Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: Zestaw dla amatora (zwierzęta)

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cudak Zobacz posta
    J

Zaglądam tu i tu i tu i tu oraz na wiele innych stron - uczę się czytając dużo, staram się wyciągać jakieś wnioski, bo tak chyba trzeba robić. Pytam się dodatkowo Was, bo na pewno możecie mi dużo pomóc i to właśnie robicie za co jestem Wam serdecznie wdzięczny. Ale chyba obecnie wiem trochę więcej, ale nadal nie wiem co mam kupić

To nie są oszczędności życia raptem drobne odkładane przez rok do skarbonki.
    Myślę, że masz piękny zawrót głowy, tyle propozycji...!
    Kup po prostu aparat + ze dwa obiektywy, w tym tele i już. A nieco dokładniej, to jakiegoś Nikona z pełną matrycą i niezłe tele do niego (spokojnie może być używka). O stabilnym statywie nie wspomnę...
    Ciesz się z tego , że możesz łazić po lasach, podglądać przyrodę... A nie doktoryzuj się nad parametrami coraz to nowych propozycji.!!!
    Polecam (z całym szacunkiem dla innych), to co pisze nasz kol. Abir, a i Bodzip też nieźle gada...
    Kup i zacznij działać. Potem otwórz nowy wątek np. pod tytułem "Cuda Cudaka" A my będziemy oceniać i .... podziwiać.

A tak trochę złośliwości (bez urazy to tylko zazdrość mi doopę ściska) To Toje ostatnie zdanie mnie zdrażniło... Odkładasz tyle "drobnych" w ciągu roku co ja emerytury biorę też w ciągu roku...
    Ale życzę powodzenia i to szczerze... Ważne by oprócz, czasem wrednej pracy mieć jakieś pasje... i móc je realizować!
    Pozdrawiam
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    A ja wlazlem prawie na nie wczoraj , i to stadko pięć sztuk. A co do wydatków na aparat, to jeśli nie jest to wydatek życia jak piszesz, to jaki sens ma kombinowanie ze sprzętem totalnie amatorskim. Szkoda czasu i dobrych kadrów . Nie spodoba się ,sprzedasz .
    między przypadkowym wyjściem na zwierzaka, a zrobieniem foty jest mega przepaść !! jak znam życie sarny po ułamku sekundy już uciekały no chyba, że ktoś ma satysfakcję z fotografowania zwierząt od tyłu dlatego moim zdaniem pakowanie ogromu kasy na początek w sprzęt jest bez sensu, po próbach i wstępnym ogarnięciu tematu zawsze można zainwestować w lepsze klamoty, tylko moim zadaniem nie koniecznie w m4/3 ze wzgledu na małą ilość długich szkieł, 2 może 3 szkła budżetowe (75-300, 100-300,100-400) i jedeno szklo za kosmiczną kase, gdzie w innym systemie w cenie samego szkła możemy mieć body + obiektyw i ten zestaw będzie się lepiej spisywał do foto przyrodniczej, smutne dla m4/3 ale niestety prawdziwe
    Ostatnio edytowane przez viruuss ; 3.02.18 o 13:13
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Moderator Awatar FreddieChopin
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez viruuss Zobacz posta
    jedeno szklo za kosmiczną kase
    Masz na myśli 40-150/2.8 czy którąś ze stałek wycenionych na pięciocyfrowe kwoty? (;

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    Troszkę się sploszyly, ale stanęły zaraz i ciekawe obserwowaly. Autor watka koniecznie chciał micro, więc nie podsuwam innych systemów. Też mógłbym zaopatrzyć się w rury 400-500mm w innym systemie, tylko kto to będzie potem dzwigal. Dlatego siedzę w micro.

Siła reputacji
    8
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Też myślałem, że ze zwierzętami leśnymi, dzikimi to będzie łatwa sprawa, ale po kilkugodzinnym śledzeniu saren dałem sobie na luz. To nie dla mnie.
    Gdyby można je było namierzyć w tak krótkim czasie to było by to łatwe, a nie jest Wychodząc z domu do lasu najpierw trzeba je znaleźć, a później czatować z aparatem Inaczej sobie tego nie wyobrażam. Trzeba poznać te zwierzaki, ich biologię w szczególności biotop, jaki pokarm przyjmują w zależności od pory roku, bo np. jelenie to zwierzęta, które są zmienne środowiskowo, innym ważnym czynnikiem jest także behawior zwierzaka na którego się nastawiamy. Dodatkowym atutem będzie umiejętność rozpoznawania tropów różnej zwierzyny. Najlepiej się uczuć jak jest śnieg, albo popadają deszcze przez kilka dni. Dla mnie najtrudniej było odróżniać zwierzaki po odchodach, ale myślę, że jakoś to opanowałem, choć cały czas udoskonalam. Jak się to wszystko pozna i poćwiczy to jest o wiele łatwiej choć też nie wróży to 100% sukcesu. Właśnie dlatego tj. takie fajne, nie ma złotego środka. Tak ze spaceru to można tylko się na nie natknąć, ale dobrych zdjęć pewnie się nie da zrobić, bo się po prostu nie zdąży. Na pewno trzeba lubić, te ich szukanie, tropienie. Dlatego nie każdego kręci fotografowanie zwierzaków, mnie wręcz przeciwnie Uwielbiam ich tropienie i poznawanie, więc dlatego postanowiłem je spróbować uwiecznić na zdjęciach, bo już nie raz widziałem piękne sceny z nimi w rolach głównych. Ale to pewnie jeszcze długa droga przede mną

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    A ja wlazlem prawie na nie wczoraj , i to stadko pięć sztuk. A co do wydatków na aparat, to jeśli nie jest to wydatek życia jak piszesz, to jaki sens ma kombinowanie ze sprzętem totalnie amatorskim. Szkoda czasu i dobrych kadrów . Nie spodoba się ,sprzedasz .
    Dokładnie. Wcześniej też tak myślałem, ale .... nie chciałem się wymądrzać

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Myślę, że masz piękny zawrót głowy, tyle propozycji...!
    Kup po prostu aparat + ze dwa obiektywy, w tym tele i już. A nieco dokładniej, to jakiegoś Nikona z pełną matrycą i niezłe tele do niego (spokojnie może być używka). O stabilnym statywie nie wspomnę...
    Ciesz się z tego , że możesz łazić po lasach, podglądać przyrodę... A nie doktoryzuj się nad parametrami coraz to nowych propozycji.!!!
    Polecam (z całym szacunkiem dla innych), to co pisze nasz kol. Abir, a i Bodzip też nieźle gada...
    Kup i zacznij działać. Potem otwórz nowy wątek np. pod tytułem "Cuda Cudaka" A my będziemy oceniać i .... podziwiać.

A tak trochę złośliwości (bez urazy to tylko zazdrość mi doopę ściska) To Toje ostatnie zdanie mnie zdrażniło... Odkładasz tyle "drobnych" w ciągu roku co ja emerytury biorę też w ciągu roku...
    Ale życzę powodzenia i to szczerze... Ważne by oprócz, czasem wrednej pracy mieć jakieś pasje... i móc je realizować!
    Pozdrawiam
    Mam oj mam ten zawrót, dlatego trzeba to jakoś sensownie poukładać Dzięki za cenne uwagi i propozycję, "Cuda Cudaka" już się tliły w głowie No faktycznie te "drobne" w tym świetle co napisałeś to brzmią trochę nieelegancko, jeśli obraziłem to przepraszam. Zaraz to poprawię. Chodziło mi o to, że do skarbonki to wrzuca się zazwyczaj drobne

Cały czas czytam i słucham Waszych propozycji i cieszę się bardzo, że Wam się chce
    Ostatnio edytowane przez cudak ; 3.02.18 o 14:30

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez FreddieChopin Zobacz posta
    Masz na myśli 40-150/2.8 czy którąś ze stałek wycenionych na pięciocyfrowe kwoty? (;
    40-150jest za krótkie, 300/4
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Moja pewnie już ostatnia tutaj wypowiedź.
    Jak chcesz się uczyć, dużo nie dźwigać, być cicho w lesie to kup M10 v.II lub M5 v.II a do tego 75-300.
    Ma to tę zaletę że jest mobilne, daje spore możliwości i daje dużo radochy. Dzięki temu nauczysz się robić dobre zdjęcia.
    Ma też wadę: jak Ci nie będzie wychodziło to możesz się zniechęcić.
    Ale jak się nauczysz to potem lepszym sprzętem będzie tylko łatwiej.

Jest druga wersja; iść po bandzie i kupić full wypas. Nie spasuje - sprzedasz.

Ostatni przykład (bo chłopaki pomyślą że się przechwalam - a tu nie ma czym)... zdjęcie zrobione sprzętem budżetowym - Stare E-400 + 70-300
    Ale żeby zamiast tej mewy, w kadrze siedział bielik, to trzeba abira

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p6214580.jpg
Wyświetleń:	193
Rozmiar:	520,1 KB
ID:	198109
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Ja też już swoje powiedziałem. Daj znać później co wymyśliłeś.... I z wiosną czekam(y) na wątek.....

I.... nie piszcie już do cudaka bo już ma dość całkiem sprzecznych informacji.... Ma się zdecydować - męska decyzja i już!
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Siła reputacji
    8
    Moja galeria
    Piękne zdjęcie mimo, że to mewa.

Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za pomoc, myślę, że wybiorę coś sensownego. Idą w stronę bezlusterkowca i dobrego, nie najlepszego obiektywu na sam początek.

Skłonię się bardziej do M5 mark II, ale gdyby M10 to mark II czy III ?
    Ostatnio edytowane przez cudak ; 3.02.18 o 15:57

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cudak Zobacz posta
    Skłonię się bardziej do M5 mark II, ale gdyby M10 to mark II czy III ?
    Matryca ta sama, bajery troszkę inne.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||