Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: BLM-1 3600mAh firmy FORMAX warto ?

| OlyJedi Awatar marder
    Mieszka w
    GDYNIA
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja polecam ten, bo sam fo mam:
    http://www.allegro.pl/item405496197_..._gw_5_lat.html
    Nie dośc, że trzyma jak orginał, to jeszcze masz 5 lat gwarancji

| OlyJedi Awatar dominius
    Mieszka w
    Chocianów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Anubis76x Zobacz posta
    Witam!

W sobotę wylatuję na objazdówkę po Włoszech, zabieram swojego E-500, chciałbym kupić tani zamiennik BLM-1 w cenie do max 50zł.
    W zeszłym roku wystarczył mi oryginał, który ładowałem, co dziennie, ale w tym roku wolę mieć w zapasie.
    Mam baterię, które zdążę odebrać, w Wawie osobiście:

BLM-1 3600mAh firmy FORMAX:
    http://www.allegro.pl/item409846462_...1_3600mah.html

Czy ktoś miał odczynienia z tym tanim zamiennikiem?
    Polecam i radzę kupić Hanhel'a http://www.ceneo.pl/233819 Też się oglądałem za zamiennikami do E-510 takimi za 25 - 40 zł jednak w końcu kupiłem Hanhel'a za 90 zł i nie żałuję ani trochę, trzyma nawet lepiej niż oryginał olympusa.
    E-30,E-510,C-770UZ, ZD14-42, ZD 40-150 f3.5-4.5,ZD14-54,FL-36R, HLD-4,TCON-17, MCON-40, Marumi-CPL
    Moja galeria foto: http://fotowonder.digart.pl/digarty/

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    Polecam i radzę kupić Hanhel'a http://www.ceneo.pl/233819 Też się oglądałem za zamiennikami do E-510 takimi za 25 - 40 zł jednak w końcu kupiłem Hanhel'a za 90 zł i nie żałuję ani trochę, trzyma nawet lepiej niż oryginał olympusa.
    Owszem Hanhel to dobra firma i raczej od niego bubla bym sie nie spodziewal. Ale z tych zamienników "made in nie wiadomo co" też można mieć tani aku na zabezpieczenie. Ja kupiłem takie coś do E-500 i mam go nadal z E-510, używam jego (oryginał noszę jako awaryjny) i nieraz robie po 500-700 zdjęć i jeszcze mi nigdy nie padł. Czyli jego pojemność (pisze na nim 2200 mAh) jest porównywalna z oryginalnym a cena kilka krotnie niższa.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    a czy nie trzeba się bać, że taki zamiennik np. "wyleje" i zniszczy puszkę?
    chciałbym kupić i nie wiem czy warto oszczędzać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Litowo-jonowe prędzej chyba wybuchną w czasie ładowania albo może i użytkowania.

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    chciałbym kupić i nie wiem czy warto oszczędzać.
    Wylać się nie wyleje, bo nie ma co się wylać. Jego konstrukcja jest "sucha". Jeszcze nie słyszałem żeby coś innego jak padnięcie groziło ze strony akumulatora Li-ion.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez XXL Zobacz posta
    Jeszcze nie słyszałem żeby coś innego jak padnięcie groziło ze strony akumulatora Li-ion.
    No właśnie jak pisałem wyżej, mogą wybuchnąć (swego czasu było głośno o wybuchających laptopach i nawet komórkach). Ale jeśli ładowarka ma zabezpieczenie termiczne, to chyba szanse na to są niewielkie, nawet jeśli akumulator felerny. Nie zostawiałbym jednak akumulatora w ładowarce w pustym domu, bo można wrócić na zgliszcza.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    dzięki,
    rozumiem, że wylać to się mogą różne tanie paluszki(w innej technologii), a wybuch ewentualnie przy ładowaniu. Czyli jedynym zagrożeniem jest nagła utrata pojemności, gdy łapiemy ciekawe ujęcie, no ale przy firmowym też może się zdarzyć.

Awatar R@fi
    Mieszka w
    PZ
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ja niestety przekonałem się na własnej skórze, że nie warto "inwestować" w zamienniki. Kupiłem swego czasu na alledrogo dwie sztuki - zaznaczam od razu, że nie najtańsze i nie o nieograniczonej pojemności. Ogromne było moje zdziwienie jak na jednym była naklejka z opisem 3,7V / 2200mAh, a na drugim 7,4V / 2200 mAh mimo iż były to te same akumulatory. Po kilku naładowaniach na jednym zrobię przy odrobinie szczęścia może 50 zdjęć, drugi po włożeniu do aparatu po chwili umiera. Radzę kupić oryginał niż łudzić się, że ma się w torbie zapasowe zasilanie.
    E - trójka plus trochę Z - coś tam...

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    No właśnie jak pisałem wyżej, mogą wybuchnąć (swego czasu było głośno o wybuchających laptopach i nawet komórkach). Ale jeśli ładowarka ma zabezpieczenie termiczne, to chyba szanse na to są niewielkie, nawet jeśli akumulator felerny. Nie zostawiałbym jednak akumulatora w ładowarce w pustym domu, bo można wrócić na zgliszcza.
    Ale to akumulator ma czujnik temperatury podpięty między "T" a "-" i jeśli zamiast termistora jest jakaś atrapa dla oszczędzenia paru centów to faktycznie może dojść do przegrzania bo ładowarka nie wykryje zwiększenia temperatury.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1