kolegi to od aparatu zależy jakie zrobi zdjęcie
    To Ci powiem, jeśli chciałeś jakość, trzeba było kupić lustro, ale to dopiero byłby problem tam instrukcja jest sporo grubsza niż w kompakcie
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    pytanko do ladyhawke:

- jakie to dodatki masz do tej 560-tki? chodzi o filtry podobne jak na allegro?

http://www.allegro.pl/item450503782_..._warszawa.html

http://www.allegro.pl/item453903202_...japan_8w1.html

http://www.allegro.pl/item454813005_...fi_raynox.html

do wszystkich:

Tulejki, do których podałeś linki są do 510ki.
    Do 560tki, jak chcesz korzystać z filtrów musisz zakupić najpierw taką tulejkę: http://www.allegro.pl/item449263481_...p570_58mm.html
    później możesz korzystać z filtrów 58mm. Tulejka ta składa sie z 2 części, jeżeli przykręcisz tylko tą pierwszą, zdjęcia będziesz mógł robić tylko na najkrótszej ogniskowej (nie pojawi sie żadna winieta). Po dokręceniu 2 części, fotki robisz tylko przy dużych ogniskowych bo później występuje już "winietowanie"

Ja do swojej 560 mam właśnie taką tulejkę i zestaw soczewek Close UP +1, +2 ,+4 i +10
    Fotkę zrobioną tym zestawem z soczewką +4 możesz zobaczyć tu: https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2191&pos=0
    Ostatnio edytowane przez Tojfi ; 13.10.08 o 18:25
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Mieszka w
    polska wieś XVIII może nawet XVII wiek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

mądrale ;)

Dzięki mądrale (krzysiekz i helmuth) za "pomocne" odpowiedzi Jak będę chciał masło maślane to już wiem do kogo mam się zwrócić

Helmuth: kto powiedział że nie umiem skonfigurować swojego aparatu? A co tu konfigurować? przesłona, czas, czasem balans bieli i cała filozofia, reszta elektroniki to jak dla mnie tylko ułatwiający pstrykanie dinks Jak nie masz pomysłu to nawet najlepsza konfiguracja nic nie da... zgodzisz się?

Tojfi - dzięki za konkretną i wyczerpującą odpowiedź!!

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Helmuth: kto powiedział że nie umiem skonfigurować swojego aparatu? A co tu konfigurować? przesłona, czas, czasem balans bieli i cała filozofia, reszta elektroniki to jak dla mnie tylko ułatwiający pstrykanie dinks Jak nie masz pomysłu to nawet najlepsza konfiguracja nic nie da... zgodzisz się?
    Przepraszam Cię najmocniej, podpiąłeś się do pytania gawmix-a a ja tego nie zauważyłem. Potraktowałem Twoje pytanie jakby to on je zadał i stąd moja reakcja. Jeszcze raz przepraszam.
    A tak przy okazji:
    :Jak nie masz pomysłu to nawet najlepsza konfiguracja nic nie da... zgodzisz się?
    zgodzę się
    :A co tu konfigurować? przesłona, czas, czasem balans bieli i cała filozofia...
    a... tu się nie zgodzę , jest jeszcze parę rzeczy, których ustawianie jest ważne dla uzyskania dobrego (technichnie) zdjęcia
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    @ czapka:

Mam adapter CLA-10 i do tego tuleje na która nakręcam filtr UV, ale zebym z tego jakos czesto korzystała to nie powiem...

Jedyne z czego czesto korzystam to adapter na ktory nakładam osłone przeciw słoneczna. Mam jeszcze statyw Hama Star 75, przydaje się czasem.

Co do tych linków które wkleiłeś, nie daj sie nabrać na zestaw profi: bo masz tam np, taki mini statywik za 9 zł, a taka sama funkcję moze pełnić woreczek z grochem. Najlepiej sam dobierz to co ci sie przyda. Do 560-tki nie musisz miec Velbona, ale taka Hama za 50 zł z poziomiczka tez sie sprawdzi. Oslona przeciw sloneczna sie przyda. A co do filtrów, to ja sie jakos obchodzę bez, chociaż polar by sie czasem przydał.
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Można mieć do tej tulejki jednoczesnie załozonego tulipana i filtr?

| OlyJedi Awatar Tojfi
    Mieszka w
    Pruszcz Gdański
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jopp Zobacz posta
    Można mieć do tej tulejki jednoczesnie załozonego tulipana i filtr?
    Można, każdy filtr jest wyposażony w 2 gwinty. Jeden do wkręcenia w tulejkę/obiektyw a drugi do dokręcenia następnych elementów
    Pozdrawiam Rafał M.

E-520 + ZD 14-42 + ZD 14-54 + ZD 70-300 + Tumax DPT386AFZ-OP + Raynox DCR-250, DJI Mavic Air

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak,

mam cos takiego

http://www.allegro.pl/item455262008_...560_sp560.html

http://www.allegro.pl/item450374697_...fv_gratis.html

tylko tulipan oczywiscie 58.

Filtr nakrecasz do srodka tulei

http://www.allegro.pl/item451591871_...350_z_pow.html
    zauwaz ze filtr ma gwint na wewn pierscieniu gdzie zakrecasz tulipan

Potem dokupilam dekielek Hama taki ktory sie "rozpycha" i dotego smyczke doklejana. Nakleilam na dekielku, a jeden koniec przywiazalam do karabińczyka ze smyczy. Tak samo zrobiłam z dekielkiem oryginalnym Olka i teraz zmieniam dekielki w zaleznosci co mam zakrecone na obiektywie.

Potem okazało sie ze tulipan jest kichowaty bo nie da sie go zakrecic do tyłu, wiec kupilam znowu Hame i on jest tak jakby zaciskany na tulei. Nakladasz, a potem dokrecasz srubkę z boku.

Tak to wygladalo ze starym tulipanem

http://www.ziemowit.mierzwiak.com/ga...ides/0255.html
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3