Strona 26 z 48 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 473

Wątek: STATYW do E... - wymieńmy się spostrzeżeniami

| OlyJedi
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja też używam Slika PRO 500DX i uważam, że jest rewelacyjny, w terenie sprawdza się znakomicie, jednak jak kolega wcześniej zauważył to na mały minus jest brak poziomicy i podziałki, ale zakupiłem poziomicę zakładaną na aparat w miejsce lampy i jest zdecydowanie lepiej niż na statywie, gdyż mam wypoziomowany aparat a nie tylko statyw. Podczas zakupu w zestawie dostałem pokrowiec oprócz tego kupiłem pasek do noszenia Slika i to jest to, gdyż można szybko rozstawić statyw bez demontażu paska, futerał stosuję wyłącznie podczas transportu. Jestem z niego zadowolony i nie kupiłbym innego.
    E-510, dual kit, Sigma 135-400, Helios 44M-4, Slik PRO 500DX, kilka drobiazgów... Marumi DHG, ND0,6 i 0,9 SOFT HITECH

| OlyJedi Awatar marcinpolniak
    Mieszka w
    Przemyśl
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja chyba też sobie dorobię pasek do statywu, chociaż mam taki pokrowiec, że momentalnie mogę go wyciągnąć i schować.
    A mogłem wziąć Nikona D40 lub Canona 400D, wtedy nikt by się nie dziwił, że te zdjęcia to wina aparatu... A tak mam E-510... i na co tu zwalić winę?

S4INT
    Gość
    Ja również jestem posiadaczem Slika (400DX). Mogę chyba tylko polecić. Ciężko się do czegoś przyczepić (zwłaszcza za takie pieniądze ~400zł). Brak poziomicy - prawda, przydałaby się, ale za 20zł można na allegro kupić wsuwaną do sanek od lampy.
    Jedyna rzecz która mnie troszkę irytuję jest "opadanie lufy" jak założę dłuższego kita (starszego) - trzeba bardzo mocno przykontrować żeby tego uniknąć, a z kolei wtedy ciężko się kadruję. Można spokojnie sobie z tym radzić, ale strach wtedy na chwilę puścić aparat z ręki. W sumie jest to mój pierwszy lepszy statyw, więc może w innych jest podobnie, a ja się tylko czepiam...
    Waga do noszenia jest ok - nie jest ciężki. Stabilność przez to trochę mniejsza, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby jedną ręką (np. za głowicę) dociskać do ziemi podczas robienia zdjęcia.
    Z czystym sumieniem mogę polecić SLIKA.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nie wiem czy warto, jeżeli ten pasek + koszt przesyłki w sumie wyszedł 29zł, za te pieniądze jest w porządku posiada miejsce profilowane na ramię, mocowanie za pomocą zapięć z tworzywa pasuje do każdego modelu statywu.
    E-510, dual kit, Sigma 135-400, Helios 44M-4, Slik PRO 500DX, kilka drobiazgów... Marumi DHG, ND0,6 i 0,9 SOFT HITECH

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    nie ma na nim podziałki. SLIK robi świetny sprzęt.
    No wiem, że świetny... Szczególnie dla mnie, bo potrzebuje czegoś lekkiego, żeby sprawiało jak najmniej problemów podczas długich wędrówek. Tylko ten brak podziałki mnie martwi, bo przy panoramach na pewno by się przydał (poziomica już mnie mniej interesuje, bo mogę sobie kupić taką wczepianą w sanki).

Tak się zastanawiam o ile cięższy od slika 330DX ze standardową głowicą będzie goldfoto YH324 z głowicą YH410. Slik jest wyjątkowo lekki, ale może różnica nie będzie na tyle duża, żeby mieć dla mnie znaczenie. No ale to już muszę sam wybadać

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Do lekkiego sprzętu (korpus+obiektyw poniżej 1,5kg) polecam Velbon Ultra MAXi SF. Dlaczego ten?
    - jest b. lekki - 0,75kg
    - jest b. mały - po złożeniu 33 cm
    - umożliwia robienie zdjęć przy samej ziemi
    - dobra sztywność, zdjęcia przy długich czasach idealnie ostre (e510 + 14-54 < 1kg)
    - dobrze wykonany, mam go już prawie 2,5 roku i sprawuje się świetnie, moje poprzednie 2 statywy rozpadły się po pół roku
    - umiarkowana cena (ok. 250zł)

Oczywiście maks. wysokość nie jest imponująca (122cm), ale b. rzadko mi to przeszkadza (choć jak ktoś ma Olka bez LiveView, to kadrowanie może być mało komfortowe).

BTW, to model z głowicą kulową, jak ktoś woli klasyczną głowicę trzykierunkową, to są jeszcze inne "Ultra Maxi", ale cięższe.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam
    Wypatrzyłem, pomacałem sobie taką oto głowicę do e-tam z małym kitem:
    http://www.allegro.pl/item426545801_...d_fripers.html
    Potrzebna mi opinia na jej temat. Może ktoś tego używa.
    Jako konkurencja jest też GoldPhoto YH420.
    http://www.allegro.pl/item425493561_...manfrotto.html
    Wygląda solidniej oczywiście, tylko ja kurdupel jestem, a to kawał złomu do noszenia.
    Czy warto brać to cięższe czy dać sobie spokój i pozostać przy kulowej.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ja uzywam Manfrotto 484RC2 i serdecznie polecam.
    Wykonana bardzo solidnie i sprawuje sie wysmienicie.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Ja uzywam Manfrotto 484RC2 i serdecznie polecam.
    Wykonana bardzo solidnie i sprawuje sie wysmienicie.
    Dzięki, wpadnę do nich jutro i pomacam sobie.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Mieszka w
    Vbrzych
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Mam no name, służył dobrze w połączeniu z nicnieważącym Lumixem.
    Teraz tylko mnie w...ia.
    Największą wadą jest całkowity brak płynności zarówno obrotu jak i nachylenia.Odbywa się to drobnymi szarpnięciami.
    Mało tego, podczas stabilizowania z ustawionym na max zoomem, zawsze albo opada, albo gdzieś błądzi w miarę dociskania śrub.
    Poziomica w tym wypadku ma 3-cio rzędne znaczenie (jest).Statyw jest b. lekki, ale gdyby się miał przewrócić....
    Rozumiem, że w statywach o których piszecie (min 2,5 stówy) takich zjawisk nie ma?
    Wektor