Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 13.07.08 o 03:58
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Fajny repotrtażyk.
Ostatnio edytowane przez th3big ; 13.07.08 o 06:10
Czekam na kolegów-strażników miar i jednostek, którzy stwierdzą, że za dużo zdjęć i skrócili by ten reportaż o trzy, cztery kadry
Szkoda, że w zdjęciach nie ma exif'ów.
11 12 13.... bomba. 11 świetny moment złapany. Wszystkie ostre . Ciekawe. Powiem tyle... też chciałbym tam być ale .....
Robiłeś jakimś E-cośtam ?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Fajny reportażRE co to za szkło, 50-200?
Wypadkowe: 1/200 f/2.8 ISO 200, C-AF, M.
Wcześniejsze (te z winkla od przodu)
1/125, f/4,5, ISO 100, C-AF, M.
Tryb AF punktowy aktywny, zazwyczaj cofnięty w przeciwną do kierunku jazdy stronę.
Stabilizacja IS-2.
Wszystkie kadry kompletne na szerokość, cięte z góry, bo paskudne tam otoczenie. W PL niestety banery na płotach są okropne.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 13.07.08 o 13:23
a próbowałeś IS w trybie 1szym? Bo ja mam niejaki problem z IS w E-3, podejrzewam że nie tylko ja, ale system. Może sam coś z doświadczenia skrobniesz o zastosowaniu IS przy fotkach obiektów w ruchu. Najlepeij gdyby ten ruch nie był idealnie w jednej płaszczyźnie (panning). Bo mi wychodzi że robienie takich fot ze stabilizacją pogarsza wynik, jakby IS przeszkadzał w takiej fotce. Z góry dziękuję
Zdjęcia w ruchu z tego reportażu podobają mi się najbardziej.
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Przecież po to jest tryb 2 by używać go przy panoramowaniu... Oczywiście tryb 1 będzie przeszkadzać, bo aparat będzie trzymać matrycę w miejscu tak długo jak się da, po czym skoczy do jakiejś nowej pozycji, z której znów będzie stabilizować obraz, i tak w koło aż do chwili gdy zamknie się migawka. Nie próbowałem czegoś takiego, ale wyobrażam sobie że powinno powstać coś na kształt schodków.
Ale ten problem dotyczy wszystkich technik stabilizacji. W Nikosiach jest VR Active, w Canonach też.
Pozdrawiam
Panoramowanie to rozgryzłem ale zadaję sobie pytanie jak to jest z ruchem nieregularnym ( np śmigłowiec, który porusza się do przodu i w górę np, dodatkowo aparat trzymam uniesiony pod kątem do góry, co być może , ma wpływ na układ IS )?
Czy lepiej wakich przypadkach nie używać w ogóle IS? Jeśli tak to szkoda. ..
Nie wiem na jakiej zasadzie działa VR w Nikkorach i IS w Coanonach, wiem że też ma 2 tryby. I od znajomych spotterów słyszałem że mają na stałe włączony układ pion/poziom.
Wiesz coś więcej? To podziel się proszę wiedzą bo mi to sen spędza z powiek
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl