Strona 51 z 87 PierwszyPierwszy ... 41495051525361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 867

Wątek: Zuiko Digital 70-300mm 1:4.0-5.6

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marcinpolniak
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    zyziza: własnie możesz teraz sprawdzić
    crop
    Obrazek
    Czy to zdjęcie zrobione 70-300?
    Tak, zresztą jest Exif i można zobaczyć jakie parametry expozycji zastosowałem.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cześć

Co Waszym zdaniem jest nie tak z ostrością na fotce poniżej. Wiem, jest wątek o 70-300, ze złym ostrzeniem - ale zabrnął on w jakieś dziwne sprzętowe rozważania.

Czy wyostrzył obiektyw faktycznie na gałązki, czy poruszyłem (robiłem na IS, ale przy czasie 1/200 - chyba nie ma to znaczenia) czy po prostu ten typ tak ma. AF ustawiony centralnie, tak więc na pewno ostrzyłem na boćka.

pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Wg mnie bociek i galazki sa tak samo ostre.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Oglądając Kasprzyka zdjęcie tak sobie myślę że przysłona 5,6 to troszkę mało. Dając 8,0 tracimy czas, a w tym szkiełku mimo stabilizacji w body właśnie poruszenie robi większe spustoszenia niż błędy AF.
    A gdyby tak z ręki ustawić na sztywno f/8,0 i zjechać ekspozycją do czasu min 1/320 ?
    Wyjdzie ciemne, ale RAW'a można rozjaśnić. Czy to dobra droga?

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Chyba masz rację "lucca", możliwe, że podczas powiększania lupą, jest złudzenie że białe jest bardziej rozmyte (robi się mydło)

kris_1 - rocco już kiedyś pisał, że na pełnej dziurze obiektyw bardziej "mydli" - muszę się przerzucić na większe F - dotychczas bardzo rzadko używałem więcej niż F7.
    Co do samej stabilizacji nie jestem pewny jak ona działa - mam cały czas czas włączone IS1, przy czasach tak od 1/10 - słychać jak pracuje (bynajmniej tak mi się wydaje, że to to ) przy krótszych migawkach, wydaje się że nie ma żadnej różnicy (bynajmniej nic nie słychać, ale nie koniecznie dźwięki ma jakiś z tym związek).

Pzrdr

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Oglądając Kasprzyka zdjęcie tak sobie myślę że przysłona 5,6 to troszkę mało. Dając 8,0 tracimy czas, a w tym szkiełku mimo stabilizacji w body właśnie poruszenie robi większe spustoszenia niż błędy AF.
    A gdyby tak z ręki ustawić na sztywno f/8,0 i zjechać ekspozycją do czasu min 1/320 ?
    Wyjdzie ciemne, ale RAW'a można rozjaśnić. Czy to dobra droga?
    No to lepiej zastosować wyższe ISO niż ciągnąć ten 1EV z cieni

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Testy użyteczności i sporo zdjęć z 70-300 zamieściliśmy w wątku ze spotkania w W-wie i pierwszego macania tego szkła. Tam też są przykłady Jacka z użyciem różnych przysłon.
    Cieszę się że wiele osób to czytało, bo opinie są powtarzane i cytowane.

Zwiekszenie przysłony (do f/8,0) - miałem tu na myśli zwiększenie GO a więc zakresu obszaru ostrego. Pociąga to jednak za sobą wydłużenie czasu. Aby skrócić - jedziemy z ekspozycją w dół. 1EV - nie ma żadnej różnicy przy wyciąganiu z RAW'a; 2EV - trzeba troszkę poźniej rzeźbić; 3EV - jest co robić; 4EV - hardcore, i tylko dla znających soft do obróbki.

Zwiększanie ISO (ponad 400) pociąga za sobą spadek zakresu tonalnego EV, więc nie w każdej sytuacji do stosowania.

Ale za 10 lat nasze (nowe) Olympusy będą robiły o zmierzchu na kitowym 1000mm zdjęcie w czasie 1/4000, zakres 28EV i druknięte na A0 będziemy oglądać z 10cm.

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Przy 200 mm to i u mnie ostrzy nieżle. Z tego co widzę ostrzyłeś na głowę boćka i ona jest tu najmniej ostra. Im bliżej aparatu (skrzydło, gałęzie tym ostrzej). I tak sobie myśle że to nie wina obiektywu tylko body i to nie koniecznie sprzętowa tylko coś nawalone w sofcie do obsługi AF. Pobawiłem się dziś Zuiko OM 1,8 50 mm i też ma FF. Męczyłem też ostro różne kombinacje AF/AFL/LiveView itp. i zauważyłem różne FF. Spróbuj strzelić coś 70 mm i 4f z AF a potem AF+MF poprawiająć AF pierścieniem (obrót ok. 3 cm w dół(lewo)).
    Nie chce żeby ktoś pomyślał że szukam dziury w całym ale świadomość że i kogoś innego spotkało nieszczęście poprawia mi samopoczucie...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    be

Nie będę nikogo pocieszał gdy mi np. soczewka wypadnie.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Może masz rację "puchan", nie potrafię jeszcze jednoznacznie stwierdzić. Zamieszczę zdjęcia gołębi, także nie podoba mi się ostrość, ale to za godzinkę.

Na obecnej fotce wydaje mi się, że jest wszystko OK
    tu w galerii:

tutaj oryginał:

Jak znajdę czas, spróbuje potestować.

Pzdr