Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Walka z wiatrakami a więc próby "fotografowania" :)

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Walka z wiatrakami a więc próby "fotografowania" :)

Witam
    Myślę, że najlepiej nauczę się robić zdjęcia jak ktoś będzie je na bieżąco oceniać. Wybrałem kilka i na bieżąco będę dorzucać. Proszę o ocenę (krytykę):

1. Wg mnie najtrudniej zrobić zdjęcie gdzie ciężko znaleźć coś ciekawego. Poniżej stały obywatel blokowiska

2. Ten kocur ukrywał się przede mną, ale go "złapałem". Chyba jest emerytem, więc może dlatego się udało. Również blokowisko.

3. Widok z mola w Sopocie. Szkoda tego nieba z lewej strony. Cóż, filtr polaryzacyjny już w drodze.

Olympus E-510 * ZD 14-54 * ZD 40-150

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ad 1 i 2. jak wybierzesz sobie cel ukryty w cieniu, to będzie zazwyczaj trudno osiągnąć dobry efekt, wszak fotografia to "malowanie światłem".

Ostatnie ciekawsze.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    zbyt duża nie ostra plama z kwiatków - nic nie daje nic nie widac i odwraca uwagę od kota, który jest mały i w cieniu

ad 1 może i gołąb w cieniu nie jest ale jego głowa tak. czyli za przedmówcą

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Postaraj sie unikac cienia w punktach charakterystycznych,a jak juz to troche pobaw sie w ciemni.Na poczatek nie jest az tak strasznie.Sie nie przejmuj krytyka.Mnie tez tak pisali na poczatku-i teraz tez
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 10.05.08 o 00:43

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Dziękuję za opinie. Zgadzam się odnośnie ptaka i cienia. Nie chciał jednak wyjść poza ten cień a ja jak zwykle nie miałem czasu czekać. Zresztą te 3 zdjęcia to nieco na siłę wrzucone by coś się zaczęło dziać, bym nie zaniedbał foto pomimo właśnie braku czasu. Jednak już za miesiąc będę miał go nieco więcej no i tereny ciekawsze
    Kot wydawał mi się ciekawy właśnie z powodu tego że jest w środku, mało widoczny. Będę unikał tego typu cieni jak tu i przy gołębiu.
    lucca takie rozjaśnienie jest chyba zbyt nienaturalne, mogłem poczekać na lepsze światło. Lekkie przyciemnienie na kompie zastosowałem przy Sopocie.

Jeszcze raz dziękuję za opinie. Jak będę miał coś ciekawego to zamieszczę.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    4. Księżyc pod napięciem. Szkoda, że nie ma pełni, ale to nic i poczekam na nią

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Postaraj sie unikac cienia w punktach charakterystycznych,a jak juz to troche pobaw sie w ciemni.Na poczatek nie jest az tak strasznie.Sie nie przejmuj krytyka.Mnie tez tak pisali na poczatku-i teraz tez
    jak Ty to robisz.. jestem pod wrażeniem. Z takimi umiejętnościami, z każdej "średniej" foty można zrobić arcydzieło

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    jak Ty to robisz.. jestem pod wrażeniem. Z takimi umiejętnościami, z każdej "średniej" foty można zrobić arcydzieło

pzdr
    Ech.Nie nabijaj sie.

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    Ech.Nie nabijaj sie.
    dla mnie to też herezja i czarna magia ta ciemnia cyfrowa
    Jacek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Niechorze
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Napiszę krótko...
    1. Gołąbek lub inne ptaszki, pokazane bardzo statycznie to charakterystyczne obiekty dla początkujących fotografów. Ładnie jest pokazany, ale unikaj centralnych kadrów (chyba, że sytuacja tego wymaga).
    2. Zdjęcie z kotem...tu jest wielki bałagan, nalezy czekac aż kot znajdzie się w innym miejscu, bardziej dogodnym do zrobienia zdjęcia. Tu widac, ze jest mocno zestresowany...dobre zdjecie powstaje wtedy, gdy je zaplanujemy, przemyslimy i poświęcimy mu odpowiedni czas...oczywiscie to nie jest regułą, bo w zdjęciach np reporterskich nie da się specjalnie zaplanowac co w danej chwili utrwalimy.
    3.Patrzę na nie i nie wiem co chciałes na nim pokazac...wszystkiego jest jakby po równo...i nieba, i wody, i plaży z ludźmi. Zrób np ujęcie z ludźmi spacerującymi po plaży, ale tak zeby pokazac np ich nastroje.
    ...rób zdjęcia, przyglądaj sie swoim pracom, pomyśl co następnym razem w nich poprawisz,oglądaj zdjęcia innych...no i czytaj, czytaj...a efekty przyjdą szybciej niz się tego spodziewasz..pozdrawiam....a miało byc krótko