Strona 55 z 100 PierwszyPierwszy ... 545535455565765 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Mam trochę zdjęć wykonanych aparatem Panasonic G1 z 2009 r (nie uaktualniane firmware) z obiektywem później kupionym (coś ok. 2015 r) z aparatem panasonic G5, a obiektyw to zwykły tzw. kit. o ogniskowej 14-42 mm (kit od G1 miał / ma ogniskową 14-45).

Wygląda na to, że rację ma epicure w tym co wcześniej napisał:
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie ma znaczenia jak stary jest firmware w aparacie. Każde szkło, nawet najnowsze, będzie w nim korygowane, bo informacje o tym, jak je korygować, są w obiektywie, nie w aparacie. Aparat sobie te dane z obiektywu sczyta i zapisze w RAWie. Oczywiście mówimy o natywnych szkłach tego samego producenta, bo jak jest z produktami firm trzecich, to nigdy nie wiadomo.
    Przykładowy RAW P1490654.RW2 (G1 + nowszy obiektyw - 14-42 mm) wywołany na domyślnych ustawieniach:

w LR:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1490654_LR.jpg
Wyświetleń:	414
Rozmiar:	942,6 KB
ID:	243307

i DT (tu widać nieco szerszy kadr - bez korekcji), widać to zwłaszcza klikając naprzemiennie na zdjęcia (następne, poprzednie)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1490654_DT.jpg
Wyświetleń:	402
Rozmiar:	440,1 KB
ID:	243308

Skądyś LR musiał wziąć informacje o korekcji obiektywu i raczej nie z firmware aparatu, tylko wychodzi na to, że z pliku RAW.
    Chyba, że jest inne wytłumaczenie różnicy w kadrze...
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 7.04.22 o 18:42
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Ok, @epicure - zwracam honor. W pliku RAW są zapisane parametry zniekształcenia

Distortion Param 02 : 0.006591796875
    Distortion Param 04 : -0.0076904296875
    Distortion Scale : 1
    Distortion Correction : On
    Distortion Param 08 : 0.07098388671875
    Distortion Param 09 : 0.0120849609375
    Distortion Param 11 : -0.019378662109375
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Olkusz
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    True - faktycznie dane do korekcji siedzą w Rawie, ale też trochę racji miałem, bo wołarki rawów mogą stosować swoje profile.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Pisałem o RAW, i nie, nie są. Mam w tej chwili przez sobą bezlusterkowce od Sony (A7RIII, A6500), Canon (R5) i NIkon (Z9) , i mogę na 100% stwierdzić że w plikach RAW dystorsje obiektywu nie są korygowane programowo.
    RAW, który widzisz na ekranie aparatu, to nie RAW, tylko miniaturka JPEGa zaszyta w RAWa. Jeśli chcesz mi powiedzieć, że nie jest ona skorygowana, to sorry, ale nie wierzę.

Jak już wcześniej wspomniałem, już nawet podgląd kadru przed wykonaniem zdjęcia jest skorygowany. Niezależnie od marki bezlusterkowca.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Chyba, że do bezlusterkowca podepniemy obiektyw "typu" helios, to raczej trudno oczekiwać korekcji, bo aparat nic nie wie o obiektywie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Chyba, że do bezlusterkowca podepniemy obiektyw "typu" helios, to raczej trudno oczekiwać korekcji, bo aparat nic nie wie o obiektywie.
    Oraz wszelkie Samyangi, Artisany, Meike itp które nie mają styków.
    Darkatble pozwala na ręczną korekcję.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    RAW, który widzisz na ekranie aparatu, to nie RAW, tylko miniaturka JPEGa zaszyta w RAWa. Jeśli chcesz mi powiedzieć, że nie jest ona skorygowana, to sorry, ale nie wierzę.

Jak już wcześniej wspomniałem, już nawet podgląd kadru przed wykonaniem zdjęcia jest skorygowany. Niezależnie od marki bezlusterkowca.
    A woda jest mokra... czy ja pisałem o przeglądaniu miniatur na ekranie aparatu, czy wywoływaniu RAW w oprogramowaniu na komputerze? Nie wiem co ma piernik do wiatraka?
    Nie chce mi się ciągnąć tej dyskusji bo różnica jest taka że ja mam pojęcie o czym piszę z prostej przyczyny - dysponuję sprzętem na temat którego się wypowiadam.
    Więc jak czytam że mój EOS R5 albo Sony A7RIII dokonuje korekty dystorsji w plikach RAW, to po prostu śmiać mi się chce...

Specjalnie dla Ciebie oficjalne info ze strony Sony: https://www.sony.com/electronics/sup...icles/00018031
    "Even though lens compensation will be applied to the JPEG file when shooting in RAW+JPEG, the RAW file remains uncompensated."
    Rozmiesz? UNCOMPENSATED. Przetłumacz sobie.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Oraz wszelkie Samyangi, Artisany, Meike itp które nie mają styków.
    Darkatble pozwala na ręczną korekcję.
    Obiektywy manualne to jedno, ja natomiast wiem na pewno jako użytkownik że systemowe Canony czy Sony nie są korygowane w RAW. Niezależnie ile postów w tej sprawie kolega @epicure tu napisze, bo tak mu się wydaje. Mnie się nie wydaje, ja te aparaty mam i tygodniowo wywołuję kilkaset RAW'ów z tych puszek na komputerze, więc widzę co jest.
    Aparat jak najbardziej rozpoznanie obiektyw systemowy, koryguje obraz w wizjerze (na podstawie profilu obiektywu), koryguje JPG, ale RAW jest bez korekty. Można sobie ją ręczne właczyć w ACR / LR czy innym oprogramowaniu.
    W MFT - wszystko jest zaszyte w RAW już z poziomu aparatu.
    Pisałeś kiedyś że angielski to nie problem, to tu masz do poczytania: https://community.adobe.com/t5/camer...2469454/page/5
    Jak widać oficjalna informacja od Adobe jest taka: MFT, Nikon Z, Fuji X - RAW'y z kompatybilnych obiektywów są korygowane bez ingerencji użytkownika.
    Bezlusterkowce Sony i Canon - są korygowane w oprogramowaniu profilami dostarczonymi przez producenta obiektywu do Adobe.

"Lens correction for all Micro 4/3 (MFT) lenses and many newer cameras, including Panasonic and Olympus cameras, and other cameras (including Fuji X, Leica Q, Nikon Z series)plus many point-and-shoot models from Canon) happens automatically without any interaction by the customer. A notation will appear in the Lens Correction Panel designating this. "
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 8.04.22 o 18:34

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Ja mam dxo photolab 4, wcześniej pro 11, obydwa po zassaniu Rawa z automatu korygują, ale ja to mogę wyłączyć i zrobić to ręcznie, ale co w tym złego, że zrobi to program automatycznie.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Więc jak czytam że mój EOS R5 albo Sony A7RIII dokonuje korekty dystorsji w plikach RAW, to po prostu śmiać mi się chce...
    Szkopół w tym, że (jeśli dobrze śledziłem dyskusję) nikt tak nie napisał.
    Była mowa tylko o tym, że w pliku RAW jest zapisywana informacja o korekcji obiektywu.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Ja mam dxo photolab 4, wcześniej pro 11, obydwa po zassaniu Rawa z automatu korygują, ale ja to mogę wyłączyć i zrobić to ręcznie, ale co w tym złego, że zrobi to program automatycznie.
    Absolutnie nic w tym złego, ale zauważ że jesteś zmuszony używać niezależnego, cokolwiek niszowego oprogramowania żeby mieć ten wybór.
    Oficjalne oprogramowanie od Olympusa (Workspace) czy taki popularny kombajn jak Adobe Photoshop już nie dają takiej możliwości, i nie da się zobaczyć jak wyglądało oryginalne zdjęcie.
    Trudno ocenić jakość optyczną obiektywu jeżeli nie można zobaczyć jaki daje obrazek zanim się go cyfrowo poprawi.

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Szkopół w tym, że (jeśli dobrze śledziłem dyskusję) nikt tak nie napisał.
    Była mowa tylko o tym, że w pliku RAW jest zapisywana informacja o korekcji obiektywu.
    Tak, była o tym mowa, a w odpowiedzi dostałem do niczego nie pasujący wpis (poniżej) na temat tego co widać na ekranie aparatu, jakby to miało jakieś znaczenie w tej dyskusji - która jest (albo była, tak jak napisałeś) o tym które systemy zapisują profil obiektywu w pliku RAW, bo nie wszystkie systemy tak robią wbrew temu co tu się pisze. Canon i Sony tak nie robi.