Strona 10 z 16 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 152

Wątek: Olympus E-520 i ZD ED 9-18/4-5.6

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wiadomość o E-520 zasmuciła mnie wielce
    Liczyłem, że pokaże się w sklepach przed wakacjami.
    Podobno matryca 420/520 jest troszkę lepsza ( DR ) od 410/510 i myślałem o kupnie tego. W przypadku premiery przedwakacyjnej była szanasa na spadek ceny po wakacjach. A tak kichawa
    Pewnie cena podejdzie z dualem pod 3,5k.
    No trudno trzeba będzie czekać do zimy. Wtedy może będzie tańsza.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Tak jak u Nikona. D200, D80 i D40x mają tą samą matrycę, ale najlepiej opanował ją nikon w D40x.
    Nie znam sie na Nikonach, ale np Canon praktycznie w kazdym nowym modelu zmienia matryce, mimo podobnych parametrow widac skok. Byly pogloski ze 40D i 400D maja ta sama matryce 10mpix, ale jak sie okazalo 40D ma wersje udoskonalona, wiekszy DR, mniejsze szumy, przeprojektowana by mogla klapac 6,5kl/s
    Wiec nie zdziwilbym sie gdyby jednak w 520 dali cos nowego, bo reszta zmian mala.
    Co do AF, Ci co mysla ze jeden punkt zawsze wystarczy bardzo sie myla. Moze przy zdjeciach studyjnych, krajobrazach itp jednym punktem mozna sie bawic, mozna tez bawic sie w MF, ale kiedy chcemy np wyskoczyc na robienie takich zdjec:
    http://gallery.dziki.pl/tor_2008/IMG_1481?full=1
    Im wiecej dobrych punktow AF tym lepiej. Dobry mam na mysli krzyzowy.
    Przy jednym mozna zapomniec o serii.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A możecie powiedzieć jaki kąt widzenia ma ten 9-18?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Podejrzewam że teraz wszystkie E-Olki mają tą samą matrycę. Z ekonomicznego/logistycznego punktu widzenia bez sensu robić różne matryce dla różnych modeli.

Tłuczemy tą samą matrycę, segregujemy jakościowo i te najlepsze pakujemy do E3, a te o nieco słabszych parametrach (ale trzymające jakieś tam normy) do E420/E520. Tak robią procesory, pamięci, matryce pewnie też...
    To pewnie też ta sama co w E410/E510 tylko już technologicznie nieco doszlifowana (hardarowo, proces technologiczny), a może tylko softwarowo nieco więcej z niej wyciągnieto w wersjach po faceliftingu.

Możliwości bedą podobne z jakimś tam rozrzutem - E3 najlepsze, E420/E520 trochę słabsze. E410/E510 pewnie też można by trochę softem podciągnąć i w dużej mierze przerobić na E420/E520.

Tak jak u Nikona. D200, D80 i D40x mają tą samą matrycę, ale najlepiej opanował ją nikon w D40x. Olek wystartował z CMOSem w E330, przetrenował matrycę liveMOS w E410/E510, jak dopracował to wyselekcjonowane egzemplarze pakuje do E3, a teraz też dopracowane do E420/E520. Ta sama matryca, ale nieco lepiej spisuje się w nowych modelach choć rewolucji pomiędzy E510 i E520 nie ma.

Dopiero następna generacja z nowymi (może) matrycami posunie system do przodu.
    CCD Kodaka - E1/E300/E500/E400, przejściówka E330, liveMOS Panasa E410/E510/E3/E420/E520, a co potem? Panas z super szybkim HDRem? Kodak z nowym CCD z komórek o lepszym ISO?
    Wtedy też wejdzie nowa generacja procka do obliczeń.
    Na razie bazujemy na obecnej matrycy - może jeszcze wypuszczą jakiś upgradowany E3, choć nie widzę za bardzo sensu bez nowej matrycy. Lepiej spuściliby z ceny.

Odświeżenie budżetowych modeli zapowiada chyba, że poczekamy jeszcze trochę na naprawdę nową matrycę.
    To juz Cmos ta nowa generacja o ktorej piszesz. Co znaczy "hardarowo"?
    Mozesz mi wyjasnic ten termin?
    czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No proszę, ktoś pisał o wrzesniu, a z informacji podanych na Optycznych po konferencji prasowej Olka wynika, że w czerwcu i cena z dualem całkiem OKI.
    To mi wygląda na typowy face liffting. Jak w samochodach. Zmieniają wygląd, a przy okazji poprawiają to co daje się porawić bez zmainy konstrukcji.
    Odnoszę wrażenie, iż Olek celuje w tych którzy wyrośli lub nie chcą kompaktów, a ceny luster semi profi są dla nich za wysokie. Olek w dodatku daje wygodny w trzymaniu aparat, zakres dual kita to tak troche jak w kompaktach.
    Mnie sie aparat podoba i po wkacjach schowam sobie do plecaczka .
    Myślę, że trzeba poczekac na kilka słów od Jacka. Może będzie miał nowe - dobre wieści.
    Pozdr.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ciekawe czy i o ile polepszono zakres dynamiczny nowego body.
    Jak dla mnie jest to obecnie najwieksza slabosc 510-ki, w pozostalych obszarach aparat nadal doskonale broni sie przed konkurencja ze swojej polki cenowej.

Inne, pewnie trudniejsze pytanie to czy Olympus zdecyduje sie zaatakowac prestizowy rynek profesjonalny z jakims topowym modelem. W sumie to starcie nie tylko z technologia ale i przyzwyczajeniami zawodowcow zwiazanych tradycyjnie z N i C.

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Echhh marudzenie!

Poczekamy z cenami na Polskim rynku to wtedy się zobaczy. Może nie będzie tragedii! ZD 9-18 jeśli nie okaże się gorszy od 14-42 i 40-150 to na pewno zadowoli niejednego amatora (a jest kierowany właśnie do tej grupy użytkowników).

Co zaś do puchy E-520 to nie spodziewałem się E-3ki w mniejszej obudowie. Fakt 3 punkty AF to często mało, ale większość z nas nauczyło sie z tym żyć, niektórzy tym nawet pracują.

Cytat Zamieszczone przez Sobi Zobacz posta
    Inne, pewnie trudniejsze pytanie to czy Olympus zdecyduje sie zaatakowac prestizowy rynek profesjonalny z jakims topowym modelem. W sumie to starcie nie tylko z technologia ale i przyzwyczajeniami zawodowcow zwiazanych tradycyjnie z N i C.
    Jest E-3 i w swojej klasie PRO jest naprawdę dobra puszką. Ci którzy muszą mieć FF wybierają Marka albo Nikony D2, D2s itp. Standard 4/3 jak wiadomo nie przewiduje "wzrostu" matrycy, a jakość hmmm... No właściwie jak by to powiedzieć ciągle idzie w górę. Porównując jakość e-300 do e-4xx czy e-5xx to widać. Ci którzy godzą się z CROPem znają jego zalety i wady, po prostu świadomie dokonują wyboru.

Mnie tam początkującemu amatorowi pasuje. Czasem tylko w szle brakuje (no ale to zawsze można zmienić. Tylko w totka ciężko trafić!

.
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ciekawa sprawa..............moze to rezultat zapowiedzi E-520.Dzsiaj chciałem kupić w jednym z bardziej znanych sklepów netowych E-510,ktory "wisiał" na ich stronie w promocyjnej cenie (samo body) za 1539 zł i po złozeniu zamowienia okazało sie,ze mogą byc problemy W chwili obecnej brak samych body i nie wiadomo czy i kiedy będa Fajna promocja................prawda?

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    To jak, system jednak nie upada?
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jak mi dziś z rana ten nius humor poprawił

Najbardziej poprawił mi go ten nowy obiektyw - brakuje go do widoczków

Teraz tylko poczekać na testy i opinie pionierów

A z 520 też się cieszę - bo 510ki będą tanieć - może za jakiś czas dokupię body ze stabilizacją a tymczasem zakup 70 - 300 nie będzie takim złym pomysłem

Jeju jak pięknie. Jakie perspektywy

Mnie osobiście takie bajery jak detekcja twarzy, mnogość programów tematycznych i AF w na LV jakoś do szczęścia w lustrzance potrzebnie nie są.
    Cuda - wianki ale rynek ma swoje prawa Konkurencja nie śpi

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów