Ooo, to, to - dokładnie - przynajmniej na początku ...Moim skromnym zdaniem portret z Twojego aparatu jest ciekawszy (lepszy, bardziej naturalny) i tak w ogóle to najlepsze zdjęcie wg mnie zamieszczone przez Ciebie (tylko Mogłeś nie robić "czapki").
Poza tym jak już pisali poprzednicy to człowiek robi zdjęcia (szczególnie przy lustrze) nie aparat.
Poćwicz, poczytaj (instrukcję i jakieś podstawy fotografowania), wypstrykaj kilkadziesiąt - kilkaset zdjęć z różnymi parametrami - sprawdź jak Ci wychodzi najlepiej. No i zacznij robić foty w RAW - będziesz miał sporo możliwości korekty fotki .... Powodzenia ...![]()
Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 13.07.08 o 22:04
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
Wszystko chyba już zostało powiedzianeTeraz czekamy na zdjęcia
![]()
Żeby przeprowadzić w miarę wiarygodne testy, zamiast obiektów w plenerze musisz przerzucić się na pstrykanie papieru milimetrowego, porównywanie wyników w raw'ie, w jpg, ze szkłem takim a takim, przesłoną taką i taką... I aż mi tchu brakuje, żeby wszystko pozostałe aspekty wymienić.
Lekcja pierwsza - 'mierzenie' jakości lustrzanki za pomocą plików wynikowych .jpg z aparatu jest błędem. To już lepiej zostać przy kompakcie i nie zawracać sobie głowy. Poza tym, wynik .jpg z aparatu możesz ustawić parametrami dostępnymi w menu. Zobacz, co kamera wypluwa w raw, a potem porównach z tym co robi w jpg. Zamiast żmudnych testów, sprawdź, co inni odkryli i przetestowali przed tobą. Wejdź sobie np. na cameralabs.com. Moim ulubionym 'killerem', jest Pentax K20d - zdjęcia w jpg powalają, ostrzejsze od konkurencji o kilka kategorii. A jak się spojrzy na raw...
Co do zdjęcia nr.4 to do portretu zamiast 14-42 użyj 40-150 będzie lepsza go.
FujiNikon
http://kasinskislawek.pl
No prawienic, muszę ćwiczyć... hmm tylko jeszcze 1 kwestia, czy da się tym aparatem zrobić ładne, nieprzepalone, ostre fotki w trybie automatycznym? - mojej dziewczynie nie przypada do gustu ustawianie wszystkich parametrów... tylko nie piszcie żeby wziąć kompakta do rąk.
Dziękuję za wszystkie opinie i komentarze!
Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R
A nie mozesz sprobowac?
To jest tylko automatyka, co z tego, ze zdjecie bedzie nieprzepalone, jak np. bedzie to portret na mlecznym niebie i postac bedzie prawie czarna? :/ Troche myslec, a potem pstrykac.
Co do ostrosci - ustaw punkt srodkowy, no i AF-S.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Zdjecia nie sa najlepszej jakosci, dziwna faktura, dziwny kontrast, mgielka, dziwna ostrosc, chociaz pogoda wyglada na dobra??
czesc.Ch.
Uważam, że każdym się da. Problem polega tylko na jednym - aparat w jakimś tam % w trybie AUTO myśli za użytkownika. Jakoś daleko już mi do krytykowanie wyglądu z AUTO, bo uważam, że "maszyna" ma jakiś tam poziom błędu... zupełnie inaczej jest, kiedy się ustawia parametry w trybie M![]()
A ćwiczenie... cóż ćwiczenie tylko czyni "miszcza"![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++