Strona 46 z 66 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 659

Wątek: Nowy System Olympusa - micro 4/3

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dinx6 Zobacz posta
    Jeszcze jedna kwestia, która mnie poważnie nurtuje. Otóż twierdzenia, że Olek nie nadaje się do zastosowań pro. Możecie mi wytłumaczyć dlaczego, skoro np. 40D czy D300 (czyli teoretycznie ta sama półka) zdaniem wielu się nadają? Co brakuje Olkowi, by można było sprzedawać zdjęcia nim zrobione?
    IMHO Olympusowi brakuje tylko czegoś co daje obraz podobny do 85mm F1.2, ale ze to wycinek prac fotograficznych to powiedziałbym ze w większości zastosowań PRO się sprawdzi. Druga sprawa - takie pytanie chyba należałoby zadać na forum C/N

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    ...bo choć nie te płytkie GO.....
    Kto pamięta jakiś post Piotra_0602 bez zwrotu "płytkie GO", ew. "5d"

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez alakin Zobacz posta
    Kto pamięta jakiś post Piotra_0602 bez zwrotu "płytkie GO", ew. "5d"
    :/ ? a co to ma do argumentów które podaje?

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Stronniczość? Zaślepienie? Nieobiektywizm? Widzenie spraw nie takimi, jakimi są?

dinx6
    Gość
    alakin, wybacz ale Twoje posty kipią cynizmem podszytym jakimiś kompleksami chyba. póki co nie masz sensownych argumentów, więc obracasz wszystko w kpinę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Te argumenty Piotra akurat dla mnie są mało przekonujące.
    Amatorzy ptaszków i zwierzątek to kolejna nisza. Większość na tym forum - i nie tylko- jak założy takie 14-54 to.. prawie go nie zdejmuje.

Jakaś flagowa jasna stałka na pewno by się przydała w systemie i znalazła by nabywców.

Co do zooma- akurat tego towaru chyba nie brakuje. Niezły kit. Dwa razy dłuższy 70-300, świetny 50-200. Do tego zawsze są konwertery.
    Co do fot "za kasę"- zapytaj np Willowa.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

diabolique
    Gość
    alakin, wybacz ale Twoje posty kipią cynizmem podszytym jakimiś kompleksami chyba. póki co nie masz sensownych argumentów, więc obracasz wszystko w kpinę.
    Jestem cyniczny, ale nie mam kompleksów.
    A sensowne argumenty na co??
    Że Olympus powinien robić sprzęt szyty na miarę Piotra_0602?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Te argumenty Piotra akurat dla mnie są mało przekonujące.
    Nie w tym rzecz, wole rzeczowa dyskusje. Fakt - nudzi mnie czytanie tego samego, i odpowiadanie tym samym. Moze przyklejenie jakiegoś wątku o zaletach oraz wadach 4/3 i odsyłanie do tegoż rozwiąże problem déjà-vu.

śmieszne są tez inne zachowania (nie mowie ze tutaj, często na dpreview) - jak pojawia się rozmowa o DOF to w pierwszej kolejności lecą sample z jakimś makro albo duże zbliżenia - i znowu zaczyna się durna rozmowa w której laik mówi ze 4/3 jest idealny pod każdym względem - a żaden system nie jest - rozwiązanie problemu jak powyżej - art. z wytłumaczonymi różnicami w DOF miedzy systemami.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 13.08.08 o 11:33

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Jeszcze jedna kwestia, która mnie poważnie nurtuje. Otóż twierdzenia, że Olek nie nadaje się do zastosowań pro. Możecie mi wytłumaczyć dlaczego, skoro np. 40D czy D300 (czyli teoretycznie ta sama półka) zdaniem wielu się nadają? Co brakuje Olkowi, by można było sprzedawać zdjęcia nim zrobione?
    To czy sprzęt jest pro czy nie to nie jest kwestia czyjegoś arbitralnego stwierdzenia. Amatorzy często kupują sprzęt pro (szczególnie na zachodzie) bo ich na to stać, chcą się lepiej poczuć itd. - motywacji od groma. Obawiam się, że ten sprzęt w ich rękach nie jest już pro . Paradoksalnie wielu ludzi żyjących z fotografii o uznanych osiągnięciach fotografują (przynajmniej czasem) sprzętem amatorskim - bo lżejszy, rodzaj kamuflażu itd. - tu też wiele motywacji.
    Do niedawna w Gazecie Wyborczej było sporo zdjęć z G2 - ich reporterzy mieli takie służbowe mydelniczki, nawet dane fotografa były wpisane w aparat - powstało tym sprzętem wiele zacnych zdjęć.
    Kilka tygodni temu w jednym ze znanych tygodników była seria zdjęć mojego znajomego z Canona G5 .
    Poza tym sprzęt pro często jest kojarzony ze sprzętem reporterskim, który powinien być superszybki, superwytrzymały itd... a reportaż sportowy to tylko jedna z wielu dziedzin fotografii.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

dinx6
    Gość
    Nie o to chodzi, zachowajmy jedynie jakiś poziom tej dyskusji bo śmichy chichy tylko dlatego, że ktoś ma 5D są zwyczajnie słabe.

Powracając do tematu, Olek nie musi na razie walczyć w temacie zoomów, zakresy są pokryte. Szerokokątne szkła też mogą zaspokoić wybrednych. Brakuje standardów, szerokich stałek z dobrym światłem. Posikałbym się ze szczęścia gdyby na targach pokazali 24mm, nawet F2.0 pod 4/3. Będą nowe puszki? A są potrzebne nowe puszki? Jeśli nie zmieniła się matryca, to po co? Jeszcze chwila a puszek w 4/3 będzie więcej niż szklarni. A mikrus (skoro już musi być) może mieć na początek dobrze zrobionego kita 14-45, 40-150 i naleśnika 25. na start styknie.