Strona 20 z 39 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 385

Wątek: Nikon d90

rocco
    Gość
    Widzieliście już może tę fotkę?

Wpadła mi w oko na jakimś anglojęzycznym forum ale juz nie pamietam gdzie.To czyjeśtam porównanie dynamiki D300 i S5 Pro.
    Biorąc pod uwagę fakt, że w D90 jest matryca z D300 to ja chyba pozostanę przy Fuji
    Ciekawe, że nawet przy testach D300 na dpreview nie podają bezpośredniego porownania dynamiki tych dwóch puszek (jak zresztą i przy testach innych Nikonów, Canonów czy Alf). Ale nic to, wystarczy zajrzeć do testu S5 Pro i już wszystko jasne
    Gdybym był miłośnikiem filmowania to kupiłbym D90 ale nie jestem więc póki co Nikon nie oferuje niczego, co by mnie przyciągnęlo do zmiany puszki.
    No, może tylko czyszczałkę ale to jakoś przeboleję.
    Owszem, D700 kupilbym w ciemno ale to kupa kasy i trzeba wymieniać szklarnię
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 27.09.08 o 10:56

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ech - masz dylematy - jakbym miał S5 Pro to nie sądzę żebym chciał go zmienić na jakąkolwiek cropową puszkę - to by było trochę - zamienił stryjek... Jeśli zamieniać to na FF ale na to jeszcze jest dużo czasu...

Mam natomiast inny dylemat - czy przy obecnej cenie Fujii nie kupić go sobie zamiast E-3. Docelowo miałbym dwa systemy: Olka - ale z tych małych i dużego (w sensie FF) Nikona, który byłby następcą owego Fuji... Do E-3 chciałbym Leicę 25/1.4 ale kupując zamiast niej Nikkora 35/2 mam S5 Pro prawie gratis... I to jest najbardziej prawdopodobny scenariusz o ile Olek nie wyskoczy w najbliższym czaasie z jakąć stałką ZD o ogniskowej 20 do 30 mm i świetle 1.4-1.8... i cenie - max 300-400$...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Do E-3 chciałbym Leicę 25/1.4 ale kupując zamiast niej Nikkora 35/2 mam S5 Pro prawie gratis... I to jest najbardziej prawdopodobny scenariusz o ile Olek nie wyskoczy w najbliższym czaasie z jakąć stałką ZD o ogniskowej 20 do 30 mm i świetle 1.4-1.8... i cenie - max 300-400$...
    mam podobne dylematy, tylko w Fuji trochę odstręcza mnie szybkość AF, mimo wszystko ważny dla mnie czynnik. po przyzwyczajeniach wyniesionych z zabawy E3 trudno mi się robi czym innym zdjęcia. Leica jak dla mnie nieosiągalna, zarówno fizycznie jak i cenowo. Nie wiem, może przeproszę się z Sigmą. zwłaszcza, że mam okazję nabyć w pełni sprawny egzemplarz 30-stki

rocco
    Gość
    Ech - masz dylematy - jakbym miał S5 Pro to nie sądzę żebym chciał go zmienić na jakąkolwiek cropową puszkę - to by było trochę - zamienił stryjek... Jeśli zamieniać to na FF ale na to jeszcze jest dużo czasu...
    Tak jest, poczekam chociaż z nieco innych względow.
    To jest bardzo dobry scenariusz pod warunkiem, że będziesz kupował tylko szkła pełnoklatkowe do Nikona.
    Ja już tak robię, zostawiłem sobie tylko uniwersalne 18-200 w formacie DX, wszystkie następne będą już FX.
    Mam też już Nikkora 60/2.8 macro (tego starego, ze śrubokrętem), jest rewelacyjnie ostry i na S5 Pro idealny takze do portretu.
    A S5 Pro ma teraz takie ceny, że grzechem jest nie kupić
    Ale trzeba myśleć szybko, niedługo się skończą

PS
    AF jest całkiem w porządku.
    Wolniejszy od E-3 ale o wiele szybszy od E-510. Zresztą dużo też zależy od szkła.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    dinx6 - nie mam E-3, ze sporadycznego kontaktu faktycznie wynikało, że AF wymiata. Nie mam S5 Pro ale AF w D200 zrobił na mnie jak najlepsze wrażenie..
    rocco - na szkła FF do S5 Pro mogę sobie pozwolić bo szeroki kąt w Olku obstawia 14-54. W zasadzie do Fuji kupowałbym jedynie stałki... Na sam początek 35/2 a potem coś pod portret - niewykluczone, że to szkło co Ty masz..
    Szkoda, że Cię nie będzie w Kazimierzu. Chętnie bym zasiadł z Tobą przy jakimś mniej lub bardziej wyskokowym napoju, pogadał i spojrzał w wizjer Fuji...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

rocco
    Gość
    Wierz mi, też żałuję, że mnie nie będzie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Nie mam S5 Pro ale AF w D200 zrobił na mnie jak najlepsze wrażenie..
    W tym problem, że to dwa różne AFy. W Fudżiku jest wyraźnie gorszy. Tak przynajmniej twierdzą na Optycznych. Jest tam porównanie tych dwóch puszek.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    W tym problem, że to dwa różne AFy. W Fudżiku jest wyraźnie gorszy. Tak przynajmniej twierdzą na Optycznych. Jest tam porównanie tych dwóch puszek.
    Akurat poza "optycznymi" niewiele słychać narzekań na autofokus
    osobiście miałem 2 (słownie dwa) przypadki, gdy AF mi się nie mogł zdecydowac i jeździł po całym zakresie w tę i z powrotem. Oba na początku użytkowania pierwszej puszki, poźniej już to się nie powtórzyło. Teraz mam juz drugi egzemplarz tego modelu i z tym nie zauważyłem zadnych nieprawidlowości.
    Nie mam pojęcia co to było.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Rocco, Ty masz ten komfort, że 99% twoich modeli nie zafindala zbyt szybko
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Pi-er17 Zobacz posta
    Rocco, Ty masz ten komfort, że 99% twoich modeli nie zafindala zbyt szybko
    Fakt
    Nawet jeśli focę ludzi to raczej w pozycji statycznej
    Nie znaczy to, że moja puszka nie nadaje się do śledzenia, robi to całkiem nieźle.
    Niestety, nie mam ani nie mialem D200 zeby bezpośrednio porównać.