Strona 108 z 164 PierwszyPierwszy ... 85898106107108109110118158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.071 do 1.080 z 1637

Wątek: DWT - moje fotki o ......

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Właściwie to nie jest teatr działań wojennych, to tylko cmentarz - jeden z dwóch, drugi jest na dole - poniżej tego co pokazałeś. Tam są pochowani Rosjanie.
    Na tych wzgórzach stacjonowały oddziały austriacko-niemieckie. I ich ostrzał zniszczył Gorlice, powodując wycofanie się armii rosyjskiej. Walki pozycyjne (w okopach) były bardziej na południe, i tam zginęło najwięcej żołnierzy.
    Wiem, że tu jest cmentarz, a tam niżej też kiedyś byłem; ale widok jest piękny na okolicę stąd ten teatr; dużo tych cmentarzy było lokowanych na wzgórzach z rozległymi widokami, czasem już zarośniętymi drzewami. Lata lecą, to już ponad sto lat minęło...

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

3310.
    Nazwa:  DSCF5533.JPG
Wyświetleń: 154
Rozmiar:  693,6 KB

3311.
    Nazwa:  DSCF5514.JPG
Wyświetleń: 143
Rozmiar:  1,01 MB

3312.
    Nazwa:  DSCF5520.JPG
Wyświetleń: 140
Rozmiar:  354,3 KB

3313.
    Nazwa:  DSCF5522.JPG
Wyświetleń: 146
Rozmiar:  1,07 MB

3314.
    Nazwa:  DSCF5529.JPG
Wyświetleń: 145
Rozmiar:  926,2 KB

3315.
    Nazwa:  DSCF5530.JPG
Wyświetleń: 149
Rozmiar:  367,1 KB
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    3316. a to z Beskidu Wyspowego
    Nazwa:  DSCF5544.JPG
Wyświetleń: 142
Rozmiar:  736,3 KB

3317.
    Nazwa:  DSCF5554.JPG
Wyświetleń: 144
Rozmiar:  694,9 KB

3318. Kudłacze - schronisko
    Nazwa:  DSCF5557.JPG
Wyświetleń: 136
Rozmiar:  756,5 KB

3319.
    Nazwa:  DSCF5563.JPG
Wyświetleń: 143
Rozmiar:  674,4 KB

3320.
    Nazwa:  DSCF5568.JPG
Wyświetleń: 137
Rozmiar:  993,9 KB
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Fuji X-T3 + XZ-2

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Pokazujesz bardzo fajne i fotogeniczne okolice. Chętnie oglądam Twój wątek.
    Nie wiem tylko, dlaczego niektóre Twoje zdjęcia tego nie podkreślają.
    Chociażby ostatnia seria - przepalone i niedoświetlone obszary. Zapewne masz możliwość podglądu histogramu, włączenia ostrzegania przed prześwietleniem i niedoświetleniem, może masz funkcję HDR?
    Nie wiem, czy zapisujesz rawy czy jpegi - z tych drugich niewiele już można wyciągnąć, ale i tu troszkę da się zrobić.
    Przykładowo, czy to nie wygląda trochę lepiej? To tylko dwa ruchy suwakami.

Nazwa:  poprawione.jpg
Wyświetleń: 141
Rozmiar:  1,67 MB

Pozwoliłem sobie napisać powyższe, ponieważ Twój wątek znajduje się w dziale "Ocena zdjęć", a tu chodzi przecież o konstruktywną krytykę, która ma pomóc wynieść nasze zdjęcia ponad przeciętność.
    Życzę dobrego światła

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cobra Zobacz posta
    Pokazujesz bardzo fajne i fotogeniczne okolice. Chętnie oglądam Twój wątek.
    Nie wiem tylko, dlaczego niektóre Twoje zdjęcia tego nie podkreślają.
    Chociażby ostatnia seria - przepalone i niedoświetlone obszary. Zapewne masz możliwość podglądu histogramu, włączenia ostrzegania przed prześwietleniem i niedoświetleniem, może masz funkcję HDR?
    Nie wiem, czy zapisujesz rawy czy jpegi - z tych drugich niewiele już można wyciągnąć, ale i tu troszkę da się zrobić.
    Przykładowo, czy to nie wygląda trochę lepiej? To tylko dwa ruchy suwakami.

Nazwa:  poprawione.jpg
Wyświetleń: 141
Rozmiar:  1,67 MB

Pozwoliłem sobie napisać powyższe, ponieważ Twój wątek znajduje się w dziale "Ocena zdjęć", a tu chodzi przecież o konstruktywną krytykę, która ma pomóc wynieść nasze zdjęcia ponad przeciętność.
    Życzę dobrego światła
    Bardzo dziękuję za dobry komentarz i uwagi. i odpowiadając wprost : bardziej się sytuuję jako amator niż niż zaawansowany amator lub amatorski profesjonalista.
    Robię zdjęcia dla przyjemności i utrwalenia tego co widzę, co mi się spodoba i co mnie zainteresuje; co mi wpadnie w oko.
    Nie używam żadnego zaawansowanego oprogramowania, brak mi umiejętności w tym względzie, ale może się skuszę.
    Nie podglądam histogramu ani nie mam włączonego podglądu miejsc prześwietlonych czy niedoświetlonych.
    Generalnie z założenia nie używam plików RAW, RAF TIFF itp. tylko jpg. To co wychodzi z aparat w zasadzie mnie satysfakcjonuje, dokonuję tylko niewielkich korekt.
    Ktoś kiedyś napisał że większość zdjęć w jpg na bazie fabrycznych algorytmów w pełni zapewnia wystarczająca jakość porównywalna ze zdjęcia wywołanego z raw.
    Więc szkoda mi czasu na cyzelowanie każdego zdjęcia, choć chodzi za mną taka myśl aby nabyć program w miarę prosty i łatwy w obsłudze. I wdrożyć się w jego obsługę dla poprawy efektu na zdjęciach.
    Jak na razie jeszcze do tego nie dojrzałem. Nie zamierzam też robić zdjęć zawodowo czy w dużych formatach na wystawy.
    Tak więc to co piszesz wypadkowo jest wynikiem niedoskonałości w wyszkoleniu oraz pewnego wyboru. Nie jestem perfekcjonistą a może nawet wręcz przeciwnie
    Co do przykładowego zdjęcia to na pewno jest ono bardziej szczegółowe i przyjemne w odbiorze ale też trochę traci na klimacie.
    Dzień był pochmurny, deszczowy, a tu tego nie widać. Staram się zachować jakiś, dopuszczalny moim zdaniem, balans między niedoświetleniem i prześwietleniem.
    Choć łapię się na tym, że w pochmurne dni często niebo, a w zasadzie chmury, wychodzi papierowe i bez wyrazu albo wręcz prześwietlone i to mi przeszkadza.
    To jest do nauczenia się jak kierować obiektyw aby pomiar czasu naświetlania i balans bieli były właściwe i dobrze oddawały warunki wykonania zdjęcia.
    Trochę sie rozpisałem ale starałem się wyjaśnić z czego wynikają niedoskonałości ale cieszy i dobra, życzliwa uwaga, i fakt, że fotki się podobają.
    Pozdrawiam
    DeWuTe

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

No to pora na kolejne zdjęcia z niedzielnego wypadu
    Szczebel i Luboń - dodam że zazwyczaj zdjęcia są prezentowane w kolejności wykonania

3321.
    Nazwa:  DSCF5574.JPG
Wyświetleń: 117
Rozmiar:  636,3 KB

3322.
    Nazwa:  DSCF5575.JPG
Wyświetleń: 121
Rozmiar:  752,2 KB

3323.
    Nazwa:  DSCF5577.JPG
Wyświetleń: 122
Rozmiar:  533,9 KB

3324.
    Nazwa:  DSCF5578.JPG
Wyświetleń: 116
Rozmiar:  488,7 KB

3325.
    Nazwa:  DSCF5579.JPG
Wyświetleń: 123
Rozmiar:  318,2 KB
    Fuji X-T3 + XZ-2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Faktem jest - w przeciwieństwie do zdjęć @paparapa gdzie widać fakturę chmur - u nas w BN bardzo często niebo jest mleczno-białe i nic się nie da z tym zrobić.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Faktem jest - w przeciwieństwie do zdjęć @paparapa gdzie widać fakturę chmur - u nas w BN bardzo często niebo jest mleczno-białe i nic się nie da z tym zrobić.
    "u nas w BN" - czyli gdzie? U nas w BM to tak nie wygląda. Jak się nie ma matryc paparapy, to może by HDR'a zrobić?
    Ostatnio edytowane przez jck ; 3.06.21 o 11:12

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Bogdanie ja tylko przykładam uwagę do tego, aby niebo nie było jak prześcieradło .

Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    "u nas w BN" - czyli gdzie? U nas BM to tak nie wygląda. Jak się nie ma matryc paparapy, to może by HDR'a zrobić?
    @jck pewnie w Beskidzie Niskim. I nie trzeba takiej matrycy . Z MFT też się da..... czasami .

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Bogdanie ja tylko przykładam uwagę do tego, aby niebo nie było jak prześcieradło .

@jck pewnie w Beskidzie Niskim. I nie trzeba takiej matrycy . Z MFT też się da..... czasami .
    "(...) pewnie w Beskidzie Niskim" - Raczej na pewno!
    @paparapa z kontekstu było dla mnie oczywiste, że mówimy o tym: #1073.
    Ostatnio edytowane przez jck ; 3.06.21 o 14:11

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    ... ja tylko przykładam uwagę do tego, aby niebo nie było jak prześcieradło .
    Jak to rozumieć? Przecież nie masz wpływu na to, jakie ono jest.
    Albo:
    1. Nie robisz zdjęć kiedy niebo jest "jak prześcieradło"
    2. Naświetlasz zdęcie tak aby było widać fakturę tego "prześcieradła", wtedy jednak cienie są niedoświetlone. Nie każda matryca pozwala "wyciągać" cienie bez utraty jakości. Jedynym rozwiązaniem jest, jak pisze @jck, wykonanie hdr-a.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Siła reputacji
    215
    Moja galeria
    Jaka fajna dyskusja sie wywiązała aż miło.
    Niestety w okresie czy to jesiennym czy wiosennym a i w zimie, widzimy niebo a w zasadzie chmury i tylko chmury jako jednolity ciemnobure lub jasnoszare "prześcieradło".
    I wtedy albo nie robimy zdjęć co wydaje się być bardzo radykalnym podejściem, albo robimy i w obróbce wycinamy większość tego nieba. Czasami zdarzają sie chmury kłębiaste i wtedy można próbować coś z nich wyciągnąć, ale niedoświetlone będą cienie. Ja osobiście staram się fotografować w zastanym świetle, ale czasami kiepsko to wychodzi.
    HDRów nie umiem jeszcze robić i nie wiem czy się będę chciał nauczyć.
    Dodam że czasami wyciąganie cieni, kolorów czy świateł prowadzi do tego że zdjęcia robią się "przerysowane" ale w znaczeniu przejaskrawione.
    I to wygląda niezbyt naturalnie.
    Ale zdaje się że mamy przed sobą kilka dni ładnej pogody i będzie niebieskie niebo i białe chmurki
    więc Panowie - hajda na koń i ruszamy w teren fotografować, fotografować i fotografować
    Fuji X-T3 + XZ-2