Strona 14 z 76 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 755

Wątek: Panasonic G1 m43

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta

No i na iso 100 tak jest
    Próbowałeś kiedyś ciągnąć z cieni z tych puszek?

Oczywiście bywają wyjątki od reguły. Dostaniemy RAWy, będzie można rzeczowo dyskutować.
    Dla mnie problem szumu to raczej problem wyższych czułości. Wiem, że E-1 generuje na 100 ISO piękne obrazy zresztą nie tylko pod względem szumu. Generalnie E-3 względem E-1 jest postępem jeżeli chodzi o szum -mimo gęstszej matrycy - z punktu widzenia np. 800 ISO i odbitki określonego rozmiaru... Nad postępem co do innych właściwości obrazu można dyskutować długo...

Masz rację - poczekajmy na RAWy z nowego Panasa, inaczej to takie gdybanie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jeśli to będzie miało osiągni bliskie budżetowym lustrzankom, to nie widzę już klasycznego następcy E420 z lustrem...
    Jest tylko jedna rzecz, która mimo licznych przewag mikro 4/3 na razie nie pozwoli nowemu systemowi wyprzeć tanich lustrzanek - szkła. Ich wybór działa na korzyść takiego E-4xx, który pewnie będzie tańszy i niewiele większy.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ech. Widać Olkowi/Panasowi bardziej zależy, by dawać niepotrzebne 99% użytkowników MP i gonić na nie modę, niż pozbyć się wreszcie szumów.
    Właśnie po to pewnie ograniczył konstrukcyjnie wielkość matrycy...
    Sony a300, Pentax k200d, k10d, NIkon d60 - ok. 10MP - ok. 2,7MP/cm2
    Canon 1
    000d, 40d - 10,1MP - 3,1MP/cm2

Nikon d90 - 12,3MP -
    3.3 MP/cm²
    Canon 450d - 12,2MP - 3.7 MP/cm²
    Sony a350 - 14,2MP - 3,8 MP/c
    m2

Pentax k20d 14,6MP - 4MP/cm2
    Olympusy 10MP - 4MP/cm2

Panas g1 - 12MP 5mp/cm2
    Mi wychodzi ze 10mpix 4/3 to 4.46mp/cm
    12mpix 4/3 to 5,35

15mpix przy 1,6 to 4,57mp/cm2

C5D/D3 (12mpix FF)= 1,4mp/cm2
    Alfa 900 = 2,8mp/cm2

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Tylko to zagęszczenie niewiele nam mówi, jeśli nie wiemy jaka jest faktyczna wielkość fotokomórek, a jaka ścieżek między nimi. Te drugie mogą zajmować naprawdę sporą powierzchnię matrycy i producenci mogą zrobić wiele w kwestii ich zmniejszenia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Tylko to zagęszczenie niewiele nam mówi, jeśli nie wiemy jaka jest faktyczna wielkość fotokomórek, a jaka ścieżek między nimi. Te drugie mogą zajmować naprawdę sporą powierzchnię matrycy i producenci mogą zrobić wiele w kwestii ich zmniejszenia.
    NMOSy Panasonicowe ponoć dobrze wykorzystują tą przestrzeń, a Canon się chwali, że matryca w 50D prawie idealnie (mikrosoczewki się stykają).
    Ale jest jeszcze elektronika, konwerter analogowo-cyfrowy - tam może być sporo usprawnień i pogorszeń.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jest tylko jedna rzecz, która mimo licznych przewag mikro 4/3 na razie nie pozwoli nowemu systemowi wyprzeć tanich lustrzanek - szkła. Ich wybór działa na korzyść takiego E-4xx, który pewnie będzie tańszy i niewiele większy.
    wiesz, akurat do takiego micro potrzebne jest mi ulta zoom 14-140 i stałeczka... i full wypas zestawik
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    wiesz, akurat do takiego micro potrzebne jest mi ulta zoom 14-140 i stałeczka... i full wypas zestawik
    No mi też, bo traktuję to jedynie jako rozwinięcie kompakta, a nie coś, co ma zastąpić lustrzankę.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

tragedia z rewolucją zarazem

Czytam sobie recenzję z (dotychczas dość krytycznych dla 4/3 digitalkamera.de) i ze zdziwienia przecieram patrzałki.
    Konkluzja brzmi mniej więcej tak> panasonic przewrócił ideę systemowego aparatu cyfrowego o 180 stopni -spowrotem na nogi bo dotychczas stało to wszystko na głowie! O dotychczasowych rozwiązaniach z którymi mieli do czynienia wyrażają się krótko : archaizm.
    Jakość wizjera porównują do 5D a jego funkcjonalności nie mają do czego porównać -brak konkurencji.
    Jedną jedyną rzeczą która może jeszcze ostudzić rewolucję to jakość obrazu której nie mieli okazji zweryfikować.

Jeśli szkła 4/3 po zastosowaniu przejściówki U OLYMPUSA zachowają zdolność ostrzenia to następca E-1 powinien być już w Micro FourThirds -po prostu nie ma sensu wiązać się archaiczną konstrukcją która do czegoś innego była wymyślona.

Na Fotocommunity bo burzliwej dyskusji czego nie można zrobić w m4/3 lub innych EVILach po prezentacji (przecież dopiero pierwszej jaskółki) zaległa cisza jak makiem zasiał.
    Ostatnio ktoś dopisał że " ...to co SLR mają umrzeć!?"
    Odpowiedź padła > " SLR sobie jeszcze pożyje ale DSLR już dziękujemy"

PZPR.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 13.09.08 o 15:50

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Czyżby Panasonic wyłożył kasę na promocję?
    Przesadzają, przemiana będzie wolna, bo lustra są aktualnie dopracowane i mają mało wad. Chociaż z drugiej strony CRT też miały mało wad.

Ciekawe jednak, że bez lustra można by zrobić np. aparat z gęsto upakowaną matrycą FF, do której można by podpiąć praktycznie dowolne szkła (w tym zuiko, czy cropowe dla ASP-C i wycinałoby się wtedy środek z matrycy).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    mynameisnobody, piszesz po prostu bzdury...

AF? Jaka jest/bedzie jego jakosc? Zapewne marna.

A o tym SLR i DSLR to powiedz wszelkiego typu reporterom... Gdzi liczy sie czas, zeby akurat jego gazeta/portal mial/a najswiezsze informacje, on bedzie produkowal odbitki?

LOL.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.