Co ta Gotha ma na dziobowym stanowisku? Żuraw do wyrzucania bomb??? O tyle zaskakujące że na zdjęciach w sieci widać że na tym stanowisku był montowany karabin maszynowy.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Zmyliły mnie dwie okoliczności - coś biegnącego od końca lufy do okrągłego obiektu poniżej (teraz już wiem ze ten obiekt to bęben na który nawinięta była taśma nabojowa) i srebrne obiekty poniżej kolby które wziąłem za bomby
Nadal jednak zastanawiam się co łączyło magazynek z końcem lufy. Przez moment myślałem że może to taśma nabojowa - ale jaki sens miałoby podawanie amunicji przy wylocie lufy? Sprawdziłem że ten karabin to MG14, na niektórych zdjęciach tej broni widać że coś (jakiś pręt?) łączy koniec lufy z tym bębnem. Nie potrafię jednak ustalić co to i jaki był sens takiego połączenia.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Przejrzałem wiele zdjęć i rysunków MG14 w internecie i ten ''pręt'' łączący zasobnik taśmy amunicyjnej z lufą, nie występuje zawsze. Z tego co doczytałem, było kilka wersji tego karabinu, np. z różnymi osłonami luf. Do niektórych mocowano ów ''pręt'', a do innych nie. Obejrzałem też odcinek, poświęcony tej broni, na znakomitym skądinąd kanale - Forgotten Weapons. Niestety pokazany tam egzemplarz był niekompletny, o czym wspominał autor. Też jestem ciekaw, w jakim celu to montowano.
2101. 1:35
![]()