wido, dzięki za czujność - faktycznie pomyliłem się z opisem: ma być 100mm, nie 150mm
Niestety już nie mogę wyedytować posta![]()
wido, dzięki za czujność - faktycznie pomyliłem się z opisem: ma być 100mm, nie 150mm
Niestety już nie mogę wyedytować posta![]()
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42
Nie ma się czym przejmować.![]()
Jarek
Chyba te młodsze szkiełko - ja ZD 40-150 F3.5-4.5 nie sprzedam nigdy. Testujcie testujcie - idzie wiosna a ja przymierzam się do zakupu paru zabawek do 330, więc testy mile widziane.Zamieszczone przez KaarooL
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
domadm, z jakiej odległości robiłeś ten teścik (od tego stosu drewna)?
slawekb, bo ja wiem ile to metrów było... ze 20?
Chodzi mi o to, że co niektórzy myślą o 600mm jak o jakimś snajperze. To można sobie teraz popatrzeć nie tylko na jakość ale i na zbliżenie. Ten stos drewna na moje oko ma około 1m wys. i 2m szer., jakby to był np. jakiś dziczek, byłby trochę mniejszy oczywiście to można zobaczyć na ile metrów trzeba podejść do takiego zwierzaka żeby mieć dobre zdjęcie. A cóż to jest 20m??Zamieszczone przez domadm
![]()
trochę bliżej niż z 40-150 zawsze te 10m na ucieczkę się zyskaZamieszczone przez sławekb
![]()
No aż tak źle to nie jest. Zauważ, że zdjęcie dzika na całą klatkę to nie będzie zbyt efektowne, chyba że chcesz sprawdzić co dziś jadł
Z 50m będzie bardzo dobre zbliżenie w dużej rozdzielczości. Jeśli z tego chcesz zrobić materiał na www lub odbitkę 10x15 to spokojnie zostawisz 1/4 klatki i dalej będzie super. A efekt jakbyś podszedł na 20m.
Wydaje mi się że do amatorki to nic więcej nie trzeba, bo i tak trzeba zainwestować w statyw i body ze stabilizacją (to akurat potaniało).
600mm to dla mnie dużo. Chciałem uzmysłowić niektórym żeby jednak nie myśleli o 70-300 jak o teleskopie. Dla fachowca ZD50-200mm wystarczy
Widzę jednak sporą różnicę między 180mm a 300mm, bo takie mam porównanie. Tylko na pewno nie jest to coś ogromnego - to masz rację.![]()
Jestem pod wrażeniem ostrościDzisiaj byłam na spacerze, ładna pogoda, porobiłam trochę różnych fotek i zaraz wrzucę, to sami ocenicie.
Chyba 40-150mm za niedługo sprzedam.Jestem tylko ciekawa czy w ogóle się opłaca?
==================
takie tam fotki jeszcze na 300mm:
Sarenki, wiem, że jakość taka sobie, ale niestety to jakieś 50% oryginalnego kadru, oczywiście z ręki:
i100% oryginalnego kadru, wywołane z RAW, wyostrzone po zmniejszeniu raz na całości:
PS Z 2 dni temu przeczytałam gdzieś w sieci, że tym obiektywem nie da się strzelać z ręki. Chciałabym to zdementować.Bardzo przyjemnie się na nim pracuje, wcale nie czuć tych 600g. Jedyne ale jakie mam to głośny AF, ale czego można chcieć w tej cenie.