cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Przecież napisał, że na 150mm
Serio utrzymujecie 5s stabilnie aparat w rękach?![]()
Wydaje mi się, że stabilizacja pomaga tylko do jakiegoś sensownego momentu jeśli chodzi o czas. Chyba że ktoś ma naprawdę statyw w rękach, żeby utrzymać ogólnie kadr, a taka stabilizacja wtedy tylko koryguje jakieś mikro drgania![]()
Ostatnio edytowane przez arhtus ; 11.03.20 o 13:22
Ja przez te 5 s czułem, jak dosłownie kiwam się, a łapy mi się trzęsą. Absolutnie nie mam statywu w rękach, wręcz przeciwnie.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Pytam bo ja sobie po prostu nie wyobrażam ogólnie utrzymania kadru przez kilka sekund w łapach, a przecież stabilizacja ma nam pomaga nie poruszyć zdjęcia jeśli chodzi o jakieś mikrodrgania, a nie zamrozić nam kadr gdy my "robimy panoramę" aparatemprzez te kilka sekund. Ciekawe swoją drogą jak duży ruch ma matryca przy stabilizacji, w sensie jaką zmianę kadru potrafi skompensować.
Chyba Pentax w lustrzankach miał opcję tilt-shift i zmiana kadru wydawała się stosunkowo duża, ale czy aż taki ruch jest dostępny też przy stabilizowaniu.
Też sobie tego nie wyobrażałem dopóki nie przekonałem się na własnej skórze![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
właśnie zrobiłem test, PL100-400 na 150, mnie się nie udało 4 smój najlepszy czas to 2,5 s
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Nie ma co płakaćte 2 sek to i tak wynik rewelacyjny. Zawsze myślałem, że pomoc stabilizacji zatrzyma się na jakiejś sekundzie, bo to mi się wydawało po prostu realne, że w tym czasie uda się nie zmienić kadru, na tyle żeby ruch matrycy to skompensował jakoś. Technika naprawdę nam ułatwiła robienie zdjęć
![]()
Stabilizacja w Olku też kiedyś mnie bardzo zaskoczyła, oczywiście pozytywnieBędąc na spacerze z zestawem "600mm" ( 300Pro + Telekonwerter 2x MC-20 ) robiąc zdjęcia z łapy
. Zdjęcie testowe, które załączam zrobione jest na 1/25s
Nie sprawdzałem czy da się zejść niżej, ponieważ dopiero w domu zauważyłem że miałem takie czasy
. Byłem tez pozytywnie zaskoczony jakością zdjęć z połączenia tego zestawu
.
![]()
MAKROKOSMOS: www.flickr.com/photos/irass. INSTAGRAM: https://www.instagram.com/ireneuszirasswaledzik/
.
Fantastyczna stabilizacja w olkuMała ciekawostka, posiadam G7 i w kicie zakupiony G Vario 12-60 ze stabilizacją.Na ogniskowej np.12mm aparat pokazuje że stabilizacja przy 1/20 s się kończy i może być ruch, podpinam Sigma 30mm bez stabilizacji i w opcjach aparatu stabilizacja jest nieaktywna,lecz jeżeli robię zdjęcie aparat pokazuje dopiero przy 1/20 s że może zaistnieć ruch.Więc po prostu tego nie rozumiem, ponieważ przecież w body nie ma stabilizacji
![]()
Canon PowerShot G9X Mark II)))))))))