Strona 18 z 59 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 587

Wątek: Olympus OM-D E-M1X

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Tak, oglądałem ten wywiad.
    Mam go na dysku - bo był to wywiad ze mną robiony w moim mieszkaniu
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria
    hehe, jak przeczytałem o profesjonaliście od makro to od razy pomyślałem - wyszomir.

zdjęcia makro na naszym forum to mistrzostwo świata, czasami chłopaki wrzucają po kilka, kilkanaście zdjęć z których każde jest bardzo mocne. I co dziwne, robią to bez E-M1X !

Jeżeli doszukujemy się na siłę różnic pomiędzy nowym E-M1X a Panasem to znaczy, że są te różnice minimalne. A różnica w cenie - bardzo duża. W zasadzie wszystko w tym wątku zostało już powiedziane. Możemy tylko czekać na wyniki sprzedaży i zapowiedzi nowych puszek. E-M1 III, E-M5 III, E-M10 IV, nowe E-PLee, itp. Może przyjedzie czas na kolejne, odświeżone wersje istniejących obiektywów.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Mam go na dysku - bo był to wywiad ze mną robiony w moim mieszkaniu
    Cóż powiedzieć - spóźnione gratulacje
    A za zdjęcia ogromne gratulacje
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    To że wyszomir ma świetne oko do macro nie budzi wątpliwości , ujęcia są piękne. Ale coś co było świetne kiedyś , nie budzi już takiego zachwytu dzisiaj. Mówię o zdjeciach macro , które wykonujesz kompaktem FZ . Nawet na miniaturkach , które wklejasz na forum widać z jakiego słabego są aparatu. Trochę to zastanawia bo olympus w niektórych swoich modelach ma doskonałe funkcje do stackowania. I widzę to po zdjęciach osób robiących profesjonalne macro . Zapewne wynika to dużej mierze z przyzwyczajeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A tymczasem CEO Canona uważa, że w ciągu dwóch najbliższych lat rynek foto może się skurczyć o połowę:

https://www.mirrorlessrumors.com/can...it-the-bottom/

I to raczej nie Canon straci na tym najwięcej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    warunkiem koniecznym dla wykonania zestawu zdjęć nadającego się do złożenia stacka jest nieruchomość motywu podczas wykonywania zdjęć. Kilka lat temu konieczne było co najmniej kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund, obecnie po wejściu takich technik jak Focus Bracketing lub 4k Photo czas ten uległ skróceniu do pojedynczych sekund. Nadal jednak często jest to zbyt długo, szczególnie gdy tak jak ja robi się zdjęcia w godzinach pełnej aktywności owadów. Dlatego stackowanie stosuję bardzo rzadko i noszę ze sobą dwa aparaty - bezlusterkowca i kompakta. Przy nieco większych motywach stosuję bezlusterkowca, przy bardzo małych - preferuję jednak ze względu na głębię ostrości kompakta. Mam świadomość, ze jednak jest to pewien kompromis - większa głębia za cenę pewnego pogorszenia jakości, ale - cóż... życie często zmusza do kompromisów.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Na którymś spotkaniu, Przemek M pokazywał sporo ze swojej kuchni makro, pokazywał stackownice i opowiadał jak marznie i moknie na łące Robi sklejki z kilkunastu zdjęć.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Awatar Makromaniak
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Wracając do meritum, coś dla malkontentów (na temat rozmiarów 1X)

https://mirrorlesscomparison.com/oly...m1x-vs-em1-ii/

przecież to jest wyspecjalizowany aparat, z założoną duża lufą i tak na 99% aparat byłby używany z gripem. Jak zakładam do mojego E-M1 (bez x ) sigmy Macro (105 albo 150) to zawsze wolę mieć Gripa. I myślę że podobnie jest dużymi tele.....A dzięki takiemu rozwiązaniu konstrukcja zyskuje na sztywności, przy chwycie pionowym nie będą występowały naprężenia na łączeniu. Oczywiście tracimy pewną elastyczność i możliwość zmniejszenia sprzętu, coś za coś....To ma być aparat do specjalnych celów.

Do tego zakładany grip nigdy nie siedzi jak wmurowany. Wszystkie aparaty jakie miałem z gripem/winderem miały pewien wykurzający minimalny luz, mimo pełnego dokręcenia
    śrubki.....Do tego czasem piny nie chcą kontaktować - taki problem mam w moim "zagripionym" E-M5. Przestaje mi działać spust na gripie albo kółko nastawce.....musze całość rozkręcać i czyścić (mimo że nie widać przyczyny)

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Fujifilm X-T3, Nikon Z6, Nikon Z7, Fujifilm X-H1, Panasonic GH5S, Panasonic G9, Sony a7R III, Sony a9, Panasonic GH5 mają wizjery o wyższej rozdzielczości.
    Tutaj się Olek nie popisał.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    niestety ale specyfikacja tego X -a każe sie zastanawiac, czy nie złozyli go z nadmiarowych części po E-MI mark II.
    Hojnie wrzucili po dwa procki - bo ich pewnie zostało najwięcej.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Uprawnienia umieszczania postów