Jeśli masz na myśli Polskę to aż tak - może przed 1956 rokiem. Gdy chodziłem do szkoły podstawowej w latach 60-tych w klasach wisiały portrety Gomułki (ale tylko po jednym na klasę - takich kolekcji jak na tych zdjęciach z Kuby nie widziałem). W sklepach takich portretów nie pamiętam - chyba jednak nie było. W liceum w latach 70-tych spotykałem w szkole na ścianach propagandowe slogany ale portretów Gierka już w klasach nie było - widocznie uznano że takie nachalne metody indoktrynacji są przeciwskuteczne.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Jeszcze Cyrankiewicz wisiał
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
A ja jak najbardziej pamiętam towarzysza przybyłego z Francji. Fakt że nie w sklepach. Ale w zakładach pracy, uśmiechał się do pracujących miast i wsi ze ścian rozpaczy, pytając, pomożecie?
Na Kubie chyba już nie ma fabryk i dużych zakładów, więc trzeba to wieszać tam gdzie jest duży ruch.... Czyli w aptece... tfuuuu w monopolowym.![]()
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
Dziwnie to zabrzmiało że " wisiał ".
Tak gdzieś słyszałem że Kubańczycy kochali Castro.
To był dobry mówca. Potrafił przemawiać przez 6 , a czasem i dłużej godzin.
Może coś z tego w Kubańczykach pozostało. I go dalej uwielbiają.
Jest na Kubie bardzo dużo pomników Che Guevary . I plakatów z nim jak i z Castro .
Oni nie żyją , ale pamięć o nich dalej jest,
Nie wiem czy taka jest wola mieszkańców czy to odgórnie , władza tak zarządza.
@Bodzip, pierwszy raz słyszę aby cyranek wisiał....No co Ty?
@koronax a nie było tak, że poziom życia w tamtych latach na Kubie był jednak wyższy? Przynajmniej ktoś o nich zabiegał. A może to poziom wymagań był niższy...
I w obecnym paskudnym świecie, który ma Kubę głęboko w przewodzie pokarmowym, pozostał u ludzi sentyment do tych pięknych dawnych czasów,
Czy ktoś o mieszkańców Kuby zabiegał ?
Oglądam czasem filmy które pokazują "kryzys kubański" . ZSRR i USA a między nimi mała wyspa Kuba .
Oglądałem filmy w których Castro mówił jak to ZSRR wykorzystał Kubę do swoich celów w rozgrywce z USA.
Kiedyś jeszcze oglądałem w TV jak Fidel Castro radził swoim rodakom jeść korzenie z trawy. No tak źle tam z żywnością było.
Nie wiem czy poziom życia był wyższy wtedy na Kubie. Może Związek Radziecki wspomagał finansowo na tyle Kubę że lepiej im się żyło wtedy.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Pisałem że są na Kubie pomniki Che Guevary i różne plakaty z hasłami i wizerunkami Che i Castro.
Miałem nie wrzucać tych zdjęć . No ale pokażę te dwa zdjęcia. Jakość kiepska.
Pomnik Che i plakat z hasłem.
Dość często są takie pomniki i hasła propagandowe widziane na Kubie.
93
94
![]()
Chyba źle to odczytałem. Nie składa mi się to . I do niczego nie pasuje.
No chyba że specyfika języka.
"Tych, którzy umierają dla życia, można nazwać martwymi".