Tę nimfę na 165 zauważyłem, ale nie byłem pewny czy nie jest to jakiś wytwór skórki rośliny. Widzę że odważnie w duże skale idziesz. Z tej wstawki najbardziej mi się podobają 170 i 171. Roztocz 172 zyskałby gdyby silniej go przykadrować.
Tę nimfę na 165 zauważyłem, ale nie byłem pewny czy nie jest to jakiś wytwór skórki rośliny. Widzę że odważnie w duże skale idziesz. Z tej wstawki najbardziej mi się podobają 170 i 171. Roztocz 172 zyskałby gdyby silniej go przykadrować.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
169 to chyba mszyca?
Dzięki za komentarze.
Zdecydowanie w tym kierunku podążam. Roztocz i tak mocno już kadrowany - strasznie szybko się przemieszczał - po prostu muszę lepsze zdjęcie wykonać... Są dość pospolite więc może się uda...Widzę że odważnie w duże skale idziesz. Z tej wstawki najbardziej mi się podobają 170 i 171. Roztocz 172 zyskałby gdyby silniej go przykadrować.
Też tak sądzę zwłaszcza po tych syfonach na końcu odwłoka ale ręki nie dam;]169 to chyba mszyca?
173. Chelidurella acanthophygia.
174. Chelidurella acanthophygia.
175. Lygus sp.
176. Strophosoma capitatum.
177. Empi sp. (sterecorea?)
![]()
Ciekawe, dopracowane technicznie zdjęcia z ładnym światłem. Jedynie kadrowanie trochę bym zmodyfikował.
Kadr warto dopasować do proporcji modela - na 173 masz za dużo zbędnej przestrzeni po obu bokach, na 174 u góry, 175 po prawej. 173 i 175 lepiej by w/g mnie wyglądały skadrowane w kwadracie, na 174 obciąłbym górę do proporcji 3:2 lub nawet 16:9. W przypadku 174 można też nieco obrócić kadr w lewo - tak by linia ciała skorka była bardziej nachylona ku przekątnej kadru.
Najlepsze w/g mnie z tej wstawki 174 i 175.
Pozdrawiam!
Dzięki - na Twoje uwagi zawsze można liczyć.
Fakt: 173 lepsze by było w kwadracie.
178. Tomoceridae.
Tutaj największa Polska skoczogonka (taka forma jest poprawna ponieważ nazwa to forma żeńska). Jest pozbawiona oczu i co ciekawe jest pozbawiona zdolności do skoku mimo posiadania aparatu skocznego co widać na zdjęciu. Jak to skoczogonki ciężko ze współpracą w pozowaniu do zdjęć;]
179. Tetrodonthopora bielanensis.
180. Tetrodonthopora bielanensis.
181. Tetrodonthopora bielanensis.
![]()
Teraz dla odmiany jeden z najmniejszych skoczogonków. Nie miał chyba nawet 1 milimetra i to tyle co udało mi się zdziałać... Zdjęcia z dzisiaj.
182. Deuterosminthurus sp.
183. Deuterosminthurus sp.
184. Deuterosminthurus sp.
![]()
Przy tak gigantycznych skalach główny problem to głębia ostrości. Od razu łatwo poznać które stackowane - i te znacznie lepiej od pozostałych się prezentują.
Pozdrawiam!
To najmniejsze co udało mi się w miarę sensownie sfotografować. Dwa pierwsze to też stacki ale z raptem kliku klatek w przeciwieństwie do ostatniego.
Chyba źle zidentyfikowałem i to raczej Sminthurinus aureus ale nie łatwo z tymi skoczogonkami...
185. Sminthurinus aureus?
186. Orchella sp.
187. Orchella sp.
![]()
Widzę że nadal kierujesz się w stronę skal bardziej kojarzonych z mikroskopem niż aparatem fotograficznym. Kadry całkiem udane ale szczególnie na 186 i 187 przeszkadza mi nieostry obiekt na froncie w LD rogu. Gdyby się udało zrobić stacka z większej ilości klatek ta by cały przód był też ostry 186 byłoby zdjęciem najwyższego lotu - zwłaszcza że tło z tyłu wyszło na nim bardzo ładnie.
Pozdrawiam!
Dzięki.
Tegoroczne z ostatniego weekendu...
188. Orchesella sp. - młodziutki osobnik.
189. Carabus nemoralis.
![]()