Mplayer
http://www.mplayerhq.hu/ , szukaj binarki na win32
Mplayer
http://www.mplayerhq.hu/ , szukaj binarki na win32
Dzięki pomogło.
Podobają mi się te filmy. Do kamery kilka razy się przymierzałem ale w końcu stwierdziłem, że nie potrzebuje jej. Aparat z filmami - to jest to!
W poniższym linku jeszcze dwa malutkie filmiki - bajeczna jest ta mała GO na filmach z matrycy FF:
http://24foto.pl/przykladowe-filmy-z-canona-5d-mark-ii/
Wszystko w jednym.Lux do kotleta.Robisz foty , w między czasie kręcisz film . Po co kamerzysta. Mniej ludzi będzi esie kręcić przy ołtarzu.NAwiasem mówiąc to co oni jeszcze wcisną do tych korpusów ( bidon bysie czasami przydał)
Ostatnio edytowane przez kojot3.0 ; 17.09.08 o 23:33
E- system i N-system
Na razie nowy 5DmkII canonowców nie zachwycił. PR Canona głosił że za chwilę będzie cudo, "nieodwracalnie zmieni fotografię", ect. Wątki na forach miały setki stron, co to będzie. Ludzie robili doktoraty z cieni które po kawałku odsłaniał Canon na swoich stronach w świetle księżyca. Itp. I nagle zasłona opadła, i co?
Wg wielu odgrzewany kotlet. Napchanych Mpix z których jakoś nie widać ultra jakości, ludzie dopatrują się mydła w zdjęciach, albo dochodzą do wniosku że fulfrejmowe szkła nie wyrabiają (nawet zacne L-ki) takiego zagęszczenia pixeli. Z filmów się cieszą, ale nie tego oczekiwali (raczej jako bonus, bo niedługo wszyscy będą musieli filmy wsadzić podążając za Nikonem). Najbardziej zawiedzeni są AF-em, bo Nikon schodzi z wypasionym do coraz niższych puszek a Canon stoi w miejscu. Normalnie mnóstwo zapowiedzi że po tej premierze odchodzą do Nikona.
Cieszą się może ci co kupili 5D i wielkiego parcia na nowego nie czują.
Doszło trochę popierdułek drugorzędnych, oczywiście weszło czyszczenie matrycy ale już dopatrzono się paprochów na matrycy na filmach z netu. Wiadomo - czyszcenie dobra rzecz, ale działa naprawdę tylko u Olka. AF-u nie ruszono praktycznie. Wizjer nie ma 100% krycia (w E3 ma, w nowej Alfie też), a ilość klatek na sekundę niewielka (aparat ciężko zmaga się z tymi megapixelami).
Może to wina marketingu że tak nakręcał oczekiwania i teraz słuchać raczej głosy zawodu niż zachwyty.
Na razie (testów jeszcze nie ma) ze specyfikacji wydaje się że to taki odświeżony 5D, wsadzili nową (więcej mepapixelową ale niekoniecznie lepszą) matrycę z nowym prockiem i lepszy LCD, oraz włączyli opcję filmową. A reszty nie ruszyli w ogóle i olali opinie użytkowników i prośby zmian w 5D.
Ale FF stanieje. Teraz już aż tak drogie nie jest, a to przecież nowości. D700 już trochę staniał. Sądząc po pierwszych opiniach o zdjęciach z A900 też Sonolta z ceny spuści jak się nie będzie sprzedawał. Canon chyba też nie bedzie miał wyjścia, bo jak wspomniałem, zachwytu nie ma.
Może, może to już będzie koniec wyścigu megapixeli?
PS.
Sam mam 5D i aparat ma swoje zalety, ale AF cudem nie jest (E3 go w tym temacie rozwala, o Nikonach nie wspominając). Z ostatnich premier najbardziej trafia do mnie micro4/3 Panasa (a mogłoby być jeszcze mniejsze). Po dźwiganiu FF zaczyna się doceniać małe rzeczy...
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Prawdopodobnie za kilka dni będzie kolejny dym, pod nazwą MX i to się dopiero zacznie... Normalnie utoniemy w powodzi sprzedawanych na wiosnę Olków, bo przecież wszyscy są targetem amerykańsko "weddingowym".
ps. Jutro (dziś) wystawie filmik z tej premiery Canona. Puszka fajna, RAW nie pozwolili zabrać.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
rozmawiałem o tym z Fatmanem któregoś dnia...jak tylko trochę zwiększą rozdzielczość w filmikach ( rozmiar pojedynczej klatki) to właściwie na imprezę pójdzie się nakręcić film a nie robić foty. Potem tylko wybierze się najlepsze klatki i huzia....żaden moment nie ucieknie. Coś mi się wydaje że to niedaleka przyszłość, chociaż przypuszczam że 10x15 to już dałoby się zrobić z tego filmu.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Nie chce studzić Twojego zapału... ale obawiam się, że wtedy należałoby zamiast karty CF użyć do zapisu dysku twardego. Przynajmniej w chwili obecnej obraz w pełnej rozdzielczości matrycy, z minimalną lub żadną kompresją (choć nie wyobrażam sobie wideo w formacie RAW) zatkałby kartę pamięci... w bardzo krótkim czasie. Ze względu na porę poranną proponuje by każdy sam przeprowadził odpowiednie obliczenia. Przy obliczeniach proszę wziąć pod uwagę 25 klatek na sekundę.
Ale generalnie pomysł ciekawy. Jak rozwiążą problem zasilania, zmiany iso w locie, przepływu strumienia danych o niespotykanym dotąd rozmiarze w tak małych urządzeniach jak cyfrówki i pamięci masowej, która będzie wielkości CF a pojemności macierzy dyskowej... to jest całkiem realne. I bynajmniej nie naśmiewam się z tego. To tylko kilka problemów do rozwiązania, które moim zdaniem hamują takie pomysły.
Ostatnio edytowane przez hades ; 18.09.08 o 09:05
HEHE... w przybliżeniu ok 12MB na RAW to da 17.6GB na minutę. Na godzinę potrzeba 1 TERA bajt![]()
/*...................*/
/* ...........................*/