Powiem Ci że z moich doświadczeń wynika że LR / ACR szybciej otwiera i przetwarza te duże RAW'y bez kompresji niż RAW'y. z tych samych aparatów ale z kompresją. I to dużo szybciej.
Nie wiem czy laptopy zawsze zwalniają, zależy od laptopa, moje jakoś działały bardzo dobrze. Jak jeszcze używałem PC to Thinkpad P51/51/53 robił znakomitą robotę, ostatnie kilka lat MacBook Pro 16, najpierw ten z Intelem i9, obecnie M1 MAX.
Macbook PRO 16 z M1 MAX - bo tego używam - działa szybciej niż stacja robocza z procesorem AMD Ryzen™ Threadripper PRO i RTX 3090 na pokładzie. Nie tylko jakieś tam porównywalne lapki

Mowa oczywiście o aplikacjach Adobe jak PS, ACR, LR.
To nie zart, wiem że brzmi jak marketing Apple ale sam sprawdziłem. Testowałem ze stoperem w ręku na dużych plikach PSD (takich po 2GB), i na moim M1 było szybciej niż na komputerze stacjonarnym.
Wynika to pewnie z tego że produkty Adobe raczej kiepsko obsługują wiele rdzeni / wątków, więc co z tego że w stacji roboczej mam Threadrippera PRO i multum rdzeni jak PS wykorzystuje mi tylko jeden.
Architektura M1 jak widać do takich zastosowań jest bardzo dobra.
Matryca jest błyszcząca, ale bardzo dobra, i da się przyzwyczaić. W sumie w żadnym lapku nie widziałem tak dobrej matrycy.
Niestety, robimy trochę oftop, bo w kwocie 2500zł to raczej nie da się kupić nic od Apple (no może etui na telefon)