Ok, dzięki serdeczne.
Extra low dispersion to bardziej ELD niż ED
Ale niech im będzie...
Ok, dzięki serdeczne.
Extra low dispersion to bardziej ELD niż ED
Ale niech im będzie...
Wektor
Może ktoś kto korzystał z 40-150 i 70-300 napisze czy warto dokupić właśnie 70-300mm jako kolejny obiektyw do e-520???
Obiektywy mają podobną "jasność", jednak 70-300mm będzie pewnie jaśniejszy od górnej połowy zakresu 40-150, więc jest to jakiś wybór.
Miałem 40-150 zamieniłem na 70-300. W zakresie krótszego tele ten 70-300 jest sporo jaśniejszy. Poza tym do 200mm robi porównywalnie ładne zdjęcia.
Tyle z podobieńst. 70-300 jest więcej niż 2x cięzszy, sporo większy i szybciej wyładowuje akumulator. Pozostaje jeszcze kwestia AF, który w 70-300 jest słabszy niż w 40-150
Witam !
Mam 40-150 jak i 70-300.
Kazde z tych szkiel daja inne efekty swojej pracy.
Wiele zdjec nie powstaloby bez 70-300 gdzie
mozna pieknie wyeksponowac dalszy plan.
70-300 jest szklem nazwalbym szperajacym bo
latwo mozna w sposob niezauwazony zrobic idacego czlowieka
czy wyciagnac z tlumu ostro jakas 1 postac.
40-150 jest w wielu przypadkach za krotki i mniej rozmywa tlo choc
daje ostrzejszy optycznie obraz. Nadaje sie do zdjec makro zestawu RAYNOX
(http://www.ceneo.pl/57913)
Moim zdaniem oba szkla warto miec bo kazde jest
dobre do swoich zastosowan
Pozdrawiam.
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Sprzęt (oddałem z body - czyszczenie matówki) wrócił z serwisu po 8 dniach, także tempo zaiste wyśmienite. Ja oddawałem osobiście i odbierałem osobiście, ponieważ mam rzut beretem do serwisu. Pierwsze wrażenie ok, ale silniczek w obiektywie chodzi jakby głośniej niż przed oddaniem. Teraz wydaje dzwięki jak dawna kolejka piko. Specjalnie mi to nie przeszkadza. Na kartce mam adnotacje B0002 a pod spodem już mniejszą czcionką B00032 i jakieś dwie inne. Co one oznaczają - nie mam pojęcia. Ważne, że serwis spisał się i nie tylko naprawił/wyczyścił ale zrobił to szybko.
Jak oddawałem sprzęt do naprawy spytałem się Pani czy coś podobnego działo siu już z tymi obiektywami - dostałem odpowiedź, że to pierwszy taki przypadek - jak widać nie, ale z drugiej strony co miała odpowiedzieć?
Aha pytałem się o tą nieszczęsną osłonkę przeciwsłoneczną, a w zasadzie o jej zdejmowanie, gdy była założona "do wnętrza" obiektywu. Podobno jeśli podczas zdejmowania obiektyw będzie się kręcił i słychać ten nieprzyjemny dźwięk silniczka, nie zaszkodzi to w zaden sposób na poprawną pracę obiektywu.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Fotka z E-330 + ZD 70-300 z ostatniego weekendu:
Jakością nie powala, ale przy dostatecznej ilości światła daje radę![]()
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.