Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Ślubne amatorskie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    Pewnych ujęć nie da się uniknąć. Moim zdaniem nie zawsze da się korzystnie skadrować. Co zrobić, kiedy poproszeni jesteśmy o zrobienie zdjęcie np. młodych z rodzicami w pokoju, gdzie ma odbyć się błogosławieństwo i nie da się korzystnie skadrować, bo przykładowo stoją różne kwiatki, krzesła i inne duperele ?
    Nie ustawiasz ich w szeregu jak w wojsku, ale przestrzennie, jednych za drugimi.
    Albo ciasno kadrujesz.
    Zawsze się da... nie zawsze wpadniemy na to "jak" (za mało czasu, doświadczenia) - nie ma sensu zwalać winy na otoczenie, w każdym fotografujesz inaczej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A może ktoś z Was wie jak działa GO? Mam na myśli punkt ostrości ile głębi jest przed nim a ile za nim? Gdzieś była 1/3 i gdzieś reszta. Ale gdzie co?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    A może ktoś z Was wie jak działa GO? Mam na myśli punkt ostrości ile głębi jest przed nim a ile za nim? Gdzieś była 1/3 i gdzieś reszta. Ale gdzie co?
    gazety/linijki/ksiazki/czegokolwiek nie masz, zeby sobie sprawdzić?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    taką wiedzę o GO i jej zakresie można o kant d.y rozbić w szybkiej akcji - nie zdąży nikt przeliczyć metrów, ogniskowych itd...To się nazywa doświaczenie. Patrzysz na sytuację i już wiesz jak skadrujesz, jakiej przysłony użyjesz, czy dopalisz lampą itd...a wszystko w 1,2 sekundy, a niekiedy znacznie szybciej. Pewne sytuacje, zwłaszcza w Kościele, urzędzie - da się przewidzieć lub doświadczenie uczy jak to zrobić.
    Nikt tego nie przeskoczy, nawet znając wszystkie przeliczniki świata ( choć dobrze jest je znać).
    Dlatego trening, trening, trening...oglądanie lepszych od siebie, praca za free, drugi fotograf itd...a dopiero potem na głęboką wodę....

o hiperfokalnej:http://www.optyczne.pl/48-słownik-OD...ERFOKALNA.html
    Ostatnio edytowane przez lessie ; 1.08.08 o 13:24

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Reportaż w kościele, plener nawet wesele ciągnie się jak makaron. Jest czasu pod dostatkiem aż nadto. A wiedza o GO jest bardzo istotna bo tutaj popełnianych jest najwięcej błędów. Gość miał w celowniku żyletę a zdjęcia nieostre i się dziwi. Stąd moje pytanie jako przypomnienie zagadnienia. Dzięki za linka.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Plener owszem...ale Kościół..wcale tego czasu tyle nie ma...
    No i dochodzi ograniczone pole manewru. W Kościele już tak nie posterujesz przysłoną i odległością od obiektu. Kościół bywa ciemny i używa się z musu największych otworów przysłony, odległość od sceny też bywa ograniczona bo można po łbie od Kapłana dostać jak mu się pod nogami plącze...
    Ale co tam...są tacy co potrafią i nie narzekają...

Osobiście najwięcej problemów mam ze złapaniem w GO obojga Młodych w ciemnym kościele, gdzie nie mogę za blisko podejść bo prakycznie stałbym między nimi a księdzem, który do nich mówi z ołtarza lub mównicy. Czzasem coś z "partyzanta" wykonam zanim zdąży się zdenerwować ale generalnie z tym najczęściej walczę.

o GO: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=375&p=0

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    I na to jest pewna rada i niekoniecznie zawsze metoda na „partyzanta” jest skuteczna. A jeśli chodzi o GO i trudne warunki w kościele to tutaj w ferworze walki popełniane są błędy. Jeśli chodzi o czas to w kościele dłuży mi się niesamowicie. Ale zerkam sobie gdzie kto siedzi w ławkach aby ocenić hierarchię ważności co wykorzystam potem podczas zdjęć przy składaniu życzeń. I liczę ilu jest wąsatych.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    I na to jest pewna rada
    jak możesz to się podziel...chętnie skorzystam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Bardzo chętnie, tylko już gdzieś coś niecoś się dzieliłem i gdzieś to wcięło. Zainteresowanie tematem jest jako takie i może warto wyodrębnić jakiś wątek? Bo teraz piszemy w innym i zaraz okaże się, że nie na temat.

Ja ( w miarę możliwości ) przed Ślubem pukam do zakrystii wchodząc z głośnym Niech Będzie Pochwalony! Przedstawiam się z imienia i nazwiska oraz informuję obecnych o moich zamiarach związanych ściśle z najbliższą godziną. Czasem zamienimy kilka słów. Podczas samego ślubu zanim coś nabroję to staram się skinąć głową w wiadomą stronę. Naprawdę działa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pisać pisać ja nie krzyczeć
    OBYWATELGC