Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Wątek: E-520! pierwsze fotki - mieszane uczucia...

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez prestigemedia Zobacz posta

Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Możesz jaśniej? jak mam zmniejszyć sprzętowo? czy w obróbce po zrobieniu zdjęcia?
    Możesz na dwa sposoby albo np w PhotoShopie albo ustawiająć odpowiednią opcję zapisu danych w aparacie (instrukcja)
    Jakim szkłem robione to z Nikona? To też jest ważne. Jak ktoś to powiedział już: body to tylko światłoczuła puszka A tak poważnie to ja rewelacyjnej różnicy nie widzę.......... tzn chyba w ogóle jej nie widzę. Zdjęcie jest prosto z aparatu z JPG czy RAW(NEF) ... to też wiele by zmieniało...
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jak chcesz zamienie sie moim 510... oczywiscie wyrównam różnicę.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    Możesz na dwa sposoby albo np w PhotoShopie albo ustawiająć odpowiednią opcję zapisu danych w aparacie (instrukcja)
    Jakim szkłem robione to z Nikona? To też jest ważne. Jak ktoś to powiedział już: body to tylko światłoczuła puszka A tak poważnie to ja rewelacyjnej różnicy nie widzę.......... tzn chyba w ogóle jej nie widzę. Zdjęcie jest prosto z aparatu z JPG czy RAW(NEF) ... to też wiele by zmieniało...
    Zrobione dołączonym do D40 kitowym szkłem. Zdjęcie w zrobione w JPG, pomniejszona tylko rozdzielczość. Tu oryginał: http://luxlex.pl/e520/dsc_2162.jpg (Nikon D40)

Dzięki, ale na razie nie będę się zamieniał z nikim, bo mam możliwość jeszcze 10 dni na testowanie, i ewentualną wymianę na inny sprzęt...
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Widzisz JPG ma to do siebie, że jest korygowany przez aparat. Wyostrzany itp. Może właśnie tak jak już pisałem aparat bardziej koryguje zdjęcie w przypadku d40. To tylko przypuszczenie. Dla lepszego testu musiał byś mieć rawy wywołane na takich samych ustawieniach.
    Co do zmniejszania to wiesz chyba, że jeśli zmiejszasz zdjęcie to spada ilość pikseli. O to chodziło Epicure.
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    po pierwsze, kilka zdjec z Twojego pierwszego postu jest poruszonych - wlacz lub wylacz stabilizacje obrazu.
    po drugie, domyslnie E510 ma ustawiony ciut wysoki kontrast, ale nasycenie i ostrosc zdecydowanie mniej niz D40. teraz masz wybor - albo ustawisz sobie aparat (parametry zapisywanych jpg) pod "d40" (nasycenie, wyostrzanie, kontrast), albo rob w rawach i wywolywuj np w Lightroomie.
    ciekawe, co by bylo, gdybys wzial np canona 400D, ktory "na pierwszy rzut oka" daje "mydelko" (pozorne mydelko ...)
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cra3y Zobacz posta
    po pierwsze, kilka zdjec z Twojego pierwszego postu jest poruszonych - wlacz lub wylacz stabilizacje obrazu.
    O dziwo cały czas mam włączony IS! I też mnie dziwi dlaczego są poruszone.
    Cytat Zamieszczone przez cra3y Zobacz posta
    po drugie, domyslnie E510 ma ustawiony ciut wysoki kontrast, ale nasycenie i ostrosc zdecydowanie mniej niz D40. teraz masz wybor - albo ustawisz sobie aparat (parametry zapisywanych jpg) pod "d40" (nasycenie, wyostrzanie, kontrast), albo rob w rawach i wywolywuj np w Lightroomie.
    A jak to poustawiać?
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Po co w sloneczny dzien stabilizacja? Szczegolnie przy takich ogniskowych? Wylacz to bedzie ostrzej. Przegladalem fotki z d50 i d40 i jpegi sa ostrzej obrabiane niz w olympusie. Zrob rawa, wywolaj w capture one to zobaczysz co mozna osiagnac Wg mnie portret z 520 jest lepszej jakosci niz z d40 (patrzac np na rzesy i inne detale), inna sprawa ze olek byl na iso 100, a nikon na 400...
    Ostatnio edytowane przez krzysiekz ; 13.07.08 o 21:37
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Chodzi mi o ogólną wyrazistość zdjęcia, głębię za modelką, żywe kolory. Tego samego nie mogę (możliwe, że nie potrafię, a Nikon robił to za mnie) otrzymać E-520.
    Nie wiem o czym opowiadasz. Głębia za modelką, a raczej jej brak (poczytaj o głębi ostrości) to efekt różnej odległości modelki od tła. Im dalej ono będzie, tym ładnej będziesz je miał rozmyte. Ostrość zdjęcia, które podałeś, jest bardzo dobra. Jak je pomniejszysz do rozmiarów, które da się oglądać na monitorze, to sam to zobaczysz. Pozwoliłem sobie nawet zrobić to za Ciebie:

Widzisz tu jakiś brak wyrazistości? Po prostu zdjęcie do prezentacji trzeba przygotować - przede wszystkim zmniejszyć jego rozmiar tak, żeby zmieściło się na ekranie i lekko podostrzyć. Wcześniej porównywałeś zdjęcie w rozdzielczości 10 mpx z olympusa do zdjęcia z nikona, które zostało zmniejszone do rozdzielczości 0,4 mpx. Powiedz, jaki sens ma takie porównanie? A co do kolorów, to wg mnie te z olka są przyjemniejsze, ale to też trudno ocenić, bo na obu zdjęciach modelka jest inaczej oświetlona - na jednym ma twarz oświetloną miękkim, rozproszonym światłem, a na drugim twarz jest w cieniu. Ale po to masz w aparacie tyle możliwości wyboru nasycenia kolorów, kontrastu itp., żeby dostosować te parametry do swoich potrzeb. A najlepiej, jak pozbawisz zdjęć jakiejkolwiek ingerencji softu aparatu, przełączając się na rawy, a kolory ustawisz sobie samemu na kompie. No ale żeby do tego wszystkiego dojść, to trzeba trochę więcej, niż kilku dni... Trzeba sprawdzić co daje choćby zmiana tryby obrazu z normal na vivid, a z vivid na muted... Lustrzankę musisz spersonalizować pod swoje potrzeby, bo po to właśnie ona została stworzona - to nie kompakt, który po zakupie wyjmuje się z pudełka i wszyscy są zadowoleni, bo wszystko ma już poustawiane.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi. Możesz jaśniej? jak mam zmniejszyć sprzętowo? czy w obróbce po zrobieniu zdjęcia?
    Na komputerze, przy użyciu jakiejkolwiek przeglądarki do zdjęć.

Mieszka w
    Jaworzno
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E520

Sory że się wtrącam ale mnie osobiście bardziej podoba się zdjęcie modelki wykonane E520 niż D40 i na moim monitorze jest wystarczająco ostre.
    Myślę że jestem obiektywny bo nie mam jeszcze aparatu a moje doświadczenia fotograficzne pochodzą z fotografii analogowej .
    Mam zamiar kupić E520 z obiektywami 14-45 i 70-300 dlatego śledzę forum z nadzieją że ktoś już kupił taki zestaw i podzieli się swoimi wrażeniami i zdjęciami .

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Porównaj portrety z 1 strony np z tym:
    Chodzi mi o ogólną wyrazistość zdjęcia, głębię za modelką, żywe kolory. Tego samego nie mogę (możliwe, że nie potrafię, a Nikon robił to za mnie) otrzymać E-520.
    Pewnie Nikon robił to za Ciebie. Licznie na na automatykę aparatu jest grą na loterii.

W instrukcji znajdziesz gdzie w aparacie zmniejsza się rozdzielczość rejestrowanych zdjęć.

Poza tym sądzę, że problem dotyczy porównywania matryc 6MP i 10MP. Na 10 MP widać wszystkie rozmycia konturów, które przy 6 MP po prostu nie wyjdą bo ich aparat nie zobaczy. Jak zaczniesz się doktoryzować nad zdjęciami, porównaniami sprzętu etc. to przestaniesz robić zdjęcia. Jeśli o to chodzi to jesteś na dobrej drodze.

Może się mylę, ale mam wrażenie, że przesiadłeś się na lustrzankę z aparatu kompaktowego. A w dodatku ktoś naopowiadał Ci bajek, że jak się ma lustrzankę to zdjęcia wychodzą jak w katalogach mody.

Dobra rada: usiądź na spokojnie z instrukcją. Zobacz co ma aparat w menu. Poprzestawiaj, pstryknij, zobacz efekt. Później sobie zresetuj wszystkie ustawienia do stanu fabrycznego (ta informacje też jest w instrukcji) i poświęć trochę czasu na przyzwyczajenie się do aparatu. Przełącz aparat w tryb manualny (M) lub inne (P, A, S) które umożliwiają zmianę parametrów naświetlania bądź przysłony. Popstrykaj trochę w różnych ustawieniach czasu naświetlania, przysłony i ISO (to będziesz znał chociażby z instrukcji, a i na forum znajdziesz jakieś porady). Zepsuj kilkaset zdjęć - masz cyfrówkę więc nie bój się psucia, wywoływać tego na papierze nie musisz.

Jeśli naprawdę to Twoje pierwsze lustro, to przywyczaj się do myśli, że tak łatwo, jak przedtem (kompaktem), zdjęć nie będzie się już robić.