Ale fajny, zamulony ZZN... Nie ma to jak JPEG prosto z lustra.
Ale fajny, zamulony ZZN... Nie ma to jak JPEG prosto z lustra.
Pytanie jeszcze w jakiej jakości robione foty - SHQ, HQ, SQ ? Może też tutaj leżeć problem...
prestigemedia - naprawdę uważasz ze ten portret z nikona ma lepsze kolory skóry - jpg,,,
zmieniam okulistę
jeżeli się nie mylę -- modelka na nikonie powinna dostać dawkę adrenaliny, bo już puls jej zanika;D
Nie pastwcie się nad człowiekiem, modelką i kolorami, tylko przytaknijcie, że .jpg z różnych aparatów to jak .jpg po obróbce w różnych programach graficznych - Photoshop, Gimp i inne. Inny zestaw filtrów, siły działania, sposobu użycia, itp.
rzeczywiście widzę lekkie przepały na ramieniu modelki. Moja rada - z olkiem (mam 510) trzeba się ze światłami wyjątkowo cackać, najlepiej na stale zmniejszyć kontrast do minimum, w kontrastowy słoneczny dzień lekko (od 0,3-0,7EV) zredukować ekspozycję i... strzelać w rawach
Na pierwszym nie potrzebna ta latarnia po lewej stronie. Niebo też wyszło nijakie ale to wina pogody i pory dnia.
Co do dwójeczki to modelka bardzo sympatycznie się uśmiecha. Tylko to miejsce mi nie odpowiada. Tak jakoś. Dobrze za to dobrana GO.
Przeszkadza mi też trochę ta Pani po lewej w głębi kadru - jest zupełnie niepotrzebna bez niej może i to foto by się obroniło![]()
W menu aparatu możesz zmienić poziom wyostrzania, jeśli nie chcesz tego czynić na kompie. Już w testach zwracano uwagę, że z 520 wychodzą "miękkie" obrazki. Dla tych, co chcą mieć gotowca z karty, to wyostrzanie podkręcić lub "ostre" szkło, raczej nie kitowe. Myślę, że zamysłem Olympusa było w ten sposób zwiększyć rozpiętość tonalną, na którą narzekano przy testach E-510. Większy poziom kontrastu = mniejsza rozpiętość tonalna. Myślę, że tu jest pies pogrzebany.
Czarny aparat z gorszego systemu
Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959