Na drugim zbyt mocny szum w bramie. Trzecie całe zbyt mocno odszumione.
Zapodaj RAW-a zobaczę co da się zrobić.
Na drugim zbyt mocny szum w bramie. Trzecie całe zbyt mocno odszumione.
Zapodaj RAW-a zobaczę co da się zrobić.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Drugie nie było odszumiane, OV3 nie specjalnie dał radę. Trzecie było odszumane na poziomie auto - jak DxO ustawił. Zmniejszyłem zwłaszcza luminację i mam wrażenie, że jest lepiej.
Niestety nie mam RAVa ale jak będzie rano słońce to podjadę i spróbuję pstryknąć na podobnych warunkach. (mam jutro po drodze).
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dokładnie jak mówisz, ja jeszcze nie łapię takich błędów. Jak to napisałeś i spojrzałem na zdjęcie, to też mi to przeszkadza. Dzięki.
Dam Ci uzupełnienie do poprzedniego obrazka. Ważne to co w czerwonych ramkach.
Z OV:
Jest lepiej, ale nie powala. Pomagamy sobie modyfikując i odpowiednio ustawiając żółtą ramkę.
Z DxO:
Tu dużo lepiej. Trzeba użyć wszystkich 4 punktów węzłowych. Pomaga włączenie siatki > Ctrl+G (View > Grid overlay).
Dobrze obrazuje problem zrzut z Affinity Photo.
![]()
Ostatnio edytowane przez jck ; 5.02.17 o 23:26
jck, dzięki. Wyraźnie lepiej w Dxo, dom nie "leci" do tyłu. Będę tego używał.
Dzisiaj zrobiłem prostowanie wież w DxO tym drugim narzędziem - linie równoległe. Wyszło przyzwoicie.
A czy jest sens używać live-view z siatką, pomaga to? Ja nie używam podglądu na żywo, może przy zdjęciach wysokich budowli warto przełączać się na LV. Oczywiście, można później korygować ale jeśli można zrobić od razu proste? czemu nie.
1 Fajne, klimatyczne (2 i 3 nie oceniam, nie potrafię) 4 tak pisali wyżej, ostrość Pani ( jej brak) i przy całej ciasnocie z lewej, inaczej bym skadrował (że pani jest cała w czerni to wiadomo bez zdjęcia) więc w połowie Jej głowy powinno kończyć się zdjęcie. Brak lewej strony powoduje,że efekt byłby mizerny (ni pies, ni wydra).![]()
Dzięki za opinię. Jeśli chodzi o 4, to chciałem zrobić zdjęcie starszemu panu, który był dosyć daleko i szedł. W dodatku, między nami było dużo ludzi i raz pan się pojawiał, raz znikał. Zanim moja e500 złapała ostrość to już albo ktoś wszedł w kadr, albo pan za kolumną. W końcu pani weszła w kadr i to jedyne zdjęcie. Patrzę na exif i było to na długiej ogniskowej 268 mm, migawka 1/500 s żeby wyszło nie poruszone, przysłona 5,6 stąd pani jest rozmyta. Ale to fajne zdjęcie mimo wad, nie pozowane i uchwycone w ruchu.