Strona 11 z 14 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 133

Wątek: Makro-głównie owady

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Zawsze możesz wrzucić tego kleszcza...
    143. Harpocera thoracica i Myathropa florea.

144. Myathropa florea.

145. Myathropa florea.

146. Harpocera thoracica.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez obwarzanek Zobacz posta
    Zawsze możesz wrzucić tego kleszcza...
    Proszę bardzo:

Nazwa:  54107806220_a47629eed3_h.jpg
Wyświetleń: 219
Rozmiar:  270,8 KB

Ostatnia seria bardzo przyjemna, szczególnie podoba mi się 143.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Fakt - dużo lepiej.
    147. Graphopsocus cruciatus.

148. Metylophorus nebulosus.

149. Coniopteryx.

150. Orthezia.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Ciekawe okazy i dobrze pokazane. Zastanawiam się czym jest ten czerwony obiekt pod gryzkiem na 148 - zaschnięty sok, złoże jaj czy może jakiś tarcznik?
    Zabielicę 150 kadrowałbym w pionie.
    Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 1.11.24 o 21:17
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Na 148 to chyba była część rośliny a na 150 chciałem skoczogonka (choć nie za wiele go tam) zostawić...
    151. Physatocheila sp.

152. Auchenorrhyncha.

153. Cercopis vulnerata.

154. Tettigoniidae.

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Gratuluję ciekawych okazów.

Co do kadrów - kosterniczkę 151 przyciąłbym trochę dołu i lewej by zmniejszyć ilość nieostrości w ld rogu.
    Piewik 152 - przy takich proporcjach modela zdecydowanie preferowałbym kadr poziomy.\
    Krasanka natrawka 153 - nadmiar pustej góry. Po obcięciu góry do proporcji 3:2 prezentuje się lepiej. Rozważył też obcięcie odrobiny lewej.
    154 - zdecydowany plus za ciekawą akcję w kadrze. Kadr całkiem udany ale byłby jeszcze lepszy gdyby przyciąć prawą do proporcji boków 3:2.

Co do kolorystyki - znów kolory Twoich zdjęć są jakoś dziwnie nienaturalne. Trochę się im przyjrzałem i zauważyłem dziwną prawidłowość - na wszystkich czterech histogramy dla kanału niebieskiego są bardzo silnie przesunięte w lewo. Dla przykładu dla zdjęcia 151 histogramy wyglądaj.ą tak:

Nazwa:  histogram.jpg
Wyświetleń: 195
Rozmiar:  42,8 KB

Potwierdza to moje wrażenie o nienaturalności kolorów. Albo popełniasz jakiś błąd w obróbce albo kolorystyka plików wychodzących z Twojego aparatu jest silnie zaniebieszczona i potem w obróbce próbujesz ją usilnie skorygować z niezbyt dobrym skutkiem. W tym drugim przypadku przyczyną może być zbyt zimna barwa światła oświetlającego Twoje modele lub jeśli wykorzystujesz pliki jpg niewłaściwie ustawiony balans bieli.
    Pozdrawiam!

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Fotografuje w rawach a balans w automacie mam ustawiony. Jak widać nie zawsze potem wiernie oddaję kolory. Choć na 151 tego niebieskiego nie widzę za bardzo... Jednak jak sprawdzałem sobie 6 pierwszych zdjęć ze strony 707 wątku "Macro - praca zbiorowa" to też wszędzie mniej lub bardziej niebieski odstaje w lewo... Z tym że zdjęcia wyglądają naturalnie...

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Jeżeli fotografujesz w RAW-ach to możesz sobie potem w dowolny sposób ustawić balans bieli podczas obróbki. Nie wiem w jakim programie obrabiasz ale może warto spróbować obrobić to samo zdjęcie na różnych ustawieniach i porównać efekty. Co do zdjęcia 151 - tam nie ma nadmiaru niebieskiego - odnoszę wrażenie że niebieskiego jest wręcz zbyt mało - wysoki wierzchołek na lewym końcu histogramu właśnie o tym świadczy. Nie uważam się za fachowca w dziedzinie obróbki zdjęć i być może wyciągam zbyt daleko idące wnioski z przesunięcia histogramów - po prostu staram się pomóc przekazując swoje spostrzeżenia gdyż widzę że masz dużą wiedzę o owadach, umiesz wynajdywać ciekawe okazy, światło na ogół też jest na Twoich zdjęciach OK ale nad kadrami i kolorystyką często warto by jeszcze popracować. Być może warto by poprosić o rady kogoś kto lepiej ode mnie zna się na obróbce zdjęć.
    Pozdrawiam!

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Najprawdopodobniej powodem jest niedoświetlenie zdjęć w cieniach. A automatyczny balans ciągnąc barwy w kierunku niebieskiego mocno fałszuje kolory przeciągając je do magenty.
    Na 151 kadr jest dobrze doświetlony i jest dobrze.
    Spróbuj ustawić balans na pochmurny dzień albo inny stały tryb i zobacz czy będzie lepiej z tym niebieskim i magentą.
    Staraj się też dobrze doświetlać zdjęcia.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Dzięki za rady.
    Jeśli chodzi o kadrowanie to po prostu nie zawsze maksymalnie zacieśniam kadry jak już o tym pisałem kiedyś. Choć wiem że powinno być tak: fotografujemy z profilu, więcej wolnego od strony w którą "spogląda" dany obiekt/okaz. Jak również w przypadku makro jak największe zacieśnienie kadru etc... Zwyczajnie czasem "robię" jak mi przypasuje...
    Co do balansu bieli to tak: tu nieraz się wykładam... Fotografując ciemniejsze obiekty zazwyczaj je nie doświetlam ponieważ z czerni łatwiej coś wyciągnąć niż z przepałów gdzie już w sumie ciężko ratować zdjęcie... Tak jak ta krasanka powyżej np.... Czasem się zastanawiam czy zwyczajnie na niektórych zdjęciach nie zostawiać głębokich czerni... Wpadam w pogoń za jak największą ilością detali widocznych na zdjęciu również w czerniach... Spróbuje coś pokombinować z tym balansem bieli przy kolejnym wypadzie...ale nie wiem jaki będzie efekt:]
    Tutaj lekko poprawione, może choć trochę lepiej. Tu właśnie było za żółte.
    151 b. Physatocheila sp.

152. Tomocerinae. Tutaj można sobie kliknąć po większą rozdzielczość.

153. Tomocerinae. Tutaj młodziutki jeszcze.

154. Tomocerinae. Trochę się różnią w ubarwieniu a czy dobrze to oddałem...

155. Allacma fusca. Tu najlepsze co mi udało się uzyskać przy tym "modelu".
    Ostatnio edytowane przez obwarzanek ; 3.11.24 o 15:55