Witam
- Jakiej firmy wybrać akumulatory do aparatu?? - TYP AA
Chodzi mi o faktycznie trzymające pojemność.
- Czy lepiej kupić coś renomowanego np 2000 mAh czy jakiś wynalazek 3000 mAh ?
Pozdrawiam
Witam
- Jakiej firmy wybrać akumulatory do aparatu?? - TYP AA
Chodzi mi o faktycznie trzymające pojemność.
- Czy lepiej kupić coś renomowanego np 2000 mAh czy jakiś wynalazek 3000 mAh ?
Pozdrawiam
IMHO, lepiej i jedno i drugie - wtedy będziesz wiedział z pierwszych rąk.
Przecież to nie kosztuje majątek.
Pozdr!
witam
z mojego doświadczenia nie polecam wynalazkow typu NONAME i 3000 mAh. Lepiej coś firmowego. Ja z powodzeniem używam PROFITEXX 25000 mAh. I chodzą o wiele lepiej niz NONAME 2800 mAh.
pozdrawiam
Polecam GP - używam od roku i nie zauważyłem żadnych problemów. Te najtańsze wynalazki niestety z reguły nawet nowe nie wykazują oznaczonej pojemności, a po kilkunastu ładowaniach rezystancja wewnętrzna wzrasta na tyle, że nie można ich praktycznie używać. Po prostu szkoda pieniędzy. Uważaj na najtańsze okazje na allegro - często są to podróbki (energizer, sanyo).
Im szybszej ładowarki używasz tym lepsze powinieneś nabyć akumulatorki.
Nie polecam ładowarek z czasem ładowania poniżej 1h i ładujących ogniwa szeregowo (np. parami). Dobra ładowarka to niestety wydatek ok. 100zł, ale naprawdę warto - da Ci możliwość kontroli prądu ładowania, rozładowania i test pojemności. Mogę polecić Ci ładowarki Technoline iCharger (BC-900), GP Smart 2 i GP Smart 3, ze wskazaniem na tą pierwszą (kontrola nad parametrami).
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Polecam Sanyo 2700mAh - rewelacyjne aku!
Tu jest o nich więcej:
https://forum.olympusclub.pl/forum3/...320-vt7166.htm
Całkowicie się zgadzam, rewelacja; Sanyo 2500mAh też godne uwagi.
Witam
Po kilku testach najbardziej mi odpowiada akumulator Litowo-Polimerowy CRV3.
Konkretnie posiadam akumulator Maxcell CRV3 - max2500mAh
Do tego dość tania i prosta ładowarka. Oczywiście zgodnie z opisem procesorowa, oraz zgodnie z prawdą nie posiadająca procesora.
Ładowarka jednak ma troche elektroniki, i wg mnie poprawnie przerywa ładowanie dla tego akumulatora. Ładowanie jest dość małym prądem około 650 mA.
Czyli 0.3 pojemności. Czas jego ładowania około 4,5 - 5 godzin.
Nie robiłem jakiś dokładniejszych testów ile faktycznie można zrobić na nim zdjęć.
Pozdrawiam
ja polecam Panasonic 2400 - zajebiste ogniwa.
GP też są niczego sobie.
połowa sukcesu to ładowarka: musi być procesorowa z rozładowywaniem i ładować np. 2400 w 4-6 godzin, nie krócej.
Witam!
Kupilem aku o ktorym pisze Zybi tj.MaxCell CRV3 2500mAh..nie wiem dokladnie co jest powodem ,ale po naladowaniu na full (w ladowarce pojawila sie zielona lampka ktora niby to sygnalizuje) , wlozylem aku do lampy blyskowej FL36 i...**** blada.Nie dziala lampa ,musialem dalej uzywac aku AA...
mieliscie podobne doswiadczenia?
Ja też polecam GP.
Aktualnie mam jeszcze Duracele i nie są złe, ale GP były lepsze.
Z firm polecałbym Energizera, Panasonica i w/w.
Kumpel natomiast kupił ogniwa firmy Forever-mówił, że nie są za specjalne.
Osobiście, nie kupowałbym ogniw o jakiś zastraszająco wysokich pojemnościach, słyszałem gdzieś, że to nie do końca jest prawda.