Strona 72 z 100 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    To nie istnieją takie testy. Albo masz do czynienia z ambasadorami - często dany zestaw wykorzystują do fragmentu użytkowania; przedstawiciele producenta - tu masz opinię producenta o aparacie; regionalni multidystrybutorzy - często ich testy są pobieżne; okazjonalni testerzy - dostają testy na kilka, kilkanaście dni - co zazwyczaj niekoniecznie oznacza dobre posługiwanie się otrzymanymi technologiami. Na testy zwykłych użytkowników trzeba poczekać jakieś pół roku aby ludzie mogli kupić, nauczyć się, poznać technologię, wyłapać błędy. Podsumowując - dla mnie albo mirrorlesscomparison - podają jakich ustaiweń używają/polecają używać w danych zestawach albo powiedzmy smallsensorphotography Tomasa Stirra. Rob Trek nie jest dobry w ptaki, Robin Wong nie testował OM1,co jeszcze... może MikeLaneFRPS na yt. Nawet nasz kolega forumowy szykujące recenzję tylko liznął w teście tej techologii. Bo w którymś momencie możesz wykluczyć ambasadorów którzy są ambasadorami, bo mimo korzyści dostępowo/testowo-cenowych pracują na danym systemie. Ograniczając tak kryteria to może i paru rodaków byś znalazł w zastosowaniach których planujesz potencjalnie używać danych zestawów. Bo nawet forumowy M_A_G pracuje na różnych zestawach w zależności co tam sobie wymyśli ku lepszej użyteczności.
    człowieku o czym ty piszesz ? ktoś miał em1 teraz sobie kupił om1, chyba jest w stanie widzieć różnicę w działaniu AF ? po co komplikujesz ? jak już napisałem - chyba cały net na ten temat mam przeczytany ?
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Ile aparat jest dostępny na rynku? Ile czasu wymaga nauczenie się specjalnych trybów af na om1? Co w tydzień się tego nauczysz? Ja bym obstawiał raczej ze 2-3 miesiące aby w pełni efektywnie korzystać w pełni z aparatu i wiedzieć jakich ustawień używać do polowania w danych warunkach oświetleniowo-tłowych. No i o ile wiesz jak fotografować dany motyw. Dlatego takie testy pojawiają się raczej po pół roku od uruchomienia sprzedaży aparatu. Możesz posłuchać czyichś rad i opinii, a potem się może okazać, że sam masz większe umiejętności i wyższe oczekiwania od polecającego. 10tys. zł za sprzęt to jest jednak pewna sumka, a potem będziesz zawiedziony, że to jednak nie to.
    Z opinii (tych na necie która ja poleciłem)wynika, że m1m3, m1x oraz om1 to trochę inne aparaty w obszarze af-c i trakingu i wymagają innych ustawień. Nie chcesz ich słuchać to nie słuchaj. Nie moja kasa do wydania...
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Ile aparat jest dostępny na rynku? Ile czasu wymaga nauczenie się specjalnych trybów af na om1? Co w tydzień się tego nauczysz? Ja bym obstawiał raczej ze 2-3 miesiące aby w pełni efektywnie korzystać w pełni z aparatu i wiedzieć jakich ustawień używać do polowania w danych warunkach oświetleniowo-tłowych. No i o ile wiesz jak fotografować dany motyw. Dlatego takie testy pojawiają się raczej po pół roku od uruchomienia sprzedaży aparatu. Możesz posłuchać czyichś rad i opinii, a potem się może okazać, że sam masz większe umiejętności i wyższe oczekiwania od polecającego. 10tys. zł za sprzęt to jest jednak pewna sumka, a potem będziesz zawiedziony, że to jednak nie to.
    Z opinii (tych na necie która ja poleciłem)wynika, że m1m3, m1x oraz om1 to trochę inne aparaty w obszarze af-c i trakingu i wymagają innych ustawień. Nie chcesz ich słuchać to nie słuchaj. Nie moja kasa do wydania...
    masz / miałeś któryś z aparatów które wymieniłem ? jasno zadałem pytanie - tak mi się wydawało ? (ma ktoś z forumowiczów porównanie działania AF pomiędzy E-M1v3/E-M1X/OM-1 ? chodzi mi głównie o AF-C, ptaki w ruchu ) i pojawiłeś się TY z wiedzą zaczerpniętą z netu, którą ja też posiadam, dalej sobie sam dopowiedz
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 16.06.22 o 19:37
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Ile osób na forum ma lub testowało om1? Całe cztery? Ile z tych osób bawi się ptakami? Cała jedna? Która jeszcze nie za dobrze ogarnęła nowości, bo aparat jest ciut za krótko na rynku? I oczekujesz porady na której mógłbyś się oprzeć? OK. Nie mam pytań. I nie będę się już więcej wymądrzał
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Bardzo mnie zaintrygowała Twoja wypowiedź... Nie dość że przypomina zwrot z reklamowego spotu, to jest dla mnie tak nieprawdopodobny, że aż niemożliwy.
    Wyjaśnienie jest banalnie proste: żaden z dotychczas używanych przeze mnie aparatów nie miał funkcji wykrywania ptaków. Nie jestem fotografem przyrody, nigdy nie miałem obiektywu powyżej 300 mm ekw., nie mam żadnego doświadczenia w fotografowaniu ptaków w locie. Za każdym razem, gdy się do tego temu przymierzałem, kończyło się to porażką. Moje aparaty (kiedyś X-T2 z 50-140, teraz EM-5 III z 14-150) nie były w stanie śledzić szybko poruszającego się ptaka, ani w trybie trackingu, ani gdy próbowałem utrzymać na ptakach punkt AF. W przypadku OM-1 nic nie musiałem robić poza utrzymaniem ptaka w kadrze. Z perspektywy laika jest to różnica na zasadzie: mieć zdjęcie albo go nie mieć. Jest to pierwszy aparat, który w znaczący sposób ułatwia wejście w tego typu fotografię osobom, które nie mają o niej zielonego pojęcia.

A na dowód tego, że nie jest to żaden spot reklamowy, to tak dobre zdanie na temat AF w OM-1 mam tylko w przypadku użycia wykrywania obiektów. Bo już CAF+TR działa w sposób dla mnie kompletnie nieprzewidywalny. Aparat sam sobie znajduje obiekty w całym kadrze, często te które mnie nie interesują, zamiast ustawiać ostrość na obiekt, na który skierowana jest ramka AF. E-M5 III robi to bez problemu (tylko często gubi obiekt).
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jest to pierwszy aparat, który w znaczący sposób ułatwia wejście w tego typu fotografię osobom, które nie mają o niej zielonego pojęcia.

Przypomina zwrot z reklamowego spotu.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Prawdopodobnie na tym forum każda pozytywna opinia na temat Olympusa/OM Systemu będzie odebrana jak zwrot ze spotu reklamowego.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    391
    Moja galeria
    Prawdopodobnie na tym forum każda pozytywna opinia na temat Olympusa/OM Systemu będzie odebrana jak zwrot ze spotu reklamowego.
    Sądzę że to skutek nadmiernie napompowanego balonu oczekiwań. Oczekiwano aparatu rewolucyjnego a jest on stopniową ewolucją dotychczasowych wersji E-M1. Teraz ludzie są zawiedzeni że OM-1 nie jest aż tak dobry jak się spodziewali i właśnie w ten sposób reagują.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Wyjaśnienie jest banalnie proste: żaden z dotychczas używanych przeze mnie aparatów nie miał funkcji wykrywania ptaków. Nie jestem fotografem przyrody, nigdy nie miałem obiektywu powyżej 300 mm ekw., nie mam żadnego doświadczenia w fotografowaniu ptaków w locie. Za każdym razem, gdy się do tego temu przymierzałem, kończyło się to porażką. Moje aparaty (kiedyś X-T2 z 50-140, teraz EM-5 III z 14-150) nie były w stanie śledzić szybko poruszającego się ptaka, ani w trybie trackingu, ani gdy próbowałem utrzymać na ptakach punkt AF. W przypadku OM-1 nic nie musiałem robić poza utrzymaniem ptaka w kadrze. Z perspektywy laika jest to różnica na zasadzie: mieć zdjęcie albo go nie mieć. Jest to pierwszy aparat, który w znaczący sposób ułatwia wejście w tego typu fotografię osobom, które nie mają o niej zielonego pojęcia.

A na dowód tego, że nie jest to żaden spot reklamowy, to tak dobre zdanie na temat AF w OM-1 mam tylko w przypadku użycia wykrywania obiektów. Bo już CAF+TR działa w sposób dla mnie kompletnie nieprzewidywalny. Aparat sam sobie znajduje obiekty w całym kadrze, często te które mnie nie interesują, zamiast ustawiać ostrość na obiekt, na który skierowana jest ramka AF. E-M5 III robi to bez problemu (tylko często gubi obiekt).

Na czystym niebie nie ma za bardzo problemu w takich sytuacjach. Problemy pojawiają się gdy w bliskim tle pojawiają się np. gałęzie. Takie sytuacje są chyba największym wyzwaniem dla puszki. A samo rozpoznawanie ptaka na pewno pomaga.
    Nasuwa mi się smutny wniosek. Człowiek zatraca swoje umiejętności. Staje się bezradny bez maszyny, czy algorytmu który go wyręczy już niemal we wszystkim. Jak takie zdjęcia robiono kiedyś? 10 lat temu, dwadzieścia. Owszem nie było ich aż tyle co teraz, bo skala trudności była o wiele większa. Ale były...

A może to nie pozytywna wypowiedź na jego temat tak działa.
    Tylko sposób w jaki ubierasz myśli w zdania i przelewasz je na ekran.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Przykro mi, nie pomogę w tej kwestii. Pozostawię Cię samego z tymi rozważaniami.