Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: E-520! pierwsze fotki - mieszane uczucia...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Jeśli naprawdę to Twoje pierwsze lustro, to przywyczaj się do myśli, że tak łatwo, jak przedtem (kompaktem), zdjęć nie będzie się już robić.
    Nie do końca. Zdjęcia będzie się robiło dużo łatwiej, niż kompaktem, ale trzeba się nauczyć robienia zdjęć.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar K_Puchatek
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Jeśli naprawdę to Twoje pierwsze lustro, to przyzwyczaj się do myśli, że tak łatwo, jak przedtem (kompaktem), zdjęć nie będzie się już robić.
    Ooo, to, to - dokładnie - przynajmniej na początku ... Moim skromnym zdaniem portret z Twojego aparatu jest ciekawszy (lepszy, bardziej naturalny) i tak w ogóle to najlepsze zdjęcie wg mnie zamieszczone przez Ciebie (tylko Mogłeś nie robić "czapki").
    Poza tym jak już pisali poprzednicy to człowiek robi zdjęcia (szczególnie przy lustrze) nie aparat.
    Poćwicz, poczytaj (instrukcję i jakieś podstawy fotografowania), wypstrykaj kilkadziesiąt - kilkaset zdjęć z różnymi parametrami - sprawdź jak Ci wychodzi najlepiej. No i zacznij robić foty w RAW - będziesz miał sporo możliwości korekty fotki .... Powodzenia ...
    Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 13.07.08 o 22:04
    Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wszystko chyba już zostało powiedziane Teraz czekamy na zdjęcia
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Żeby przeprowadzić w miarę wiarygodne testy, zamiast obiektów w plenerze musisz przerzucić się na pstrykanie papieru milimetrowego, porównywanie wyników w raw'ie, w jpg, ze szkłem takim a takim, przesłoną taką i taką... I aż mi tchu brakuje, żeby wszystko pozostałe aspekty wymienić.

Lekcja pierwsza - 'mierzenie' jakości lustrzanki za pomocą plików wynikowych .jpg z aparatu jest błędem. To już lepiej zostać przy kompakcie i nie zawracać sobie głowy. Poza tym, wynik .jpg z aparatu możesz ustawić parametrami dostępnymi w menu. Zobacz, co kamera wypluwa w raw, a potem porównach z tym co robi w jpg. Zamiast żmudnych testów, sprawdź, co inni odkryli i przetestowali przed tobą. Wejdź sobie np. na cameralabs.com. Moim ulubionym 'killerem', jest Pentax K20d - zdjęcia w jpg powalają, ostrzejsze od konkurencji o kilka kategorii. A jak się spojrzy na raw...

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co do zdjęcia nr.4 to do portretu zamiast 14-42 użyj 40-150 będzie lepsza go.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Lublin/Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wykrecik Zobacz posta
    Wszystko chyba już zostało powiedziane Teraz czekamy na zdjęcia
    No prawie nic, muszę ćwiczyć... hmm tylko jeszcze 1 kwestia, czy da się tym aparatem zrobić ładne, nieprzepalone, ostre fotki w trybie automatycznym? - mojej dziewczynie nie przypada do gustu ustawianie wszystkich parametrów... tylko nie piszcie żeby wziąć kompakta do rąk.

Dziękuję za wszystkie opinie i komentarze!
    Olympus E-520 + Zuiko 14-42mm f/3,5-5,6 + Zuiko 40-150mm f/4,0-5,6 + Velbon DF 60 + FL-36 R

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A nie mozesz sprobowac?

To jest tylko automatyka, co z tego, ze zdjecie bedzie nieprzepalone, jak np. bedzie to portret na mlecznym niebie i postac bedzie prawie czarna? :/ Troche myslec, a potem pstrykac.

Co do ostrosci - ustaw punkt srodkowy, no i AF-S.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Zdjecia nie sa najlepszej jakosci, dziwna faktura, dziwny kontrast, mgielka, dziwna ostrosc, chociaz pogoda wyglada na dobra??
    czesc.Ch.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez prestigemedia Zobacz posta
    czy da się tym aparatem zrobić ładne, nieprzepalone, ostre fotki w trybie automatycznym? - mojej dziewczynie nie przypada do gustu ustawianie wszystkich parametrów... tylko nie piszcie żeby wziąć kompakta do rąk.
    Uważam, że każdym się da. Problem polega tylko na jednym - aparat w jakimś tam % w trybie AUTO myśli za użytkownika. Jakoś daleko już mi do krytykowanie wyglądu z AUTO, bo uważam, że "maszyna" ma jakiś tam poziom błędu... zupełnie inaczej jest, kiedy się ustawia parametry w trybie M

A ćwiczenie... cóż ćwiczenie tylko czyni "miszcza"
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez prestigemedia Zobacz posta
    Porównaj portrety z 1 strony np z tym:
    Chodzi mi o ogólną wyrazistość zdjęcia, głębię za modelką, żywe kolory. Tego samego nie mogę (możliwe, że nie potrafię, a Nikon robił to za mnie) otrzymać E-520.
    ja bym oddal i kupil nikona.... bedziesz sie meczyl i w koncu ktos ucierpi...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++