Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 111

Wątek: Oto T.M. foto

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Na drugim zbyt mocny szum w bramie. Trzecie całe zbyt mocno odszumione.
    Zapodaj RAW-a zobaczę co da się zrobić.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez T.M Zobacz posta
    Nikiszowiec, dzielnica Katowic. W styczniowe siarczyste mrozy byłem tam rano. Lewa strona korytarza jest w mocnym cieniu, prawie nic nie widać. Po korekcji w OV3 i DxO widać więcej, jednak jakość jest słaba, zwłaszcza przy powiększeniu. Czy można coś lepiej, czy nie rozjaśniać oryginału.
    Po rozjaśnieniu lepiej moim zdaniem. Przesadzać też nie ma co, bo będzie wyglądało nienaturalnie. Tak jak jest uważam wystarczy. Z DxO lepiej wygląda struktura cegieł na pierwszym planie.
    Mogłeś natomiast lewy bok odrobinę przyciąć, aby pozbyć się tej krawędzi okna zdaje się.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Gorzów nad Przemszą
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Na drugim zbyt mocny szum w bramie. Trzecie całe zbyt mocno odszumione.
    Zapodaj RAW-a zobaczę co da się zrobić.
    Drugie nie było odszumiane, OV3 nie specjalnie dał radę. Trzecie było odszumane na poziomie auto - jak DxO ustawił. Zmniejszyłem zwłaszcza luminację i mam wrażenie, że jest lepiej.
    Niestety nie mam RAVa ale jak będzie rano słońce to podjadę i spróbuję pstryknąć na podobnych warunkach. (mam jutro po drodze).

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Mogłeś natomiast lewy bok odrobinę przyciąć, aby pozbyć się tej krawędzi okna zdaje się.
    Dokładnie jak mówisz, ja jeszcze nie łapię takich błędów. Jak to napisałeś i spojrzałem na zdjęcie, to też mi to przeszkadza. Dzięki.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    Temat prostowania bardzo się rozkręcił w tym wątku, dzięki czemu już wiem jak prostować to i tamto. Nieskromnie pochwalę się, że pierwszy raz wyprostowałem piony w DxO. (...)
    Dam Ci uzupełnienie do poprzedniego obrazka. Ważne to co w czerwonych ramkach.

Z OV:

Jest lepiej, ale nie powala. Pomagamy sobie modyfikując i odpowiednio ustawiając żółtą ramkę.

Z DxO:

Tu dużo lepiej. Trzeba użyć wszystkich 4 punktów węzłowych. Pomaga włączenie siatki > Ctrl+G (View > Grid overlay).

Dobrze obrazuje problem zrzut z Affinity Photo.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dom ze studnią w lewo_DxOVP (2).jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	1.016,2 KB
ID:	187503   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dom ze studnią w lewo_OV3 (2).jpg
Wyświetleń:	155
Rozmiar:	874,9 KB
ID:	187504   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DxO.jpg
Wyświetleń:	168
Rozmiar:	271,7 KB
ID:	187505   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	OLYMPUS Viewer.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	288,5 KB
ID:	187506  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Ashampoo_Snap_2017.02.03_20h56m16s_009_.jpg
Wyświetleń:	164
Rozmiar:	219,9 KB
ID:	187510  
    Ostatnio edytowane przez jck ; 5.02.17 o 23:26

Mieszka w
    Gorzów nad Przemszą
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    jck, dzięki. Wyraźnie lepiej w Dxo, dom nie "leci" do tyłu. Będę tego używał.
    Dzisiaj zrobiłem prostowanie wież w DxO tym drugim narzędziem - linie równoległe. Wyszło przyzwoicie.

A czy jest sens używać live-view z siatką, pomaga to? Ja nie używam podglądu na żywo, może przy zdjęciach wysokich budowli warto przełączać się na LV. Oczywiście, można później korygować ale jeśli można zrobić od razu proste? czemu nie.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    jck, dzięki. Wyraźnie lepiej w Dxo, dom nie "leci" do tyłu. Będę tego używał.
    Dzisiaj zrobiłem prostowanie wież w DxO tym drugim narzędziem - linie równoległe. Wyszło przyzwoicie.

A czy jest sens używać live-view z siatką, pomaga to? Ja nie używam podglądu na żywo, może przy zdjęciach wysokich budowli warto przełączać się na LV. Oczywiście, można później korygować ale jeśli można zrobić od razu proste? czemu nie.
    Bardzo pomaga. Przeanalizuj jakie położenia mają w stosunku do znanych nam z autopsji elementów (okna, horyzont, krawędzie poziome i pionowe, etc), niebieskie, przerywane linie czworoboku.
    Ostatnio edytowane przez jck ; 6.02.17 o 00:27

Mieszka w
    Gorzów nad Przemszą
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jck Zobacz posta
    Bardzo pomaga. Przeanalizuj jakie położenia mają w stosunku do znanych nam z autopsji elementów (okna, horyzont, krawędzie poziome i pionowe, etc), niebieskie, przerywane linie czworoboku.
    Niebieskie przerywane w DxO. Ja miałem na myśli siatkę w LV, czy korzystasz? Bo mało co widać (nieduży wyświetlacz w E3 mam) i trochę czasu mija, zanim klepnie zdjęcie. W tym czasie można już poruszyć. Chyba że na statywie.

| OlyJedi Awatar jck
    Mieszka w
    u stóp Beskidu Małego
    Siła reputacji
    101
    Moja galeria
    (...) Ja miałem na myśli siatkę w LV, czy korzystasz? Bo mało co widać (nieduży wyświetlacz w E3 mam) i trochę czasu mija, zanim klepnie zdjęcie. W tym czasie można już poruszyć. Chyba że na statywie.
    Domyślnie zawsze. Mniej się traci przy korekcji. Lepiej komponuje itd.

Banned
    Mieszka w
    Konin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    1 Fajne, klimatyczne (2 i 3 nie oceniam, nie potrafię) 4 tak pisali wyżej, ostrość Pani ( jej brak) i przy całej ciasnocie z lewej, inaczej bym skadrował (że pani jest cała w czerni to wiadomo bez zdjęcia) więc w połowie Jej głowy powinno kończyć się zdjęcie. Brak lewej strony powoduje,że efekt byłby mizerny (ni pies, ni wydra).

Mieszka w
    Gorzów nad Przemszą
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez radosny04 Zobacz posta
    1 Fajne, klimatyczne (2 i 3 nie oceniam, nie potrafię) 4 tak pisali wyżej, ostrość Pani ( jej brak) i przy całej ciasnocie z lewej, inaczej bym skadrował (że pani jest cała w czerni to wiadomo bez zdjęcia) więc w połowie Jej głowy powinno kończyć się zdjęcie. Brak lewej strony powoduje,że efekt byłby mizerny (ni pies, ni wydra).
    Dzięki za opinię. Jeśli chodzi o 4, to chciałem zrobić zdjęcie starszemu panu, który był dosyć daleko i szedł. W dodatku, między nami było dużo ludzi i raz pan się pojawiał, raz znikał. Zanim moja e500 złapała ostrość to już albo ktoś wszedł w kadr, albo pan za kolumną. W końcu pani weszła w kadr i to jedyne zdjęcie. Patrzę na exif i było to na długiej ogniskowej 268 mm, migawka 1/500 s żeby wyszło nie poruszone, przysłona 5,6 stąd pani jest rozmyta. Ale to fajne zdjęcie mimo wad, nie pozowane i uchwycone w ruchu.