Niema, też miałem i mam tani za 30 zł ale kupiłem sobie za 300 zł i robienie nim zdjęć to czysta przyjemność. Wszystko chodzi płynnie, stabilnie i na przyzwoitej wysokości a nie 1,2 nad ziemią. Warto zainwestować w dobry statyw.
Niema, też miałem i mam tani za 30 zł ale kupiłem sobie za 300 zł i robienie nim zdjęć to czysta przyjemność. Wszystko chodzi płynnie, stabilnie i na przyzwoitej wysokości a nie 1,2 nad ziemią. Warto zainwestować w dobry statyw.
A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?
Używał ktoś z Was, bądź używa statywu Velbon CX 640? Chodzi mi głównie o to czy statyw ten będzie nadawał się do lustrzanki (E-520+14-54). Znajomy używa go do kamery i spisuje się świetnie. Sprawdzałem jego dane techniczne na stronie Velbon-a i podają tam że jego maksymalny udźwig to 3kg.
OLYMPUS Your Vision, Our Future
Drughi: mam, używałem kiedyś jako jedynego do E-510 + 14-54. Na początek mi starczał, do czasu gdy kupiłem Tair 300 a za moment ZD 70-300.
Zaletą jest waga (dobry do wędrówek) i stabilność konstrukcji. Wadą dla mnie po przypięciu cięższego sprzętu i potrzebą dokładnego ustawienia okazała się .... głowica.
Głowica to plastik, w dodatku nierozerwalnie połączona ze statywem i wg. mnie komfort pracy to sprzęt max 1,5kg i w dodatku wyważony w okolicy mocowania płytki.
Obecnie używam tego statywu z oryginalna płytką i mocowaniem do ... lasera.
Przy wadze ok. 0,5kg błąd mocowania nie występuje.
Dzięki Kris_1. Byłem w Media Markt i mają go za 179 zł. To co mnie w nim urzekło, to jego mały ciężar (łażę po górach) i stabilność, więc raczej go kupię. Jeżeli kiedyś "szklarnia" się powiększy o 50-200, to pomyślę o jakimś drugim statywie, z metalową głowicą, która stabilnie utrzyma ciężar w/w obiektywu. CX 640 będę miał na górskie wędrówki z 14-54.
Pozdrawiam D.
Możesz także rozważyć inny model. Ostatnio też szukałem na wędrówki lekkiego statywu z wymienną głowicą. Kupiłem Benro A-500EX z głowicą kulową BH-2 http://www.foto-net.pl/sklep/oferta_...eria%20EX.html
Jest niezwylke mocny i sztywny jak na swoją wagę 1,45kg. Do noszenia jest ok, ale fociłem przy silnym wietrze i musiałem na haczyku na końcu kolumny powiesić torbę z gratami w celu dociążenia.(dobrze, że producent to przewidział).
Jak masz okazję to przyjrzyj się przed zakupem. Jako statyw przenośny - uważam że warto.
Jak czytam, to Benro A-500EX jest jeszcze lżejszy. CX 640 waży 1,75, a Benro 1,45...to dosyć spora różnica w wadze. Velbon jest znowu wyższy 162cm, A-500EX z głowicą ma 155cm. Benro ma jeszcze ten fajny haczyk którego w CX 640 brak.![]()
A ja mam pytanie, czy ktoś używa czegoś takiego:
http://www.allegro.pl/item431264701_...kozlaczka.html.
Czy może kupić jednak np YH410 ( różnica w cenie dla mnie ok.105 PLN )
Do tego statyw, macałem, wygląda solidnie , ale nie wiem jak po kilku miesiącach będzie ?
http://www.allegro.pl/item432814625_...d_fripers.html
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
A ja mam pytanie dotyczące połączenia E510 ze statywem. Konkretnie chodzi o zatrzask uniemożliwiający obrót korpusu względem podstawki.
Oglądałem ostatnio slika U2000 - i rozstaw pomiędzy osią śruby a osię zatrzasku różni się od tego w aparacie. Przy mocowaniu tylko na śrubę i jakimś cięższym obiektywie - to będzie się obracało.
Czy macie może dośwadczenia z innymi statywami z tej półki cenowej, w których ten problem nie występuje?
Mam Slika Sprint Pro 3-way. Szybkozłączka nie ma w ogóle tego dzynksa (sam wkręt). Pokryta jest za to korkiem. W pionie statyw utrzymał mi Sigmę 50-500mm z E-410 na pełnym wysuwie, a trochę toto waży. Mocowanie oczywiście za pomocą stopki na pierścieniu obiektywu (czy jak to się tam nazywa).
pzdr
"There's no such thing as free titties"
Fajny ten Twój slik, ale ta cena.... . Jak na to, do czego potrzebny mi statyw, zbyt wygórowana.
Jednak sugestia, że taki układ wytrzyma bez obracania jest interesująca. Muszę wybrać się do foto-sklepu, zmontować olka z jakąś ciężką lufą i organoleptycznie przetestować statywy.