Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 217

Wątek: Canon EOS 5D Mark II i Elka

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja się nigdzie nie będę uderzał, jestem tylko niedzielnym pstrykaczem i czasem tez mi coś wyjdzie . Większość zdjęć robię dla siebie i cieszę się kiedy mi się podobają. Nie oznacza to że nigdy nie trafi mi się zdjęcie artystycznie. Inaczej ujmują Wy Panowie nie macie panaceum na sztukę, a ja nie robię sztuki zazwyczaj choć będę próbował zapewne. Najważniejsze z tego wszystkiego jest to by nawzajem się szanować. Trzeba wytykać błędy techniczne po to by doskonalić warsztat cokolwiek to znaczy ale krytyka ma służyć czemuś pozytywnemu.
    EOT
    To wątek o 5D, techniczny a odlecieliśmy daleko. Wydaje mi się że postępu nie zatrzymamy. Jest globalizacja wymusza że dominuje średniactwo (nie chce pisać miernota bo to złe słowo) i mówi się trudno. Wbrew obecnym opiniom to może być udany aparat, ale to się okaże po tym co powie konkurencja i pierwsi użytkownicy. Cieszy mnie postęp bo wymusza działanie i u Olka... (liczę na zniżki)
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez l_uke Zobacz posta
    Już myślałem, że jako jedyny na forum zostanę z E3 Straszne co marketing i pogoń za "nowościami" robi ludziom w głowach :/ Przy każdej puszce którą wypuszcza jakaś firma od razu zaczynają się płacze nad tym jakie olki są do bani a jaka boska jest ta nowa... Jak zaczynałem czytać to forum zeszłej zimy było to naprawdę najlepsze forum fotograficzne w polskiej sieci. Teraz 90% wątków dotyczy tego, że konkurencja cośtam pokazała -> olek jest do bani oraz zbiorowego oglądania sampli w skali 1:1. Tęsknię za tym co zastałem tu rok temu...
    Nie sam - ja zostaję - mam prawie od roku E-3, ostatnio dokupiłem dla syna E-520 i dokupuję kolejne szkiełka. Jaki to bajer, kiedy korzystamy z tych samych szkieł, baterii, lamp itp. - sam miód... - a z jakości zdjęć jedego i drugiego jestem nadal zadowolony.
    Niech się wszyscy tłuką - na jakość, na systemy, na bajery, na ceny - na wszystko - tylko na tym skorzystamy
    Ostatnio edytowane przez AndrzejSzczecin ; 19.09.08 o 09:42
    "Gdyby teoria sprawdzała się w praktyce nie musielibyśmy praktykować sprawdzianów teoretycznych teoretycznie bardzo praktycznych, ale w praktyce niesprawdzalnych..."

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Mam wrażenie, że większość z dyskutantów w tym wątku przeczytała co najwyżej pierwsze zdania z postów mynameisnobody, a następnie na fali wzburzenia smaruje cięte riposty.
    Doczytali. Doczytali tęsknotę za czasami EKSKLUZYWNOŚCI fotografii. Ekskluzywności w sensie posiadania wiedzy tajemnej potrzebnej do otrzymania odbitki.

Dobrych zdjęć było wtedy mniej wiecej tyle samo co teraz.
    Przybyło tych przeciętnych.

Ciekaw jestem kto robił 10 tys "pstryków" rocznie i wywoływał filmy. O odbitkach- nie wspomnę.

A teraz- 10 tys pstryków rocznie to "żaden" wynik.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

diabolique
    Gość
    Fajna dyskusja. W końcu nie o sprzęcie. I wbrew pozorom nawet kulturalna (bo co tam podniesione głosy)
    Przeczytałem z zainteresowaniem.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Ciekaw jestem kto robił 10 tys "pstryków" rocznie i wywoływał filmy. O odbitkach- nie wspomnę.

A teraz- 10 tys pstryków rocznie to "żaden" wynik.
    OT:
    Z czasem ten pstryki zyskają nowy wymiar - archiwalny ale obawiam się że niewiele z tego zostanie (wyparowujące płyty DVD, kiepskie nośniki).

Oczami wyobraźni widzę internetowa bazę zdjęć taka jak panoramio z suwakiem w którym ustawiasz filtr na widoczny rok, a na podstawie tego jako bonus rekonstrukcja obiektów i terenu...

piotrek204
    Gość
    Mam wrażenie, że większość z dyskutantów w tym wątku przeczytała co najwyżej pierwsze zdania z postów mynameisnobody, a następnie na fali wzburzenia smaruje cięte riposty. Przecież ani jemu ani mi we wcześniejszych postach nie chodzi o techniki fotografowania i przewagę jednych nad drugimi tylko o kierunek, który fotografii nadali marketingowcy. Dyskusje o sprzęcie na forach fotograficznych były od zawsze, problem w tym, że dziś zajmują 90% miejsca. Wojny systemowe też mają już długą historię, ale nie przypominam sobie żeby kiedyś sądy na temat tego co jest dobre a co złe wydawali ludzie, którzy mają sprzęt za xxxxx PLN i zajmują się fotografowaniem wyłącznie wykresów testowych. Może jeden na dwudziestu przeciętnych forumowiczów umie podać nazwisko choć jednego fotografa, którego prace podziwia. Nie ma już żadnych świętości ani autorytetów, pierwszy z brzegu koleżka kupuje sobie szpej za kilka(naście) tysięcy i od razu czuje się bogiem - alfą i omegą fotografii. Tu jest problem, a nie w metodzie rejestrowania obrazu!
    To co opisujesz bylo zawsze. Marketing sterowal chyba kazda firma ktora produkowala sprzet foto na wieksza skale, bylo to daaawno przed pojawieniem sie pierwszej cyfrowki.
    Latalem sporo z zenitem w reku, kilku szkiel m42 sie dorobilem ale natrafilem na problem, fotografowalem macro. Tutaj pomiar ttl to podstawa, wiec pomyslalem ze czas na zmiane. Zbieralem kase i za zebrane pieniadze kupilem eosa 500n. To byla ogromna roznica. W koncu macro wychodzilo lepiej, niestety 500-tka nie miala blokady lustra co utrudnialo wiele zdjec i nie mialal opcji zostawiania koncowki filmu przy zwijaniu, upierdliwe. Nie stac mnie bylo niestety na 50-tke.
    Oczywiscie zakup skonczyl sie wysmiewaniem przez czesc posiadaczy zenitow. Ze dalem sie nabrac na reklamy a zenit wystarczy do wszystkiego. A byla to glupia zazdrosc, sami wertowali po cichu gazety z opisami najnowszego sprzetu tylko zabraklo im samozaparcia by uzbierac rownowartosc dwoch pensji na aparat.

Jeden z tych ktory sie smial wyblagal u rodzicow nowy aparat.
    Kupil nikona, chyba F50, nie pamietam. Niestety z tego co pamietam mial ogromne problemy z pomiarem ttl przy m42. Wtedy uznal ze ttl jest dla frajerow i liczy sie tylko swiatlomierz

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mariush -insynuujesz słowa które nigdy nie padły.
    Zmieniasz sprzęt zapewne dlatego by Twe fotki wyglądały tak samo? (GO, ISO, MPix -wiadomo...) -pewno będą wyglądały bardziej profi -nie będą się różniły w swej doskonałości od setak tysięcy innych zrobionych innymi profi kamerkami.

Kiedyś każdy focił tym samym (film) a wynik był zależny od jego własnych możliwości.
    Dzisiaj algorytmy i ich hardwaerowa podstawa chcąc niechcąc w decydują o wyglądzie i sukcesie fotografa niż ich treść.
    Inaczej na tych wszystkich stronach "fotograficznych" nie byłoby o czym pisać - no bo kto będzie się rozpisywał "jak wstać o 4 rano by wyjść w plener?".
    Piszecie że to nie sprzęt robi zdjęcia i tym podobne komunały a to wyłączcie dla eksperymentu automatykę w tych wspaniałych wszystkomających aparatach... - czy ktoś bawił się odległość ostrzenia "na oko" wraz z doborem parametrów ekspozycji wg. tego co widzi?
    To nie sprzęt robi zdjęcia?

Czym mniej ograniczeń tym mniej treści to MOJE zdanie!- to ograniczenia i błędy nadają charakter i niepowtarzalność pracy - tam gdzie nie ma światła dzięki iso 25000 zrobisz fotkę i będzie tak samo paskudna jak kolegów obok bo nie musisz zmienić podejścia do tematu tylko włączysz autoISO i walicz dalej seriami -coś tam się ustrzeli.

Tam gdzie masz 10kl na sekundę musisz złapać właściwy moment -zrobi to każdy kto umie nacisnąć guzik> wynik: masz x-razy to samo gdzie x=ilości "jednostek fotografujących".
    Wygra ten kto da najczystszy i najbardziej ostry obraz -a więc cała para w sprzęt.
    Fotografowanie przypomina dziś często -(porównam do polowania) :grzanie z uzi na ślepo do stada kaczek. Potem się wybierze te mniej roszarpane sztuki a uzysk większy i zagwarantowany sukces w przeciwieństwie do ...szycia z łuku.
    Technika nie ma znaczenia... !?

Dzięki bogu mogę sobie pozwolić na błędy i niedoskonałość > sprawiają dużo radości pełnokrwistemu amatorowi.
    Ci z was którzy zarabiać na życie fotografią > " macie przej...ne "
    Tak powiedział pewien znajomy fotograf zamykając własne studio na amen.

Jeżeli przy flamandzkich artystach jesteś -to wyobraź sobie że nie jakość ich farb i dokładność odtworzenia szczegółu uczyniła ich flamandzkimi artystami a ich indywidualny sposób widzenia otoczenia, upór w jego realizowaniu, a najwięcej chyba : ich małe pogłowie

aha -dla tych którzy czytają tylko pierwsze zdania >nie przesadzajmy z dobrym wychowaniem: sikam na was ciep@ą strugą
    To mój ostatni post w tym temacie -by nie było całkiem offtopic.

Canon zrobił aparat naprawdę idealny tak myślę.
    Kupić go może każdy -fotki będą IDEALNE tak myślę.
    Miliony idealnych fotek -zieeeew.

Ps. To po ile teraz są fotki na stockach i ile muszą mieć rozdziałki?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 19.09.08 o 10:41

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    dzisiaj algorytmy i ich hardwaerowa podstawa chcąc niechcąc w decydują o wyglądzie i sukcesie fotografa niż ich treść.

wtf?.......

po takim wstepie nie chce mi sie czytac reszty
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 19.09.08 o 10:55

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    na końcu ewentualnie photomatix wyrówna różnice

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    na końcu ewentualnie photomatix wyrówna różnice