Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: Body/aparat dla córki

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Dwa dni poza kompem... wracam, czytam. No "grubo"... @pstrykacz_smartfonowy pozwól, że też Ci coś napiszę - jako "dziaders" w zapewne podobnym wieku do @paparapa.
    Należysz do pokolenia, (a może zbyt uogólniam - może to tylko Twoja cecha?) które uważa, że jego "droga" (w jakiejkolwiek działalności) jest najlepsza, jedynie słuszna.
    Wszystko co było wcześniej jest błędne, złe i ogólnie do d..y.
    A już najgorsze są te wymądrzające się "staruchy", które nie mają pojęcia o najnowszej technice...
    Nie zmienimy tego - ba uważam, że nie ma sensu nawet próbować.
    Dodam - że te "dzieści" lat temu byliśmy w podobnej sytuacji względem ówczesnych "dziadersów".

Wybacz, ale to co piszesz o "odkrywaniu obiektywu" brzmi niemalże patetycznie, a przez to wręcz śmiesznie.
    Śmiesznie dla kogoś, kto od takich rzeczy zaczynał !!!
    Bo ja zaczynając zabawę z fotografią (tylko zabawę - to absolutnie nic zawodowego) przerobiłem ileś książek o podstawach optyki, które Ty teraz opisujesz jako swoje odkrycia.
    Każdy podręcznik czy każda książka o fotografii od takich rzeczy się zaczyna!!!
    To jest baza, od której powinno się wychodzić i od której większość z nas "dziadersów" zapewne zaczynała.
    To o czym piszesz nie zmienia się od już setek lat - i od setek lat się o tym pisze i tego uczy.
    Ja podstawowe prawa optyki poznałem w 6 klasie podstawówki - a informacje o ogniskowych, hiperfokalnnych, zależnościach GO od przesłony itp., itd. poznawałem na kółku fotograficznym w tejże samej podstawówce.

Ale - może Cię zaskoczę - nie napiszę, że takie zdobywanie wiedzy (i doświadczenia) przez lata jest słuszne także dzisiaj.
    Przewaga "dzisiaj" polega na tym, że rzeczywiście ta wiedza jest dostępna praktycznie wszędzie.
    Problem jednak w tym - że trzeba ją chcieć znaleźć gdzieś poza FB czy YT - które są obecnie wyrocznią - jak czegoś tam nie ma to nie istnieje...
    Otóż istnieje - i to istnieje od lat. Ale trzeba zrobić ten wysiłek, na który obecnemu pokoleniu ciężko się zdobyć - poszukać czegoś poza netem.
    Czyli w książkach. Często grubych, często pisanych naukowym językiem, który bywa trudny do zrozumienia, zwłaszcza jak się nie ma podstawowej wiedzy.
    Książkach sprzed kilkudziesięciu lat opisujących "prawdy", które Ty odkrywasz metodą prób i błędów...

Można i tak - dochodzisz w sumie do tego samego, tylko jakoś tak "na okrągło".

tt
    Gość
    @pstrykacz_smartfonowy mnie się wydaje, że Twój problem polega na tym, że chcesz wszystko mieć poznane, zrozumiane i opisane w regułkach.
    A to tak nie działa, i żeby to zrozumieć, to chyba trzeba być dziadersem.
    Opisałeś się tyle o obiektywie, że aż strach. Po co komu tyle wiedzy w dzisiejszym świecie? Wszystko się samo autokoryguje.
    Bierzesz dowolny aparat wyprodukowany powiedzmy po 2018 roku i robisz fotki o jakich dziedersi nie śmieli ongiś marzyć.
    Trzeba tylko wstać o 6.00 i zanieść ten aparat w fajne miejsce.
    Pisaniem w internetach zdjęć się nie zrobi. Ani nie nauczy się ich robić.
    Sparafrazuję to, co napisał @August68 - prawdziwa wiedza to jest co co wiesz, kiedy jesteś offline. Tak samo z doświadczeniem. Nie zdobędziesz go czytając dziadersów na forach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Z fotografowaniem jest jak z gotowaniem: możesz być wybitnym kucharzem i mieć doktorat z chemii, który pomoże Ci zrozumieć jakie procesy sprawiają, że coś jest smaczne lub nie. Możesz też być świetnym kucharzem, który nie skończył nawet podstawówki, a i tak wie co zrobić, żeby gotować smacznie. Można gotować w laboratorium na zapleczu drogiej restauracji specjalizującej się w kuchni molekularnej, a można też gotować w jednym garnku na kempingu.

Nie trzeba mieć doktoratu z fizyki, żeby robić dobre zdjęcia. Nawet nie trzeba mieć do tego zaawansowanego sprzętu. Potrzeba doświadczenia, pomysłu, konsekwencji i jakiegoś zmysłu artystycznego. Zrozumienie fizyki może wnieść dodatkową wartość, jeśli występują te wszystkie niezbędne elementy. Jeśli ich brak, to zrozumienie fizyki nic nie da. I nawet mam wątpliwości, czy od tego należy zaczynać naukę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    o ja... cała ta wiedza mnie by zabiła
    Jak zacząłem focić lustrzanką z obiektywem, to jedyne czego się naumiałem to o przysłonie, co osiągam poprzez jej zmianę. I tyle... Tryb A to jedyny jakiego używałem, i do dziś w zasadzie głównie używam... Paru innych rzeczy człowiek nauczy się w dalszym międzyczasie. Może dzięki temu nadal lubię fotografować aparatem, za to nie cierpię smartfonem... Dyskusja poszła w las...nieco

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Niestety Paparapa należysz do pokolenia któremu się wydaje, że jest najmądrzejsze, a w rzeczywistości jest żałosne.Tylko tego nie dostrzega. Reprezentuje pogardę do wszystkiego nowszego, często dużo lepszego lecz jest zabetonowane mentalnie w swym zacofaniu. Szorujecie po dnie.
    Od razu robiłeś dobre zdjęcia? Robiłeś beznadziejne zdjęcia. Latami beznadziejne. Latami nieudane. Po części to wynikało z niedoskonałości technologicznych, po części z wlasnej gamoniowatości i braku wiedzy. Odrzucasz możliwość poczynienia o wiele szybszych postępów na skutek cech indywidualnych albo wspomagania technologiczego. Masz kompleks niedochwalenia. A przy tym nie potrafisz się przyznać do własnej za długiej ścieżki rozwoju. Dzisiaj w erze fotografii cyfrowej możemy fotografowania nauczyć się o wiele szybciej.
    A nie uczą gdzieś jakoś tak szybkościowo i nowocześnie na tych yutubach, jak pisać, żeby nie obrażać?
    Czy to wina cech indywidualnych i wspomagania technologicznego?
    Bo w zasadzie myślałem podobnie o rodzicach, tylko kindersztuba była bardziej analogowa i nie pozwalała na takie wycieczki

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez yamada Zobacz posta
    o ja... cała ta wiedza mnie by zabiła
    Jak zacząłem focić lustrzanką z obiektywem, to jedyne czego się naumiałem to o przysłonie, co osiągam poprzez jej zmianę. I tyle... Tryb A to jedyny jakiego używałem, i do dziś w zasadzie głównie używam... Paru innych rzeczy człowiek nauczy się w dalszym międzyczasie. Może dzięki temu nadal lubię fotografować aparatem, za to nie cierpię smartfonem... Dyskusja poszła w las...nieco

To może jednak ja trochę dziwak jestem - bo zanim się za coś wezmę to lubię sobie wcześniej o temacie poczytać.
    I żeby nie było - absolutnie nie neguję, że można być w czymś świetnym, że tak napiszę "z natury".
    Zawsze mi się w takich sytuacjach nasuwa przykład... aktorów.
    U nas aktorzy zanim zagrają coś "dużego" to muszą skończyć szkoły/studia aktorskie, na których uczą się dykcji, śpiewu, mimiki i czego tam jeszcze trzeba.
    A w Hollywood często główne role dostawali "naturszczycy" - którzy o takich sprawach nie mieli pojęcia, ale mieli to "coś".
    Inna sprawa, że wielu z nich potem ostro pracowało nad warsztatem i podobne szkoły jednak kończyło.

W sumie to sami najlepiej powinniśmy ocenić jaki "poziom" wiedzy jest nam potrzebny

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    @pstrykacz_smartfonowy
    Mam do Ciebie wielką prośbę.
    Zamiast wydatkować niepotrzebnie energię na klepanie w klawiaturę. Wiesz CO2 i takie tam...
    Pobierz proszę z mojego wątku RAWa, którego zamieściłem przedwczoraj. Poświęć kilka minut swojego
    cennego czasu i oczaruj mnie, koleżanki i kolegów wynikiem Twojej pracy. Na pewno będzie to bardziej przydatne dla ogółu,
    niż niepotrzebna pyskówka. Na dodatek o niczym.
    Jest szansa, że zachwycisz nas swoim warsztatem i świeżym spojrzeniem na temat i będziemy mieli okazję czegoś się nauczyć.
    Śmiało, do dzieła.

Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta

To może jednak ja trochę dziwak jestem - bo zanim się za coś wezmę to lubię sobie wcześniej o temacie poczytać.
    I żeby nie było - absolutnie nie neguję, że można być w czymś świetnym, że tak napiszę "z natury".
    Zawsze mi się w takich sytuacjach nasuwa przykład... aktorów.
    U nas aktorzy zanim zagrają coś "dużego" to muszą skończyć szkoły/studia aktorskie, na których uczą się dykcji, śpiewu, mimiki i czego tam jeszcze trzeba.
    A w Hollywood często główne role dostawali "naturszczycy" - którzy o takich sprawach nie mieli pojęcia, ale mieli to "coś".
    Inna sprawa, że wielu z nich potem ostro pracowało nad warsztatem i podobne szkoły jednak kończyło.

W sumie to sami najlepiej powinniśmy ocenić jaki "poziom" wiedzy jest nam potrzebny
    @August68 jaki tam dziwak z Ciebie?
    Masz taką potrzebę, tak lubisz i masz.
    Jesteśmy, na szczęście, tylko amatorami. To nam daje prawo i możliwość do czerpania przyjemności z naszej pasji.
    Często nawet nie chodzi o efekt końcowy, tylko o zabawę.
    Zawodowcy nie mogą sobie pozwolić na taki luksus.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Kiedyś interweniowałem wcześniej aby się wzajemnie nie obrażać. Dostałem pstryczka w nos aby się nie wtrącać bo dyskusja fajnie się rozwija. Ok, na razie się nie wtrącam, ale widzę klasę w wypowiedziach jednej grupy i żenadę drugiej.
    Mówiąc wprost - jeśli dostanę zgłoszenie, że ktoś poczuł się obrażony, a mój mały móżdżek to potwierdzi to skończy się mandatem i okresowym banem.
    Niestety z aktywnych moderatorów zostałem tylko ja
    I jeszcze @fret - nie pisz że mi władza odbija.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Kiedyś interweniowałem wcześniej aby się wzajemnie nie obrażać. Dostałem pstryczka w nos aby się nie wtrącać bo dyskusja fajnie się rozwija. Ok, na razie się nie wtrącam, ale widzę klasę w wypowiedziach jednej grupy i żenadę drugiej.
    Mówiąc wprost - jeśli dostanę zgłoszenie, że ktoś poczuł się obrażony, a mój mały móżdżek to potwierdzi to skończy się mandatem i okresowym banem.
    Niestety z aktywnych moderatorów zostałem tylko ja
    I jeszcze @fret - nie pisz że mi władza odbija.

@Bodzip spoko. Zażarta dyskusja i gorące głowy. Nic się nie dzieje.
    Jak to napisał @ToTom my jesteśmy wychowani bardziej analogowo.
    My stare "dziadersy" mieliśmy to szczęście żyć offline wśród rówieśników i kolegów. Nie przed klawiaturą.
    Relacje były całkiem inne. "Nieodpowiednie" zachowanie się w grupie, mogło się skończyć sklepaniem pyska.
    Więc człowiek inaczej troch się zachowywał i liczył się ze słowami.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    My stare "dziadersy" mieliśmy to szczęście żyć offline wśród rówieśników i kolegów. Nie przed klawiaturą.
    Relacje były całkiem inne. "Nieodpowiednie" zachowanie się w grupie, mogło się skończyć sklepaniem pyska.
    Więc człowiek inaczej troch się zachowywał i liczył się ze słowami.
    To wybielanie podwórkowego dzieciństwa zawsze mnie zaskakuje. Mało kto wspomina z rozrzewnieniem, że „klepaniem pyska” najczęściej kończyło się nie „nieodpowiednie” zachowanie (nieodpowiednie zachowania wręcz były mile widziane i czyniły bardziej popularnym), a nieodpowiednia długość czy kolor włosów, mieszkanie na innej ulicy lub w ogóle sam fakt istnienia. Na trzepaku nie rządził kolektyw sprawiedliwych, rozprawiający się z nieobyczajnymi zachowaniami, tylko banda młodocianych chuliganów. Jeśli ktoś miał szczęście dorastać w grupie rówieśników, wśród których mógł swobodnie wyrażać swoje zdanie, to na pewno nie była to grupa, która komukolwiek klepała pysk - raczej byli to ci, którzy tych klepiących omijali szerokim łukiem, często nieskutecznie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb