Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 114

Wątek: Ostry Zuiko 70-300 tylko nie tam gdzie trzeba.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ludzie wyślijcie do POLSKIEGO, oni i tak ślą do Czech więc nie rozumiem waszego problemu, 2 tygodnie i macie u siebie, poszukajcie zreszta na forum
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    andre77, wywal emote z opisu, łamiesz regulamin

do reszty, poczytajcie o serwisie - jest najlepszy ze wszystkich i ślijcie
    Ostatnio edytowane przez fotomic ; 15.05.08 o 09:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
    było sobie życie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Swoją drogą, 4/3 to miał być system bez przypadłości typu BF czy FF - jak myślicie, skąd się to wzięło i w którym momencie konstruktorzy coś przeoczyli?

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Swoją drogą, 4/3 to miał być system bez przypadłości typu BF czy FF - jak myślicie, skąd się to wzięło i w którym momencie konstruktorzy coś przeoczyli?
    problem jest od pierwszych modeli E1
    było sobie życie

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Swoją drogą, 4/3 to miał być system bez przypadłości typu BF czy FF
    W teorii nie powinno się zdarzać, bo system jest w całości cyfrowy ale pojedyncze przypadki bywały... Żeby badać takie rzeczy potrzebaby szkieł ZD o jasności 1.4 lub niżej których brak... Dopiero wtedy badacze kartek i tablic mieliby używanie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nom, przy świetle 1,4 to już by pewnie nigdzie nie złapał ostrości! trzeba przesuwać kartki ludziska, focić a nie badać cały czas sprzęt

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    "artkan: ludziska, focić a nie badać cały czas sprzęt "

Masz racje - trzeba focić tylko człowieka czasami krew zalewa jak widzi jakieś takie dziwne nieostre pomimo że sie stara "celować" gdzie trzeba

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    swoje body wysłałem właśnie do serwisu. Jako ciekawostkę przypomnę, że nie posiadam dowodu zakupu, a gwarancję mam nie podbitą. Po napisaniu maila z tą informacją do serwisu, napisali mi, że pomimo tego naprawią to na gwarancji. Więc szacunek, ale podszyty takim oto przemyśleniem - w olympusie zdają sobie sprawę z powszechności wady tego modelu i nie chcą żeby jakiś użytkownik narobił "smrodu" więc są super uprzejmi i pomocni. Dam znać jak body do mnie wróci.

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    zgodnie z obietnicą odzywam się w sprawie ff w body e-510. Mój aparat wrócił z serwisu, działa elegancko. Ciekawe, że ff pojawia się jeśli foce w jpg, ale w rawach jest elegancko. W związku z tym moja podpowiedź dla wszystkich, którzy borykają sie z tym problemem - spróbujcie zmienić sposób zapisu - może to sie wydaje idiotyczne i bez sensu, ale mogę to poprzeć licznymi zdjęciami. Mój wniosek jest taki - miałem problem w rawach a nie w jpg (niestety nie przyszło mi do głowy sprawdzić jak jest w jpg), przekalibrowali mi w serwisie body tak, że w rawach jest ok, a w jpg ff. Na szczęście zawsze robie zdjęcia w rawach, żeby móc poprawiać liczne błędy ekspozycji. pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Bardzo ciekawe rzeczy piszesz, że niby sposób zapisu rzutuje... To może spróbuj ustawić RAW+JPG i potestuj a potem napisz podsumowanie?

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    wyniki niejedznoznaczne... Odkąd aparat wrócił z serwisu zrobiłem ze 100 zdjęć jednego pniaka w jpg i w raw i, pomijając zwykłe błędy af raw jest dużo lepszy niż jpg. Teraz na szybko zrobiłem kilka zdjęć w raw+jpg i... zgłupiałem. Raz ma tak, raz owak. Wiem jedno - sam jpg robi mi czasami tam gdzie chciałbym ostro taki "bokeh", że szok (crop dowodu z 70-300 na 70mm załączam). I dodam, że dla mnie ostateczny EOT - pogoda wspaniała - koniec testów, jak coś wyjdzie "z życia" to się jeszcze odezwę.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	testy.jpg
Wyświetleń:	247
Rozmiar:	99,4 KB
ID:	4526