Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Zestaw dla amatora (zwierzęta)

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez cudak Zobacz posta
    Chyba macie racje Będzie to najlepsze rozwiązanie, a jak się wciągnę tak na maksa to wtedy kupię sobie coś profesjonalnego. Trochę już poczytałem o tym w sieci.

Potrzebuję:
    1. duży zakres ogniskowych, ale może nie aż dwumetrowy,
    2. jasna optyka
    3. żeby był w miarę lekki,
    3. najlepiej chociaż trochę uszczelniony,
    4. z szybkim autofocusem,
    5. bardzo dobrą stabilizacją
    6. dobry wizjer
    7. format RAW
    8. ostrzenie manualne
    takie wymagania to chyba już jak się wciągniesz. ja bym na początek nie przesadzał z inwestycją. pomyśl o rynku wtórnym.
    na początek nie musisz mieć jasnej optyki - w dobrych warunkach zrobisz świetne zdjęcia z f4-5,6, ogniskowa długa - to konieczne, uszczelnienie - tak, ale czy od razu będziesz leżał w deszczu?, stabilizacja - ok, ale na statywie i tak jej nie używasz (bez statywu ta fotografia mija się z celem), ostrzenie manualne - to chyba większość ma- jednak do szybkich ptaków, lisów, saren - manual chyba nie pasuje , chyba że do innych zdjęć. lekki - rozumiem też że mały, wygodny, kompaktowy. Moje doświadczenie jest takie, że jeśli mam oko przyklejone do wizjera przez godzinę albo dłużej to guzikologię muszę robić automatycznie, odruchowo, szybko, nie patrząc na nią. mały aparat z małymi guzikami wg mnie nie daje gwarancji że będę wciskał tylko jeden przycisk a nie dwa naraz (np duże palce). ergonomia przycisków też jest ważna. ja w swoim aparacie dwoma palcami mogę zrobić wszystkie ustawienia patrząc w wizjer (może w olku też tak jest - tego nie wiem). taką gwarancję daje duży aparat - ale to tylko moje subiektywne zdanie.
    wg mnie kup co chcesz - najważniejsze żeby czatowanie sprawiało ci przyjemność (to co pisze Bodzip jest prawdą). zrobienie 1 zdjęcia dobrego często wiąże się z tygodniami przygotowań i wieloma porażkami. nie doradzę ci co masz kupić na początek, ilu kolegów tyle rad bo i sprzętu dużo do wyboru.
    jeśli chciałbyś za jakiś czas kupić coś "profesjonalnego" to canon 1D + jasna 400 i 600. ale tu te 30 000pln będzie ciut mało - ale jak ma być pro... to musi być dro....
    pozdrawiam
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Siła reputacji
    8
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Na początek sugeruję pogadać z ludźmi którzy bawią się w zwierzęta
    To na pewno jest dobry pomysł z którego pewnie skorzystam. Chciałbym tylko przypomnieć, że obecnie nie zamierzam siedzieć w czatowniach, czy taplać się w szuwarach, itp. itd. Jest to świetna i prawdziwa przygoda, ale nie teraz !! Jak tylko wkręcę się na maksa i nauczę się naprawdę robić zdjęcia to wtedy może o takim fotografowaniu pomyślę. Teraz ma to być bardziej nauka z rozpoznaniem. Ostatnia wypowiedz kolegi Bodzip troszkę mnie zirytowała cytuję:

" ... To nie jest - wybacz - siedzenie na stołeczku i patrzenie w spławik czy okoń się złapał czy może to tylko świnka Widzisz, latami chodzę po lasach (cały Beskid Niski), po górach, nad jeziorami (Kaszuby)... i powiem Ci, że nie ustrzelisz nie wiem jak drogim sprzętem zwierza z podchodu."

Wydaje mi się, że wiem co chcesz mi przekazać i zgadzam się z Tobą w 100% Jednak jak pisałem wcześniej, wiem o tym, że to nie jest łatwe itp. itd. Nie wiem czy wędkujesz, ale podejście ostrożnego bolenia na rzecznych rafach jest też godne podziwu i wymaga dużego doświadczenia. Nie raz skradałem się do nich lub czatowałem ukryty za kępką trzcin, bo wiedziałem, że zaraz przybędą, by jednym niewłaściwym ruchem spłoszyć upatrzony okaz. Cóż, mówiłem sobie "życie", jednak bogaty w nowe doświadczenie planowałem następne podchody. Przepraszam, ale troszkę mnie drażnią takie słowa, nic osobistego 50 lat doświadczenia to wielki ukłon i podziw dla Ciebie jednak, pragnę zauważyć, że każdy inaczej zdobywa doświadczenie, które jeśli chodzi o zwierzaki to wiem, że mam. Może nie aż tak ogromne jak Twoje, ale od czegoś trzeba zaczynać i cały czas to udoskonalać. Brak mi doświadczenia w fotografowaniu i tego się trzymajmy Bo chyba nie jest Twoim zamiarem zniechęcenie mnie to tego rodzaju hobby Wilk z 10m robi wrażenie, czysty przypadek, bo tak jak sam pisałeś oboje byliście zaskoczeni, bo takie sytuacje mają miejsce, ale to niestety przypadki, których wg mnie nie jesteśmy w stanie powtórzyć, a szkoda. Każdy oczywiście ma swoje zdanie, do profesjonalnych kadrów i super sytuacji na pewno trzeba robić to o czym piszesz, ale dla mnie jeszcze nie teraz

Napisałem tak, bo po przeczytaniu Twojego posta odebrałem "wiadomość" w stylu, daj sobie młokosie spokój z tym, bo nie podołasz Też kiedyś zaczynałeś swoją przygodę z fotografowaniem, tak jak ja teraz. Na temat wędkarstwa to mogę napisać książkę i uwierz mi to nie kończy się tylko na siedzeniu na krzesełku i łapaniu płotek i okoni Może tego nie wiesz, to też jako koledze z forum mogę dać parę, ale jakże cennych wskazówek z dziedziny wędkarstwa.

Cytat Zamieszczone przez abir Zobacz posta
    takie wymagania to chyba już jak się wciągniesz. ja bym na początek nie przesadzał z inwestycją. pomyśl o rynku wtórnym.
    na początek nie musisz mieć jasnej optyki - w dobrych warunkach zrobisz świetne zdjęcia z f4-5,6, ogniskowa długa - to konieczne, uszczelnienie - tak, ale czy od razu będziesz leżał w deszczu?, stabilizacja - ok, ale na statywie i tak jej nie używasz (bez statywu ta fotografia mija się z celem), ostrzenie manualne - to chyba większość ma- jednak do szybkich ptaków, lisów, saren - manual chyba nie pasuje , chyba że do innych zdjęć. lekki - rozumiem też że mały, wygodny, kompaktowy. Moje doświadczenie jest takie, że jeśli mam oko przyklejone do wizjera przez godzinę albo dłużej to guzikologię muszę robić automatycznie, odruchowo, szybko, nie patrząc na nią. mały aparat z małymi guzikami wg mnie nie daje gwarancji że będę wciskał tylko jeden przycisk a nie dwa naraz (np duże palce). ergonomia przycisków też jest ważna. ja w swoim aparacie dwoma palcami mogę zrobić wszystkie ustawienia patrząc w wizjer (może w olku też tak jest - tego nie wiem). taką gwarancję daje duży aparat - ale to tylko moje subiektywne zdanie.
    wg mnie kup co chcesz - najważniejsze żeby czatowanie sprawiało ci przyjemność (to co pisze Bodzip jest prawdą). zrobienie 1 zdjęcia dobrego często wiąże się z tygodniami przygotowań i wieloma porażkami. nie doradzę ci co masz kupić na początek, ilu kolegów tyle rad bo i sprzętu dużo do wyboru.
    jeśli chciałbyś za jakiś czas kupić coś "profesjonalnego" to canon 1D + jasna 400 i 600. ale tu te 30 000pln będzie ciut mało - ale jak ma być pro... to musi być dro....
    pozdrawiam
    Dzięki za cenne uwagi, wezmę je pod uwagę przy wyborze aparatu Obecnie mierzę w kompakty niby bardziej zaawansowane typu : Sony Cyber-shot DSC-RX10 III i IV; Panasonic LUMIX DMC-FZ2000.

No tak skoro ma być PRO to musi być drogo, może kiedyś o tym porozmawiamy
    Ostatnio edytowane przez cudak ; 2.02.18 o 23:46

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Troche to dziwne, z poczatkowego entuzjazmu poprzez budzet +-30 tysia, konczy sie na ultrazoomach....

hmm....
    No to powiem, ze ultrazumy jak nic uprzykrza doznania...
    Moze i lekkie, ale niestety to jest ich jedyna zaleta.....

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Nie ma co się irytować. Kolega "Bodzip" nie pisał tego złośliwie. Chciał Ci uzmysłowić, że fotografia przyrodnicza to przede wszystkim cierpliwość, wytrwałość i determinacja. Sprzęt schodzi na drugi plan. Dysponujesz dużymi środkami a więc z zakupem nie będziesz miał problemu ale bez wspomnianych przeze mnie walorów nie wiele zdziałasz. Może nawet się zniechęcisz czego Ci nie życzę bo to na prawdę wspaniałe hobby. Musisz jednak zdawać sobie sprawę, że chodzenie czy bieganie po lesie nawet z najlepszym sprzętem nie przyniesie oczekiwanych rezultatów. Zachęcam Cie do zapoznania się z działem https://forum.olympusclub.pl/threads...ia-ptak%C3%B3w .Co do sprzętu to ja bym nie inwestował w kompakty. Nawet w mikro 4/3 choć mogę się tu narazić kolegom z forum co nie jest absolutnie moim zamiarem. Uważam tylko, że wielkość matrycy ma znaczenie. Zerknij też na https://www.optyczne.pl/ . Ja dysponując bardzo skromnymi środkami sugerowałem się właśnie ich testami i nie pożałowałem tego choć niektórzy nie podzielają mojej opinii na temat tego portalu.
    Życzę powodzenia i trafnego zakupu.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Troche to dziwne, z poczatkowego entuzjazmu poprzez budzet +-30 tysia, konczy sie na ultrazoomach....

hmm....

pozdro
    I jak łatwo dał się przekonać , aby oszczędności życia jednak nie wydawać hahahaha . Co do kompaktów , to zaraz ktoś doradzi FZ300 . Kup i rób gnioty na fejsa .

Siła reputacji
    8
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

hmm....

pozdro
    Jak widać od samego początku tego tematu wszystko dzięki Wam Początkujący chce kupić sprzęt za około 30tys, padają słowa "trochę to dziwne", dodatkowo dając do zrozumienia, że dla początkującego to "raczej" nie wypada gdy idę za namową co niektórych "kompakt ultrazoom" też słyszę słowa niezadowolenia

Hmm..... płynę waszym nurtem, staram się Was słuchać, doświadczonych kolegów i razem z moimi odczuciami wyciągać jakieś sensowne wnioski

Zaglądam tu i tu i tu i tu oraz na wiele innych stron - uczę się czytając dużo, staram się wyciągać jakieś wnioski, bo tak chyba trzeba robić. Pytam się dodatkowo Was, bo na pewno możecie mi dużo pomóc i to właśnie robicie za co jestem Wam serdecznie wdzięczny. Ale chyba obecnie wiem trochę więcej, ale nadal nie wiem co mam kupić

Obecnie:
    1. Podział / rodzaj obiektywów
    2. Obiektyw cz. 1
    3. Obiektyw cz. 2
    4. Obiektyw cz. 3
    5. Ciekawe narzędzie "wyboru" obiektywu
    6. Symulator obiektywów

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    I jak łatwo dał się przekonać , aby oszczędności życia jednak nie wydawać hahahaha . Co do kompaktów , to zaraz ktoś doradzi FZ300 . Kup i rób gnioty na fejsa .
    To nie są oszczędności życia raptem drobne odkładane przez rok do skarbonki. Oszczędności życia zamierzam wydać na budowę swojego wymarzonego domu który zaczynam budować już w tym roku.
    Ostatnio edytowane przez cudak ; 3.02.18 o 02:04

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie, nie zamierzałem Cię obrazić, nikogo nie obrażam
    Staram się tylko uświadomić Ci, że ze zwierzyną nie jest łatwo. Pieniądze są potrzebne, a jakże. Jednak z daleka mając popularny sprzęt nie zrobisz dobrego zdjęcia. Zwierzęta boją się ludzi, wolą po cichu odejść i nie pokazywać się nam na oczy. Dlatego fotografowie robią czatownie, przywabiają zwierzęta nagranymi głosami, czasem aby udokumentować jakieś rzadkie zwierzę to cała ekipa jest potrzebna - vide film o panterach śnieżnych w Afganistanie.

Taki mały przykład. Czapla - ptak popularny, ale aby ten moment zarejestrować musiałem leżeć dwie godziny na pomoście i dać się zeżreć stadu komarów.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p6214688.jpg
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	566,0 KB
ID:	198104

a tego wróbelka to z trzech metrów i to na ogniskowej 300 mm

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2282882bp.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	432,7 KB
ID:	198105

Więc widzisz jak blisko trzeba podejść. Najdłuższa ogniskowa ze 100 metrów nic Ci nie da.

Moja dorada - słuchaj abira. Jeśli naprawdę jesteś nakręcony, to kup dobry sprzęt, zrób czatownię albo jakieś ukryte stanowisko na trasie zwierzaków i foć. I pokazuj tutaj co zrobiłeś
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Siła reputacji
    8
    Moja galeria
    Dobrze, że potraktowałeś to bez spiny Dzięki za zrozumienie. Faktycznie z tymi zwierzakami trudno jest. Zgadzam się, nie będzie łatwo, ale myślę, że jakoś sobie z nimi poradzę Czatownie i te wszystkie zabiegi to podstawa. Co racja to racja. Tą fotografię muszę opanować, na samym początku chociaż to tego stopnia, aby w końcu móc robić jakieś sensowne zdjęcia Fajna ta czapla. Z tymi komarami to udręka jak nic, ale w miarę można się jakoś zabezpieczyć. Najbardziej obawiam się kleszczy, te pasożyty mocno mnie stresują, a jeszcze bardziej choroby, które przenoszą Tego się najbardziej obawiam.

Wracamy chyba na dobry tor
    Ostatnio edytowane przez cudak ; 3.02.18 o 10:55

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria
    Też myślałem, że ze zwierzętami leśnymi, dzikimi to będzie łatwa sprawa, ale po kilkugodzinnym śledzeniu saren dałem sobie na luz. To nie dla mnie.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    A ja wlazlem prawie na nie wczoraj , i to stadko pięć sztuk. A co do wydatków na aparat, to jeśli nie jest to wydatek życia jak piszesz, to jaki sens ma kombinowanie ze sprzętem totalnie amatorskim. Szkoda czasu i dobrych kadrów . Nie spodoba się ,sprzedasz .