Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 87

Wątek: Laptop do obróbki zdjęć, LR

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Ja doradzić nie umiem, ale napiszę, że mam od paru lat Asusa TUF Gaming FX505DY. Ogólnie jest spoko, wszystkie dwie gry w które grałem działają jak chyba powinny, softy ogólnie chodzą, ale:
    1) mimo dwóch kart na pokładzie, laptop nie ma karty graficznej, która by działała w OM Workspace w tych trybach AI - sprawdź, czy w nowym sprzęcie będziesz miał odpowiednią (jeśli oczywiście z tego będziesz korzystał)
    2) wydaje mi się, że ekran jest ciemny - musiałem sobie rozjaśniać w jakimś programie, który zainstalował się razem z kartą graficzną.
    3) są programy, które mi nie działają, Blender i Darktable - nigdy nie miałem siły ani szczególnej potrzeby próbować poprawić.

Mam dysk 500GB i to jest mało - sporo miejsca zajmują mi właśnie zdjęcia ale i filmy, które czekają na obróbkę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Asus x515, ma słabą klawiaturę, i niestety ekran o pokryciu 65% kolorów RGB. Jasność ok 260 nitów. Ram jedno gniazdo i jedna kość wlutowana. I z tego co gdzieś słyszałem mocno ograniczony i5

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    291
    Moja galeria
    Tak czytając te wszystkie wpisy zastanawiam się czy jest jakiś dobry laptop do obróbki zdjęć.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    Tak czytając te wszystkie wpisy zastanawiam się czy jest jakiś dobry laptop do obróbki zdjęć.
    jestem bardzo zadowolony z MacBooka Pro M1. PCt musi być mocniejszy by bezproblemowo ogarniać najnowszego Lightrooma

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    @koronax

Gdy wnikałem w temat kompa parę lat temu, doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem jest składak z oddzielnym monitorem. Ale ceny porównywalnej konfiguracji wychodziła mi podobna albo i wyższa niż przy kupnie laptopa, no i laptopa można przenosić (czytaj - chować - gdy mieszkamy w bloku) .

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @koza - gdy ja sobie składałem blaszaka, też miałem to na myśli. A że w większości mieszkam w bloku więc skrzynka blaszaka poszła na dolną półkę ławy, a monitor mam dokładnie taki:
    https://www.mediaexpert.pl/komputery...hoCSiMQAvD_BwE
    Można toto zabrać jak się gdzieś jedzie jako dodatkowy (drugi) monitor do lapka.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    @koza - gdy ja sobie składałem blaszaka, też miałem to na myśli. A że w większości mieszkam w bloku więc skrzynka blaszaka poszła na dolną półkę ławy, a monitor mam dokładnie taki:
    Można toto zabrać jak się gdzieś jedzie jako dodatkowy (drugi) monitor do lapka.
    Tylko czy 'Liczba wyświetlanych kolorów 260 tys. ' go nie dyskwalifikuje? To oznacza zaledwie 6-bitowe przetwarzanie dla każdego z podstawowych kolorów...
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar yamada
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    255
    Moja galeria
    Szukamy laptopa nie blaszaka. Przemyśl używki, naprawdę da się znaleźć niezłe
    https://www.olx.pl/d/oferta/laptop-a...9-IDScSb2.html
    Moim zdaniem znacznie lepszy od tych dwóch które wybrałeś.
    https://www.olx.pl/d/oferta/asus-fx5...9-IDStJA8.html

https://www.olx.pl/d/oferta/laptop-d...9-IDRlMpw.html

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    ..., a monitor mam dokładnie taki:
    Nie nazwałbym tego monitorem, raczej taki gadżet monitoropodobny. Jak zauważył wyszomir ta liczba kolorów 260 tyś., czyli ekran 6 bitowy nie nadaje się do pracy z kolorem (zdjęciami). Takie niezbędne minimum do zdjęć mz. to monitor o przestrzeni barw sRGB i panel 8 bitowy (16,7 mln kolorów). Najlepiej gdy jest to pełne 8 bitów bez FRC (6 bit + 2FRC). Lepsza opcja to przestrzeń barw Adobe RGB i 10 bitowy panel, ale tego w laptopie raczej się nie spotka lub cena będzie kosmiczna.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg