Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: Raynox dcr-250 do makro - z czym tanio"?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    dzemski - jeszcze raz dzięki!

Czy to co można kupić na Allegro za niewiele ponad stówę to faktycznie oryginalny Raynox DCR-250? Cena bardzo zachęcająca a jakoś podejrzany się ostatnio zrobiłem - naczytałem się o podróbkach kart pamięci...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    tak, ja za swojego dałem 180 zł, ale to było ponad rok temu, teraz dolar staniał i jest taniej (mam też DCR150)

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Iwo, najtańszym rozwiazaniem jest Helios o ktorym mówiłeś w połączeniu z pierścieniami pośrednimi. Heliosa kupisz za 40-50 PLN, a komplet 3 pierścieni za 10-20 zł. Sam używałem takiego zestawu i był ok.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    Helios najtańszy tak, ale jakościowo bije go ten zestaw 40-150 + Raynox. Ma on tez niezaprzeczalną zaletę, a mianowicie sporą odległość ostrzenia jak na makro, czego w zestawie z Heliosem nie ma i wiekszość owadów zwieje zanim sie do nich zbliżymy

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzemski, masz tu racje - z odległością.
    Jeśli chodzi o tego heliosa to z trzema standardowymi pierścieniami da się uzyskac takie powiększenie jak w załączonym pliku, jest to pełen kadr zresizowany. Cały kadr łapie w ten sposób 16 mm.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	makro2.jpg
Wyświetleń:	379
Rozmiar:	33,4 KB
ID:	4383  

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    Helios najtańszy tak, ale jakościowo bije go ten zestaw 40-150 + Raynox. Ma on tez niezaprzeczalną zaletę, a mianowicie sporą odległość ostrzenia jak na makro, czego w zestawie z Heliosem nie ma i wiekszość owadów zwieje zanim sie do nich zbliżymy
    Heh, tu mnie zaskoczyłeś, wydawało mi się, że im bliżej tym lepiej, bo większe powiększenie...
    Ja generalnie "martwej naturze" mam zamiar robić makro, więc większe zbliżenie jest mi chyba na rękę w tym przypadku. Obiektami zmagań są często minerały wielkości kapsla, ale jak wiadomo zdarzają się na szczęście większe, ale i niestety kryształy na kilka milimetrów. Dlatego właśnie (też) kupiłem aparat mający dużo MP → by "dociąć", kosztem znienawidzonych szumów.
    Właśnie kupiłem Raynox dcr-250 . Zanim złapię Olka, pobawię się nim na swoim Canon'ku S2 IS. To jego ostatnie chwile ze mną zresztą. DamianDabrowski na forum www.foto.recenzja.pl kiedyś zamieszczał świetne fotki tym zestawem zrobione.
    Ponieważ jest problem z głębią ostrości, to rozumiem, że niewielka przysłona starego długiego KITu mi się i tak nie przyda.

Będę wdzięczny, jak jeszcze mi powiecie, z jakiej odległości ostrzy stary, a z jakiej nowy długi KIT z ww. Raynoxem.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Przy obiektach statecznych makro można robić z tak bliska, na jakie pozwala nam oświetlenie [0cm odpada ]. Przy obiektach ruszających się i płochliwych wygodniej być dalej, przy tej samej skali odwzorowania.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Heh, tu mnie zaskoczyłeś, wydawało mi się, że im bliżej tym lepiej, bo większe powiększenie...
    Ja generalnie "martwej naturze" mam zamiar robić makro, więc większe zbliżenie jest mi chyba na rękę w tym przypadku. Obiektami zmagań są często minerały wielkości kapsla, ale jak wiadomo zdarzają się na szczęście większe, ale i niestety kryształy na kilka milimetrów. Dlatego właśnie (też) kupiłem aparat mający dużo MP → by "dociąć", kosztem znienawidzonych szumów.
    Właśnie kupiłem Raynox dcr-250 . Zanim złapię Olka, pobawię się nim na swoim Canon'ku S2 IS. To jego ostatnie chwile ze mną zresztą. DamianDabrowski na forum www.foto.recenzja.pl kiedyś zamieszczał świetne fotki tym zestawem zrobione.
    Ponieważ jest problem z głębią ostrości, to rozumiem, że niewielka przysłona starego długiego KITu mi się i tak nie przyda.

Będę wdzięczny, jak jeszcze mi powiecie, z jakiej odległości ostrzy stary, a z jakiej nowy długi KIT z ww. Raynoxem.
    ach to lenistwo - patrz strona producenta, u mnie Raynox leży i się kurzy odkąd mam ZD35 - jeśli ktoś reflektuje pisać na PW.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan Zobacz posta
    ach to lenistwo - patrz strona producenta, u mnie Raynox leży i się kurzy odkąd mam ZD35
    ach to lenistwo i radość punktowania innych.
    Wyobraź sobie, że byłem na ich stronie. http://raynox.co.jp/english/digital/egdigital.htm
    Primo: nie jest po polsku, secundo: nie umiałem znaleźć.
    Jak nie chcesz pomóc, to chociaż nie denerwuj ludzi dla własnej radości.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    ach to lenistwo i radość punktowania innych.
    Wyobraź sobie, że byłem na ich stronie. http://raynox.co.jp/english/digital/egdigital.htm
    Primo: nie jest po polsku, secundo: nie umiałem znaleźć.
    Jak nie chcesz pomóc, to chociaż nie denerwuj ludzi dla własnej radości.
    a) po pierwsze primo: ja mówiłem o 40-150 olka - przecież na logikę to bezpośrednio od nich zależy min. odległość ostrzenia - w raynoxie się nic nie zmienia.
    b) moim celem nie było zdenerwowanie Twojej Osoby, tylko zmuszenie do ruszenia głową - radość z tego żadna.
    Ostatnio edytowane przez dziekan ; 25.05.08 o 19:18
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8