Buenos Aires - stolica i największe miasto Argentyny, leżące w regionie Pampa, na prawym brzegu, estuarium La Plata. Miasto liczy około 3,1 mln mieszkańców, jednak obszar metropolitalny który tworzy, jest 4 największym tego typu miejscem, w obu Amerykach i jednym z największych na świecie. W zależności od źródeł, populację tę, szacuje się na 13-16 mln. Buenos Aires plasuje się, w czołówce miast Ameryki Południowej, pod względem jakości życia i rozwoju społecznego. Jest jednym z najstarszych miast kontynentu, powstałych w epoce kolonialnej, które przetrwały do naszych czasów. Założył je w 1536 roku, hiszpański konkwistador - Pedro de Mendoza. Buenos Aires bywa określane, mianem najbardziej europejskiego miasta, w Ameryce Łacińskiej, zwanego też Paryżem Ameryki. Jeśli brać pod uwagę architekturę, to nie ma w tym, ani cienia przesady. Można je śmiało porównywać w tym względzie, z najbardziej znamienitymi, stolicami w Europie. Moim zdaniem, warto tam pojechać, chociażby tylko, z tego powodu. Co ciekawe argentyńska stolica, ma najwięcej w świecie teatrów i oper, oraz liczbę księgarń, przypadającą na jednego mieszkańca. Najbardziej słynie chyba jednak z tanga, steków i klubu piłki nożnej CA Boca Juniors, który jest 4 najbardziej utytułowanym, zespołem piłkarskim świata. Grał tam swego czasu, chociażby Diego Maradona, który w Argentynie, jest nadal bożyszczem.
Relację rozpocznę nietypowo, od drogowego incydentu, którego byłem świadkiem, pierwszego dnia pobytu, w Buenos Aires, krótko przed wylotem, do Santiago de Chile. Wypadek wydarzył się, w dzielnicy Palermo, na Avenida Costanera Rafael Obligado, nieopodal terminala portu lotniczego Jorge Newbery. Nie mam pojęcia, co było przyczyną tego zdarzenia. Wrak samochodu nie nosił żadnych oznak kolizji, stojąc na jednym z pasów jezdni, w oddaleniu od innych pojazdów.
Tak wyglądał płonący VW Gol, gdy do niego dochodziłem...
...a tak zaraz po akcji, gaszenia przez strażaków.
Z lewej fragment wspomnianej alei, na której zdarzył się wypadek, z prawej Río de la Plata. Paskudny kolor wody, bierze się z masy mułu, który niosą rzeki Parana i Urugwaj, wpadając do Atlantyku.
Klub Rybaków, stojący na molo.
Pomnik Krzysztofa Kolumba (1451 - 20 V 1506), znajdujący się na Plaza Puerto Argentino. Obiekt pierwotnie znajdował się, na placu jego imienia, tuż obok Pałacu Prezydenckiego, skąd został usunięty, w 2013 roku. Po 4 latach prac konserwatorskich, odsłonięto go ponowne w 2019 roku.
Pomnik oddający hołd załodze, która poświęciła swe życie, by uratować pasażerów maszyny, która zapaliła się, w trakcie lotu z Ekwadoru. Piloci zdołali awaryjnie wylądować w Kastylii (prowincji Buenos Aires). Wydarzyło się to 27 IX 1949 roku. Na cokole widnieje inskrypcja : ''Nie spadli, zginęli'', oraz imiona i nazwiska członków załogi : pilot Norberto Fernandez, drugi pilot Gregorio Juan Torrealda, asystentka pokładowa Esther Dates. Obiekt stoi tuż przy lotnisku.
Terminal portu lotniczego Jorge Newbery.
Boeing 737-800, stojący na pasie startowym. Dokładnie takim samym, poleciałem do Chile.
Autobusy miejskie, kursujące na lotnisko.
Ugarte Europeo V, bazujący na podwoziu Mercedes-Benz typu OH 1721.
Todo Bus Agrale MT 27.0 LE
cdn.

Odpowiedz z cytatem