Witam wszystkich Forumowiczów,
na wstępie chciałbym się przywitać po długiej nieobecności. Ciesze się że moje konto nie zostało usuniętei że wpadłem na genialny pomysł powrotu do stajni Olka
Przejdę więc odrazu do mojego pytania co wybrać Olympus OMD E-M5 Mark I czy. Mark II
Teraz może trochę wzruszającej historii rodem z ramówek TVN-uOd jakiegoś czasu brakuje mi małego ciałem ale wielkiego duchem aparatu więc zacząłem się poważnie rozglądać nad porządnym bezlusterkowcem który byłby zemną w podróży oraz sporadycznie w pracy (food photo).
Myśli były niezdecydowane a nerwy zszargane i tak po długim namyśle wybrałem Olka (stosunek cena vs jakość + sentyment).
Przejechałem się po wszystkich modelach i jakimś cudem zdecydowałem się na M5. I tu zaczynają się schody... które body wybrać.
Na wstępie powiem że rozumiem różnice techniczne pomiędzy tymi body (zgłębiłem wszystkie zakątki internetu i to nie jest temat mojego pytania)
Chodzi raczej o waszą pomoc jako użytkowników którzy mieli możliwość fotografowania oboma korpusami i chcieliby się podzielić swoimi odczuciami.
To co mnie najbardziej interesuje to:
-Ergonomia - tylko nie wyjeżdżać mi tu że indywidualna sprawaAlbo się dobrze trzyma albo nie ;p
-Responsywność - w szczególności wizjera
-Wykonanie
Jestem przekonany że obrazek wyjdzie bardzo podobny z obu puszek a różnicę zrobią szkła które się podepnie co nie zmienia faktu że wygoda przy robieniu zdjęć jest bezcenna. Mówiąc o cenie to czy warto dopłacać do II?
Możliwe że o czymś zapomniałem ale to wyjdzie w trakcie
Ciesze się że dotarłeś drogi forumowiczu aż do tego miejsca.
Pozdrawiam M.
Ps. Tak żeby podkręcić temat powiem tylko że zastanawiałem się również nad Fujifilm XT-1 (body mogłem kupić od znajomego w znośnej cenie) niestety cena zarówno body jak i obiektywów oraz brak stabilizacji skutecznie mnie zniechęcił. Jeżeli masz jakąś inną ciekawą propozycję dot. Body to też pisz może coś przeoczyłem.