Strona 60 z 109 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 1083

Wątek: Zdjęcia jotkaera (jkr)

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    @jkr jaka była pogoda, jakie światło?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    @jkr jaka była pogoda, jakie światło?
    Słońca nie było, ale ogólnie pogodnie.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Podobno w testach już 5 metrów "czystego" powietrza ma wpływ na wyniki rozdzielczości. To kwestia wilgotności i cząsteczek pary wodnej. Ciekawe jak to wygląda w praktyce.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Mam wrażenie, że o ile nie ma deszczu, mgły lub smogu to przy kilku metrach wpływ przejrzystości powietrza na ostrość zdjęcia będzie w praktyce pomijalny. Natomiast znaczenie może mieć konstrukcja obiektywu - większość współczesnych obiektywów przy zmianie odległości ostrzenia przesuwa względem siebie grupy soczewek - i może się okazać, ze dla niektórych odległości obiektyw jest lepiej skorygowany niż dla innych. Zwykle konstruktorzy starają się zoptymalizować jakość optyczną dla odległości przy których obiektyw bywa najczęściej używany - zatem jest prawdopodobne, że teleobiektyw będzie lepszy optycznie dla nieskończoności niż dla minimalnej odległości ostrzenia.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Mam wrażenie, że o ile nie ma deszczu, mgły lub smogu to przy kilku metrach wpływ przejrzystości powietrza na ostrość zdjęcia będzie w praktyce pomijalny. Natomiast znaczenie może mieć konstrukcja obiektywu - większość współczesnych obiektywów przy zmianie odległości ostrzenia przesuwa względem siebie grupy soczewek - i może się okazać, ze dla niektórych odległości obiektyw jest lepiej skorygowany niż dla innych. Zwykle konstruktorzy starają się zoptymalizować jakość optyczną dla odległości przy których obiektyw bywa najczęściej używany - zatem jest prawdopodobne, że teleobiektyw będzie lepszy optycznie dla nieskończoności niż dla minimalnej odległości ostrzenia.
    Masz rację, 40-150/2,8 jest najostrzejszy na 150. Wszystkie poprzednie zdjęcia były robione na tej ogniskowej lub bardzo blisko niej + MC20. Dodatkowo gołąb nie zajmuje centrum:

Nazwa:  pogląd_hf.jpg
Wyświetleń: 182
Rozmiar:  810,3 KB
    Ostatnio edytowane przez jkr ; 3.03.21 o 22:41

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    @jkr czyli chmury.

Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    @jkr czyli chmury.
    Myślę, że to co napisał wyszomir i zdjęcie pełnego kadru chyba wyjaśniają wszystko.

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Nie rozumiem Twoich wywodów.
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    ... im dalej stoisz od obiektu który fotografujesz mimo tego, że masz obiektyw z pierdyliardem mm zdjęcie będzie kiepskie , kiepskość wzrasta z odległością (...) im dalej stoisz tym "mniej" informacji o obiekcie rejestruje matryca ...
    Ma to sens, jeśli masz cały czas ten sam obiektyw "z pierdyliardem mm". Natomiast jeśli stoisz w tej samej odległości od obiektu i zmienisz obiektyw na taki z większym pierdyliadem mm, na matrycy otrzymasz mniejszy wycinek obiektu a więc szczegółów będzie więcej.
    Ja się będę upierał przy czasie ekspozycji, 1/80 to jest czas dobry do zdjęć statycznych obiektów ale nie ptaków i to na wietrze. Nawet najdrobniejszy ruch ptaka czy podmuch wiatru w pióra może zepsuć ostrość.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Myślę, że to co napisał wyszomir i zdjęcie pełnego kadru chyba wyjaśniają wszystko.
    Nie wszystko. Były chmury?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    ... Natomiast znaczenie może mieć konstrukcja obiektywu - większość współczesnych obiektywów przy zmianie odległości ostrzenia przesuwa względem siebie grupy soczewek - i może się okazać, ze dla niektórych odległości obiektyw jest lepiej skorygowany niż dla innych. Zwykle konstruktorzy starają się zoptymalizować jakość optyczną dla odległości przy których obiektyw bywa najczęściej używany - zatem jest prawdopodobne, że teleobiektyw będzie lepszy optycznie dla nieskończoności niż dla minimalnej odległości ostrzenia.
    Celna uwaga. Warto o tym pamiętać czytając testy. Testujący mają zwykle do dyspozycji kilka metrów przestrzeni i tablice od A3 do A0. Z tego wynika, że w optymalnych warunkach są testowane tylko obiektywy portretowe
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.