Strona 65 z 100 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 993

Wątek: Pierwszy flagowiec od OM - bis

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    388
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    W „small” masz dziewięć pomiarów -który aparat ma wybrać?

Prosto można zaimplementować że na najbliższy lub najdalszy z grupy.
    Inne wybory i w dodatku zgodne z intencją użytkownika ...
    Taki wybór nie byłby rozsądny - niewielki obiekt przed śledzonym motywem lub wyjście fragmentu zblokowanego pola AF poza motyw powodowałoby błędy ustawienia ostrości. Jak dla mnie rozsądnym wyborem byłoby odrzucenie czterech najmniejszych i czterech największych odległości - pozostała jedna wartość z dużym prawdopodobieństwem leżałaby prawidłowo na motywie.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Podobno faceci nie rozumieją kobiet
    -to jak głubszy aparat ma?
    Strasznie słabe…
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Słabe, jest to że śledzenie AF nie działa jak powinno.

Nie wiem skąd jednak zdziwienie tym faktem.
    Podejrzenia że tak może być można było mieć po seriach na dpreview 15 marca https://www.dpreview.com/articles/57...hat-we-learned
    i po tym filmie: tu https://youtu.be/F_74R6e3eLc?t=398 i tu https://www.youtube.com/watch?v=F_74R6e3eLc&t=614s

Podobne problemy były w pierwszych Canonach z Dual Pixel AF ale do czasu wprowadzenia zaawansowanych modeli je rozwiązano.

Wciąż jest aktualna moja prośba
    Jakby ktoś trafił na recenzję OM-1 z zaprezentowaną serią ze śledzeniem AF lecącego ptaka
    to proszę o linka.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Tak czytam wątek i postanowiłem dodać swoje 5 groszy, a nawet może 10. OM-1 mam od ponad miesiąca, wcześniej miałem EM1 III, a jeszcze wcześniej EM1 II. Co do AF to jeszcze nie odczułem negatywnie problemu opisywanego przez canimo ale może dlatego, że nie bawiłem się jeszcze C-AF w ten sposób. Za to przetestowałem C-AF+TR i C-AF ze śledzeniem obiektów. Jeśli chodzi o C-AF+TR to działa tak samo jak w poprzednich modelach czyli do kitu. Moim zdaniem to największa porażka tego aparatu. Liczyłem, że jak na WoW camera przystało będzie to w pełni użyteczny ficzer. Niestety, ta funkcja nie działa, albo inaczej działa, ale nie na tyle żeby jej ufać. Ja już zapomniałem, że w ogóle istnieje.
    Za to według mnie bardzo dobrze działa C-AF ze śledzeniem wybranych obiektów. Mam to przetestowane na moich kotach i sportach motorowych a konkretnie na żużlu. Koty jak koty, jakieś mega szybkie nie są i nie mam ze śledzeniem ich łepków żadnego problemu. Lepszym testem były za to zawody żużlowe. No tam to jest już szybko a problemów z AF też nie było. Miałem włączony tryb C-AF + sporty motorowe, punkt ostrości small i celowałem gdzieś w miejsce na torze gdzie chciałem ująć żużlowców. W momencie gdy zawodnicy wjeżdżali w kadr AF momentalnie łapał pierwszego i trzymał na nim ostrość. Nawet łapiąc ich od tyłu aparat wiedział że mają kaski na głowach i trzeba śledzić. Pięknie to działało.
    Jeśli chodzi o ergonomię, to większy i lepiej wyprofilowany uchwyt jest moim zdaniem na plus. Flagowy sprzęt musi dobrze leżeć w ręku z każdym obiektywem, małym i dużym, a jak jeszcze kilka godzin się pracuje to wygoda uchwytu ma znaczenie. Jak ktoś chce mały aparacik i nie zwraca uwagi na ergonomię to jest 5-iątka albo 10-ątka. Mam tylko nadzieję, że guma uchwytu poniżej spustu migawki nie będzie się tak odklejać jak w moim EM1 mark II. Póki co wizualnie oceniając powinno być ok, ale zobaczymy po czasie. Mam natomiast negatywne uwagi do pokręteł. Przednie jeszcze ujdzie, choć umieściłbym je lekko wyżej, bo imho jest za blisko tego wystającego rantu poniżej. Tylne natomiast jest nie do przyjęcia. Albo ono za mało wystaje albo korpus aparatu poniżej i w stronę przycisku ISO powinien być inaczej wymodelowany. Ten sam problem z tylnym pokrętłem ma też EM5 mark III. Za to na plus dźwignia Fn wokół przycisku AEL. Ileż to ja razy w EM 1 III przełączając ją wcisnąłem przypadkowo AEL. Kto to wymyślił, żeby ją umieścić za przyciskiem a nie przed. W OM-1 jest tak jak powinno być.
    No i jeszcze może słowo o obrazku. Jpeg-nie mam bladego pojęcia bo nie tykam jpgów. RAW - hmmm, jakby to ująć, mnie interesuje to co można z RAWa wyciągnąć, a ponieważ używam od lat DXO Photolaba to jeszcze nic nie mogę powiedzieć tak naprawdę rzetelnie. Niestety DXO każe czekać na aktualizację z profilami do OM-1 jak wynika z zapowiedzi aż do czerwca. Na razie na podstawie obrazków wywołanych w OM Workspace na pewno jest lepiej z szumem na wysokich ISO. Ale to żaden konkret. W pełni obrazowanie będę mógł ocenić dopiero w czerwcu .
    Czy jestem zadowolony z decyzji zmiany Em 1III na OM-1? Raczej tak, ale nie do końca, a czerwiec da mi pełną odpowiedź. Na teraz to w aparacie m43 za takie pieniądze powinno być mimo wszystko więcej WOW, a już na pewno ładowarka w zestawie.
    Ostatnio edytowane przez Arturi ; 21.04.22 o 13:44
    https://500px.com/p/arturwrotek?view=photos 2 Olki, 6 szkieł i 3 błyskotki.

Mieszka w
    Valence FR/Kourou (Gujana Francuska)/Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria
    Brak ladowarki to jednak obciach.
    Przednie pokretlo tez mi ciagle przeszkadza, bo przez te bule na gripie szukam miejsca na palec wskazujecy.
    Tylne pod moja reka jest ok.
    Mi z kolei przeszkadza zmniejszenie dzwigni Fn, nie moge sie zdecydowac, czy przypisac do niej wylacznik aparatu.
    Generalnie guzikologia raczej na plus. Menu na plus.
    Wizjer -bajka.

Ja robilam z trackingiem, sprawdze z samym CAF.
    Kolega mi podpowiedziel (bardzo dziekuje), ze jest sporo problemow z front focusem na CAF i moze moje nieudane serie z tego wynikaja. Do sprawdzenia.
    SAF w przyzwoitych warunkach oswietleniowych dziala bez zarzutu (coz, za te kase to nie jest wielki sukces).
    Ponoc tez byly problemy z potwierdzaniem ostrosci (ktorej w rzeczywistosci aparat nie lapal) z SAF w slabym swietle.

Jakby ktos wachal sie mocno i wolalby dotknac aparat przed kupnem, a nie spieszy sie bardzo, to w pierwszej polowie czerwca bede w PL, glownie Warszawa, mozna sie wybrac na jakis spacer.

Generalnie to zaczynam podejrzewac, ze majacych aparat jest na forum wiecej. Moze warto napisac o spotykanych problemach, przynajmniej nowi nabywcy beda wiedzieli co w pierwszym rzedzie posprawdzac.
    Ostatnio edytowane przez canimo ; 21.04.22 o 14:38

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Mi przeszkadza menu, które wymaga obsługi dwoma rękoma. Przycisk menu jest po lewej stronie, a trzeba go używać nie tylko do wchodzenia do menu, ale też do cofania się do poprzedniej pozycji, co w E-M5 dało się zrobić przy użyciu wybieraka. Nie da się też nawigować po głównych zakładkach ani przy pomocy wybieraka, ani joysticka - to da się robić tylko przednim kółkiem. Menu jest kolorowe i ładniejsze, zakładki są teraz pozioma a nie pionowo, ale strukturalnie to dokładnie to samo, co było. A jeśli chodzi o nawigację po menu, to coś dali, a coś innego zabrali... Dla mnie nie jest pod tym względem ani lepiej, ani gorzej.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Zgadzam się. Można było lepiej przemyśleć nawigację po menu i dodałbym jeszcze możliwość zaprogramowania My Menu pod klawiszem.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Niby da się ustawić, żeby My menu otwierało się domyślnie jako pierwsze po wejściu do menu, ale nie zawsze to działa. Czasami otwiera się ostatnio używana zakładka spoza My menu. Przynajmniej wiadomo, że OMDS pracują ci sami inżynierowie, co w Olympusie - konsekwentnie stosują te same pozbawione logiki rozwiązania Duch Maitaniego został zachowany.

Kolejna rzecz: dlaczego z LiveND nie można korzystać w trybie priorytetu przysłony?

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kolejna rzecz: dlaczego z LiveND nie można korzystać w trybie priorytetu przysłony?
    No to akurat jest logiczne. Bo to "tryb-symulacja" powiązany z czasem naświetlania.

Z tego co widzę ludzie kupili aparat pod wpływem reklamy "wow", a rzeczywistość i testy pokazują niewielki postęp albo konieczność nauki na nowo niektórych funkcji obsługi aparatu. Czyli zaczynamy mieć zawiedzionych. A to oznacza niższe ceny aparatu w niedalekiej przyszłości.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez canimo Zobacz posta
    Brak ladowarki to jednak obciach.
    Przednie pokretlo tez mi ciagle przeszkadza, bo przez te bule na gripie szukam miejsca na palec wskazujecy.
    Tylne pod moja reka jest ok.
    Mi z kolei przeszkadza zmniejszenie dzwigni Fn, nie moge sie zdecydowac, czy przypisac do niej wylacznik aparatu.
    Generalnie guzikologia raczej na plus. Menu na plus.
    Wizjer -bajka.

Ja robilam z trackingiem, sprawdze z samym CAF.
    Kolega mi podpowiedziel (bardzo dziekuje), ze jest sporo problemow z front focusem na CAF i moze moje nieudane serie z tego wynikaja. Do sprawdzenia.
    SAF w przyzwoitych warunkach oswietleniowych dziala bez zarzutu (coz, za te kase to nie jest wielki sukces).
    Ponoc tez byly problemy z potwierdzaniem ostrosci (ktorej w rzeczywistosci aparat nie lapal) z SAF w slabym swietle.

Jakby ktos wachal sie mocno i wolalby dotknac aparat przed kupnem, a nie spieszy sie bardzo, to w pierwszej polowie czerwca bede w PL, glownie Warszawa, mozna sie wybrac na jakis spacer.

Generalnie to zaczynam podejrzewac, ze majacych aparat jest na forum wiecej. Moze warto napisac o spotykanych problemach, przynajmniej nowi nabywcy beda wiedzieli co w pierwszym rzedzie posprawdzac.
    Ja pod dźwignię Fn podpiąłem zmianę S-AF na C-AF.
    Aaaaa, czyli z trackingiem robiłaś. No to nie miało prawa się udać. To jest totalnie spierniczona funkcja. Dlatego napisałem, że jestem nie do końca zadowolony. Liczyłem, że C-AF+TR poprawią na tyle, że da się tego używać, a tu zonk. Sam C-AF sprawdziłem i działa dobrze. Nie mam zastrzeżeń. C-AF ze śledzeniem obiektu jak pisałem tez super działa. Chyba nic nie irytuje mnie tak bardzo, że C-AF+TR który był nieużywalny w poprzednich modelach zostawili bez zmian i kit wciskali, że WOW camera będzie.