Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Ślubne amatorskie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sergiuszone Zobacz posta
    I na to jest pewna rada i niekoniecznie zawsze metoda na „partyzanta” jest skuteczna. A jeśli chodzi o GO i trudne warunki w kościele to tutaj w ferworze walki popełniane są błędy. Jeśli chodzi o czas to w kościele dłuży mi się niesamowicie. Ale zerkam sobie gdzie kto siedzi w ławkach aby ocenić hierarchię ważności co wykorzystam potem podczas zdjęć przy składaniu życzeń. I liczę ilu jest wąsatych.
    Jestem jak najbardziej za wydzieleniem wątku typowo ślubnego, gdzie moglibyśmy sobie przywalić nawzajem lub pomóc, w zależności od sympatii i nastroju...

Co do wiadomej strony to bywa różnie. Oczywiście przedstawić się warto i należy i pogłaskać trochę słowami. Ale bywa też że nawiązanie do tematu po co się przyszło skutkuje listą zakazów i regulaminu. Niewiedza tego jest w tym momencie lepsza bo raczej nikt nie będzie z gromnicą za fotografem w Kościele biegał.
    Cóż...wyczucie to już inna para kaloszy. Jak to się mówi: na układy nie ma rady....

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Powiem tak reportaże w kościele robię sporadycznie bo nie ganiam za tego typu robotą. Nie mam nigdzie układów ani znajomości ani nawet kursów liturgicznych czy innych glejtów i zaświadczeń. I nigdy nie miałem problemów z utrudnianiem czy uniemożliwianiem wykonania mojego zadania przez księdza.

Ale dodam jeszcze, że fotograf i to bez względu na to czy jest amatorem, zawodowcem oraz bez względu na okoliczności powinien mieć gdzieś podpięty guzik z napisem „niewidzialność” Podczas reportażu powinien być w pozycji ON

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kiedyś założyłem taki wątek ale umarł śmiercią naturalną

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12103
    OBYWATELGC

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Taki widać los ślubnych fotek...

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Piotr_0602 sory, ale jak zaczniesz tak zarządzać na weselu to tylko, za przeproszeniem, w mazak możesz dostać jak sobie popiją wesele nie ejst dla fotografa tylko dla mlodych i ich gosci. najbardziej mi sie podoba opcja z wypychaniem kogos z kadru :] "szczał z nikąd" wtedy można zarobić
    Ostatnio edytowane przez cidzej ; 1.08.08 o 15:39
    E-410 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 - - - w szafie jeszcze FED4; FED5; Zenith + Helios 44-2

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    Fotograf to nie może być człowiek, który podporządkuje sobie cały ślub bo po 2 godz. dostanie od kogoś z dyni. To musi być Ninja, wciskający sprzęt w każdą wolną przestrzeń, która pozwoli na dobre ujęcie, ale jednocześnie nie zepsuje klimatu Młodej Parze.
    tu mi pasuje sylwetka Joe Buissink
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez OBYWATELGC Zobacz posta
    Kiedyś założyłem taki wątek ale umarł śmiercią naturalną

https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12103
    Ja jestem za stworzeniem osobnego działu z moderatorem. trzeba by pogadać z Radkiem jakie szanse ma ten pomysł. Taki wątek byłyby moim zdaniem bardzo ciekawą inicjatywą z kilku powodów:
    1. mało jest w necie forum ślubnych nt. fotografii ślubnej (jedno mi znane forum jest płatne, a wstęp do niego utrudniony dla amatorów)
    2. moglibyśmy przy okazji pokazać/promować Olka jako sprzęt nadający się do "kotleta "
    3. no i oczywiście byłoby to wydzielone miejsce gdzie można pogadać o technice, obróbce, doświadczeniach i duperelach
    Ostatnio edytowane przez rafrog ; 1.08.08 o 21:49 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mazowiecka Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Skoro jest takie Forum i wstęp jest płatny to coś musi być na rzeczy. Zawodowiec jeśli będzie chciał podnieść swoje kwalifikacje zapłaci pewnie parę złotych. Jeśli coś kosztuje to daje gwarancję, że zapisują się osoby zainteresowane tematem na poważnie.

Czy powinien powstać wydzielony wątek? Ja osobiście mam mieszane uczucia. Śledzę pytania użytkowników, oglądam zamieszczone zdjęcia i jak wynika z większości widzę braki w podstawach fotografii. Jak rozmawiać o kolorach na zdjęciach czy kierunku wzroku fotografowanych osób jeśli jest na nich bałagan z krzesłami albo panna młoda siedzi okrakiem na jednym z nich? Ludzie zaczną zamieszczać „zdjęcia od sasa do lasa” i zrobi się bałagan z którego nic dobrego nie wyniknie.

Taki wątek powinien mieć charakter edukacyjny a nie wydaje mi się aby coś takiego można było zrobić przy pomocy forum. Edukacja to nie tylko przekazywanie wiedzy w jedną stronę ale również weryfikacja nabytych umiejętności przez edukowanego. Są szkoły i zapewne inne placówki dydaktyczne, które zapewniają nabycie poprzez wkuwanie i egzaminy, teoretycznych i praktycznych umiejętności fotografowania.

Internet to trzy kroki. Pyk, pyk, pyk i jeśli nie znajdziesz interesującego rozwiązania zagadnienia to szukasz gdzie indziej. Tu trochę tam trochę i już wiesz. Ale te trzy kroki to nie jest recepta na przynajmniej poprawne fotografowanie Ślubów. Tak mi się wydaje.
    Ostatnio edytowane przez Sergiuszone ; 2.08.08 o 13:33

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta

Osobiście najwięcej problemów mam ze złapaniem w GO obojga Młodych w ciemnym kościele, gdzie nie mogę za blisko podejść bo prakycznie stałbym między nimi a księdzem, który do nich mówi z ołtarza lub mównicy. Czzasem coś z "partyzanta" wykonam zanim zdąży się zdenerwować ale generalnie z tym najczęściej walczę.
    Te ujecie wykonuje sie jako pierwsze ,wtedy kiedy ksiedza jeszcze nie ma a mlodzi juz na stanowiskach-przecietnie masz na to 2-3 minuty,starczy na 10 pstrykow.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Łatwo się krytykuje i wytyka ale życzę każdemu zrobienia choć jednego ślubu z którego będzie w pełni zadowolony. Mnie się jeszcze nie udało, ale staram się żeby każdy kolejny reportaż był lepszy.

cidzej:
    Nie skumałeś żartu Piotra? Swoim postem lał z tej uczonej dyskusji, w której biorą udział osoby... spośród których mało kto zrobi fotki podobne poziomem do tych które krytykują.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    OBYWATELGC,

Spoko fotki. Tła sie nie da zmyć, nieraz w reporterce, szczególnie ślubnej, musi tak być, ważniejszy jest temat główny niż to, czy plan drugi jest równy.
    Uznanie.

Lessie,

Bardzo mi sie podoba Twoja fotka grupy weselnej przed kościołem.

1) Brawo za rezyserię. Uzyskałes pełen spontan, wykorzystałes bardzo krótki moment, gdy goście pozują do kolejnego ujęcia i namówiłeś do wyskoku, pokazałeś ruch, wszyscy są równiutko w jednym akordzie. Są bardzo naturalni. Wyobrażam sobie, z jaka szybkościa pracowały wtedy Twoje szare komórki, bo trzeba było wtedy wyczuć chwilę, zadbać o ustawienie ludzi, o ujęcie, o parametry zdjęciowe, o moment wciśnięcia spustu, wydać komendę, nie przegapić momentu, prawdopodobnie powtórzyc akcję, a to nie jest łatwe, bo trzeba sie strasznie podlizywać grupce, aby radość nie znikła, żartować, luzować towarzystwo, itd.
    2) Brawo za wykorzystane delikatne światełko.
    3) Brawo za techniczną stronę zdjęcia i obróbkę.

Oprócz jednego - kościół w tle jest właściwą dekoracją i sztafażem, lecz cegły, gzymsy, łuki i ramy okien są zbyt wyraziste, jaka szkoda, ale co, miałes przestawić budowlę? Skorzystałeś z okazji tu i teraz i fotka wypaliła!
    Największe uznanie.
    Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 3.08.08 o 17:15