Znowu wyjdę na naczelnego plotkarza, ale coś tutaj za cicho...
https://www.43rumors.com/ft5-first-l...e-new-e-m1iii/
Ci, którzy wstrzymali się z zakupem E-M1X, mają się z czego cieszyćMają tu być właśnie bebechy z X.
Znowu wyjdę na naczelnego plotkarza, ale coś tutaj za cicho...
https://www.43rumors.com/ft5-first-l...e-new-e-m1iii/
Ci, którzy wstrzymali się z zakupem E-M1X, mają się z czego cieszyćMają tu być właśnie bebechy z X.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jeśli nawet cena będzie też z X (co jak się obawiam jest całkiem prawdopodobne), to i tak dla wielu zaletą będą mniejsze rozmiary.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Ma kosztować 1600 GBP.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mam pierwszą jedynkę i jedyne co mógłbym chcieć z nowszych marków to wygodniejszy gibany wyświetlacz, tak poza tym to zmiany są kosmetyczne, żeby chociaż wizjer dawali lepszy, a tu nieco większa rozdzielczość matrycy na papierze, która ma ISO chyba na takim samym poziomie jak w pierwszej jedynce i to wszystko. Cena tylko jest postępowa![]()
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Dalej nie widzę, dlaczego miałbym zmienić Mark I na Mark III
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
Opieram się tylko na samplach testowych w necie, ale dla mnie z tych bardziej pro puszek to pierwsza jedynka i druga piątka radzą sobie nieco lepiej w kwestii ISO od nowszych modeli, a najgorzej to wypada 1X. Muszę tu jednak zaznaczyć, że to są dla mnie tak subtelne różnice, wręcz pomijalne, że to chyba ostatnie czym bym się kierował przy wyborze któregoś z nich. Dla mnie właściwości matryc tych wszystkich aparatów są takie same z maluteńkim minusem dla 1X, a jakbym już na siłę miał wybrać jakiegoś faworyta w kwestii matrycy to by był nim właśnie EM5 mkII![]()
Ostatnio edytowane przez arhtus ; 3.02.20 o 11:24
Ja mam em1 jedynkę i dwójkę i więcej z cieni mogę wyciągnąć w tej drugiej a jpg to zdecydowanie lepsze niż w mk l szumy porównywalne. Generalnie odkąd mam II to jedynka leży w szafie. Choć wolałem odchylenie wyświetlacza w pierwszym modelu, pewno jestem jedyny w tym upodobaniu![]()
Dogęszczenie matrycy pikselami dla mnie nie jest niezbędne, a zmiana wytwórcy matrycy to zdecydowana zaleta z której wynikają zalety do których jestem przyzwyczajony z piątek.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Jeśli nie robisz zdjęć w słabym świetle i nocnych to zapewne nie warto.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Niby tak, ale dogęszczoną matrycę zawsze można "rozgęścić", a dodatkowe piksele mogą być przydatne w czasie obróbki (wystarczy popatrzeć na to, co się dzieje w smartfonach, Olek jednak jest ogniwem pośrednim między smartfonami, a FF). Przykre jest raczej to, że z niniejszej premiery wynika, że Olek nie ma na najbliższe lata pomysłu na zmianę matrycy. Przy obecnym tempie zmian na rynku bezluster może to oznaczać spore kłopoty.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.